Με επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας ζητά την παράτασή της εκ νέου και την ταυτόχρονη βελτίωση των όρων περαίωσης.

Ads

Ειδικότερα,, ζητάει την παράταση προθεσμίας της περαίωσης και της υπαγωγής των επιχειρήσεων για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τις 31/12/2010, αλλά και την τροποποίηση της παρ. θ του άρθρου 4 του ν. 3888/2010, η οποία προβλέπει ότι στερούνται του δικαιώματος της περαίωσης «οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου 2008 υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία (Κεφ. Δ ν. 3843/2010)».

Όπως αναφέρει το ΒΕΑ «μεγάλος αριθμός επιτηδευματιών ( έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες κλπ.) των οποίων η προσωπική ακίνητη, περιουσία σύμφωνα με το ΕΤΑΚ 2008, υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, στερούνται αδικαιολόγητα του δικαιώματος να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων».

«Η παραπάνω διάταξη πρέπει να τροποποιηθεί όχι μόνο ως άδικη και άνιση για μεγάλο αριθμό επιτηδευματιών αλλά κυρίως γιατί στη δύσκολη οικονομική συγκυρία ζημιώνει τόσο τους ανωτέρω φορολογούμενους όσο και το ίδιο το Δημόσιο», τονίζει. Επιπλέον, ζητά να μην επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδράνεια με τα ποσά της περαίωσης.

Ads

Παράλληλα, το ΒΕΑ, με ανακοίνωσή του, διαμαρτύρεται «για ανάρμοστη συμπεριφορά, από εκπροσώπους της κρατικής ελεγκτικής μηχανής απέναντι σε βιοτέχνες μέλη του». «Το ΒΕΑ έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων από πλευράς επιχειρήσεων, που βρέθηκαν σε πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, είτε σε Εφορία, είτε σε ιδιώτες προμηθευτές τους», αναφέρει.