Ads

Σε ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, με μετακινήσεις προσώπων, αναδιανομή αρμοδιοτήτων, αλλά και επιστροφή στελεχών από τον πυρήνα του ΠΑΣΟΚ προχώρησε αργά τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το νέο υπουργικό συμβούλιο ορκίστηκε στις 12.00 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα νέα μέλη της κυβέρνησης άρχισαν να καταφτάνουν λίγο μετά τις 11:00 το πρωί, ενώ λίγο μετά τις 12:00 έφτασε και ο πρωθυπουργός. Με την άφιξη του προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια γύρω στις 12: 10, ξεκίνησε η ορκωμοσία. Ακολουθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων. Από την ορκωμοσία απουσίασαν ο νυν υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων Γ. Διαμαντίδης και η υφυπουργός, Ε. Τσουρή, καθώς χρειάζεται να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά της σύστασης του νέου υπουργείο, προκειμένου να αναλάβουν καθήκοντα.

«Όλα τα σχήματα κρίνονται από την αποτελεσματικότητά τους. Δεν υπάρχει παλαιό και νέο ΠΑΣΟΚ, υπάρχει το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει κατάματα τα προβλήματα του τόπου», σημείωσε, μιλώντας στον Real Fm, λίγο πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, η νέα αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Φώφη Γεννηματά.

Η νέα κυβέρνηση, πολυπληθέστερη από την προηγούμενη, αποτελείται πλέον από 48 μέλη έναντι 37. Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση αποτελείται πλέον από 16 υπουργούς (η προηγουμένη είχε 15) 7 αναπληρωτές υπουργούς (έναντι 2 της προηγουμένης) και 24 υφυπουργούς (έναντι 19 της προηγουμένης). Ο ανασχηματισμός δρομολογεί αλλαγές και στο Πρωθυπουργικό Γραφείο, όπου ισχυρό ρόλο θα έχει η Ρεγγίνα Βάρτζελη, αλλά και στο κόμμα, όπου θα τοποθετηθεί νέος γραμματέας μετά την υπουργοποίηση του Σωκράτη Ξυνίδη.

Της πρωτοφανούς ανακοίνωσης του ανασχηματισμού στις 01:30 τα ξημερώματα της Τρίτης είχε προηγηθεί μια μαραθώνια σύσκεψη που διήρκεσε περισσότερες από 12 ώρες. Ο πρωθυπουργός, σε συνεργασία με τους Ν. Αθανασάκη, Χ. Παμπούκη, Γ. Πεταλωτή και Ρεγγίνα Βάρτζελη, είχε βάλει κάτω τις επιλογές από το πρωί και στις 21:30 το βράδυ της Δευτέρας άρχισαν τα τηλέφωνα προς τους υπουργούς. Την είδηση προς τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς ανέλαβαν να μεταφέρουν ο κ. Αθανασάκης και η κ. Βάρτζελη.

Ads

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η μεταμεσονύκτια ανακοίνωση του κυβερνητικού ανασχηματισμού οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιοι από τους μετακινούμενους βρίσκονταν στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να ανακοινώσουν τα ονόματά τους χωρίς να τους ενημερώσουν πρώτα. Ειδικότερα, η Λούκα Κατσέλη και ο Σπ. Βούγιας δεν είχαν βρεθεί έγκαιρα, οπότε στο πρωθυπουργικό επιτελείο είχε συμφωνηθεί να μην γίνουν ανακοινώσεις μέχρι να ενημερωθούν σχετικά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ανασχηματισμός προκάλεσε την άμεση αντίδραση τόσο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όσο και του Τύπου. Για «κωμικοτραγικό παρασκήνιο» και αναγνώριση από τον πρωθυπουργό της «αποτυχίας του» κάνει λόγο η ΝΔ, ενώ το ΚΚΕ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «αναζητά υπουργούς ικανούς να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα να έχουν τη ικανότητα να ξεγελούν το λαό».

Ο Τύπος για τον ανασχηματισμό

«Κυβέρνηση ανάπτυξης και… μνημονίου» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου του Βήματος όπου σημειώνεται ότι «με βασικούς στόχους την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, ο κ. Γ. Παπανδρέου προχώρησε χθες σε έναν θεαματικό ανασχηματισμό, που περιέχει σημαντικές δομικές αλλαγές αλλά και την ενίσχυση των στελεχών που εμπιστεύεται, αναθέτοντάς τους την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Το Έθνος, στο σημερινό άρθρο του με τίτλο «Ριζικές ανατροπές» γράφει πως «ο πρωθυπουργός άλλαξε ρόλους και σύστημα, κάλεσε ενισχύσεις, επιστρατεύοντας έμπειρα στελέχη, και προσπάθησε να θωρακισθεί εν όψει της κρίσιμης μάχης που έχει μπροστά του. Στη νέα κυβέρνηση εκπροσωπείται το όλον ΠΑΣΟΚ, καθώς τα μέλη του κυβερνητικού σχήματος έφτασαν στα 48! «Ρόλους σε όλους και όλοι συνυπεύθυνοι για την πορεία της χώρας» ήταν το δόγμα που φαίνεται να επικράτησε».

«Ράβε – ξήλωνε και πίσω σε παλιά υλικά» είναι ο τίτλος στο κεντρικό άρθρο της Ελευθεροτυπίας, όπου κάνει λόγο για «Ένα ακόμα «επικοινωνιακό φιάσκο» μετά από εκείνο της ανακοίνωσης των υποψήφιων περιφερειαρχών καθώς ο περίφημος και πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός ανακοινώθηκε, γεγονός πρωτοφανές στα χρονικά, στη μία και μισή μετά τα μεσάνυχτα. Η νύχτα, λοιπόν, μπορεί να βγάζει επίσκοπο και τα μεσάνυχτα να βγαίνουν φαντάσματα όμως η χθεσινή νύχτα έβγαλε και ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα με πολλές προσθήκες υπουργών και υπουργείων αλλά με τη γενική αίσθηση ότι υπάρχει μια επιστροφή στο παρελθόν. Μια επιστροφή σε παλιές δοκιμασμένες συνταγές και πρόσωπα».

«Με τις χθεσινές ανακοινώσεις γίνεται παρέμβαση στην ίδια την «καρδιά» της κυβερνητικής λειτουργίας, καθώς προβλέπεται η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του κ. Γ. Ραγκούση, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο του δεν μετονομάστηκε σε Προεδρίας, προκειμένου να αμβλυνθούν οι υπόγειες αντιδράσεις που είχαν ήδη προκληθεί από συναδέλφους του» αναφέρει το δημοσίευμα της Καθημερινής, στο οποίο επισημαίνεται ότι «Το παράδοξο -μετά τις χθεσινές αλλαγές- είναι ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου επέλεξε να συντηρήσει στο σχήμα και τη θέση του αντιπροέδρου, την οποία διατηρεί ο κ. Θ. Πάγκαλος, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει κανείς αν θα έχει στο εξής ανάλογο με τον έως χθες εποπτικό και συντονιστικό ρόλο του».

«Η μεγάλη ανατροπή» είναι ο τίτλος του κεντρικού άρθρου των Νέων, όπου σημειώνεται ότι «Με τέσσερις άσους στο μανίκι, επιστράτευση έμπειρων στελεχών, διεύρυνση του κυβερνητικού σχήματος- πάνω από 50 μέλη!ανασύσταση καταργηθέντων πέρυσι υπουργείων και ανασύνθεση άλλων, επιχείρησε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου να συγκροτήσει ένα ισχυρό σχήμα που θα δώσει τη μάχη για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας στη δύσκολη χρονιά που έρχεται». «O ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε- για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά- μετά τα μεσάνυχτα» αναφέρει το άρθρο «περιελάμβανε εντυπωσιακές ανατροπές, σημαντικές ανακατατάξεις και μία μόνον αποχώρηση, αυτή της Κατερίνας Μπατζελή. Κυρίως όμως, σηματοδότησε την πρόθεση του Πρωθυπουργού να μηδενίσει το κοντέρ σε σχέση με τον χρόνο που πέρασε και ουσιαστικά να ξεκινήσει από την αρχή την προσπάθεια για να βρεθεί η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης».

Και τα διεθνή μέσα

Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι ο ανασχηματισμός της ελληνικής κυβέρνησης έγινε με κύριο σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και με την διατήρηση του υπουργού Οικονομικών στη θέση του, έστειλε μήνυμα ότι η πορεία και της νέας κυβέρνησης θα έχει επίκεντρο τη διόρθωση των αριθμών της οικονομίας. Επισημαίνεται ότι ο ανασχηματισμός ήρθε σε λιγότερο από ένα χρόνο στην εξουσία, στόχευσε στην ενίσχυση της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης και δεν έφερε νέα πρόσωπα στο προσκήνιο ενώ παρομοίασε τη διαδικασία με το παιχνίδι των «Μουσικών καρεκλών».

Το Associated Press συνδέει το χθεσινό ανασχηματισμό με τις τοπικές εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες και χαρακτηρίζει ως ένα τεστ στην ανεκτικότητα των πολιτών στα αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί και επισημαίνει και αυτό με τη σειρά του το γεγονός της αλλαγής σημαντικών υπουργών πλην αυτής του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Και το βρετανικό BBC αναφέρεται στον Γ. Παπακωνσταντίνου στη θέση-κλειδί του υπουργείου Οικονομικών. «Οι αναλυτές λένε ότι οι αλλαγές έγιναν προς την τόνωση των τομέων της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής αλλά και για να καλμάρουν τους εξοργισμένους, από τα οικονομικά μέτρα, ψηφοφόρους» αναφέρει το BBC τονίζοντας ότι και η νέα ανασχηματισθείσα κυβέρνηση δίνει το μήνυμα ότι θα παραμείνει αμετακίνητη στο σκληρό οικονομικό πρόγραμμα που έχει προαναγγείλει. Η επαναφορά δε κάποιων παλαιών προσώπων σε υπουργικές θέσεις, έγινε με σκοπό να κατευνάσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde επισημαίνει πως «η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου παρέλαβε τη χώρα στα πρόθυρα χρεωκοπίας, σήμερα, ένα χρόνο αργότερα ο πρωθυπουργός προχωρά σε ανασχηματισμό, αυξάνοντας τον αριθμό των μελών του επιτελείου του από 36 σε 48». Επίσης, γίνεται λόγος για το δύσκολο έργο που πρέπει να φέρει εις πέρας η κυβέρνηση για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος στην οικονομία.

Στην διατήρηση του Γ. Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνει και το Bloomberg, αναφέροντας τις αλλαγές στα υπουργεία Οικονομίας, Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και στο νεοσύστατο υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών και Νήσων (πρώην Ναυτιλία).


Διαβάστε επίσης: