Με αφορμή τον ανασχηματισμό, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δεν χρειάστηκαν παρά 11 μήνες και μία μακρά νύχτα, με ένα πρωτοφανές κωμικοτραγικό παρασκήνιο, για να αναγνωρίσει ο Πρωθυπουργός την αποτυχία της κυβέρνησής του. Με τον ανασχηματισμό, που είναι προϊόν πιέσεων και συμβιβασμών, την πληρώνουν βέβαια ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης. Όμως, με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής θα συνεχίσουν να την πληρώνουν ο τόπος μας και ο λαός μας. Τελικά, είναι μια κυβέρνηση για τα “μαύρα μεσάνυχτα”, που αυτοδιασύρεται από το ξεκίνημά της, εξαιτίας των χειρισμών του Πρωθυπουργού».

Ads

Παράλληλα, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, προχώρησε το ακόλουθο σχόλιο: «Ο πρωθυπουργός αναζητά υπουργούς ικανούς να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική και ταυτόχρονα να έχουν τη ικανότητα να ξεγελούν το λαό. Η πολιτική που οδηγεί το λαό στη χρεοκοπία δεν είναι αποτέλεσμα λαθών ή κακού συντονισμού της κυβέρνησης ούτε αριθμού υπουργείων ή ονομασίας τους. Είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Όσο ο συσχετισμός δύναμης θα είναι υπέρ τους είτε αλλάζουν πρόσωπα είτε αλλάζουν ακόμα και κόμματα στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι διαρκώς χειρότερο. Γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη ο λαός να αλλάξει το συσχετισμό δύναμης προς όφελός του. Αντί να εμπιστεύεται και να ανέχεται αυτούς που τον καταδικάζουν στη φτώχεια, να εμπιστευτεί τη δύναμή του, να φτιάξει τη συμμαχία του και να τα αλλάξει όλα».

«Είμαστε για άλλη μια φορά μπροστά σε μια συνηθισμένη πρακτική που δεν πείθει τους πολίτες. Μετατάξεις προσώπων σε μία κυβέρνηση, και όχι αλλαγή πολιτικής» αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη.

«Η αγωνία του κόσμου σήμερα είναι να μπει ένα τέλος στην αποσύνθεση και να αλλάξει πορεία ο τόπος. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ρόλος των κοινωνικών αγώνων καθώς και η διαμόρφωση ενός νέου μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, μέσα από την συνάντηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τις δυνάμεις που προέρχονται από τον σοσιαλιστικό χώρο και εναντιώνονται στην πολιτική του μνημονίου, αποτελεί μια νέα ελπίδα» αναφέρει ο ΣΥΝ στην ανακοίνωσή του.

Ads

Οι Οικολόγοι Πράσινοι από την πλευρά τους σημειώνουν: «Όταν βασικές πολιτικές παραμένουν αδιέξοδες, λίγα πράγματα μπορούν να προσφέρουν οι αλλαγές στα πρόσωπα. Δύσκολα μπορεί να υπάρξει αξιόπιστη Δημόσια Διοίκηση, όταν κάθε τόσο συγχωνεύονται ή διασπώνται υπουργεία. Ο ανασχηματισμός ενισχύει δυστυχώς τους φόβους ότι επιδιώκεται να μεταβληθούμε σε χώρα υποδοχής επενδύσεων που δεν είναι πουθενά αλλού επιθυμητές».

«Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης που υποτίθεται, ότι είχε σχεδιαστεί και αποφασιστεί από εβδομάδες, μαζί και με τα άλλα ευτράπελα που διαδραματίσθηκαν γύρω από τις επιλογές για την αυτοδιοίκηση, επιβεβαιώνουν την άρνηση του πολιτικού συστήματος να περάσει στην νέα εποχή και να συνειδητοποιήσει ότι άλλα πράγματα περιμένουν οι πολίτες από τους πολιτικούς. Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί σε μια περίοδο που απαιτείται περιστολή της κρατικής σπατάλης θα πρέπει να έχουμε μια κυβέρνηση με 7 αναπληρωτές υπουργούς, 24 υφυπουργούς, συνολικά 48 μέλη και άγνωστο αριθμό συμβούλων γύρω από το πρωθυπουργό και τους νέους υπουργούς. Είναι εντυπωσιακό, ότι με την πρώτη ευκαιρία ο κ.Παπανδρέου ξέχασε τις δεσμεύσεις για μικρό υπουργικό σχήμα και επέστρεψε στο παρελθόν, στον παλιό κακό εαυτό του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε μεταξύ άλλων η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, σχολίασε για τον ανασχηματισμό: «η γάτα δεν με νοιάζει τι χρώμα έχει, αλλά αρκεί να πιάνει ποντίκια» και τόνισε, πως δεν κρίνονται οι ανασχηματισμοί αλλά η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ο δε γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Ευάγγελος Μπουζούλας, εξέφρασε την ανησυχία του για την οικονομική κατάσταση, τονίζοντας πως δεν θα αλλάξει τίποτα με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση για το μνημόνιο.

Και οι παραγωγικοί φορεις

«Ο Πρωθυπουργός επέλεξε ένα μεγάλο δομικό ανασχηματισμό επιχειρώντας να ανταποκριθεί στην πολυπλοκότητα και τις απαιτήσεις της τρέχουσας συγκυρίας. Ελπίζουμε η πορεία των εξελίξεων να δικαιώσει την απόφασή του και το νέο κυβερνητικό σχήμα να βρει τον βηματισμό του γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, όπως επιβάλλει η κρισιμότητα των στιγμών» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο κ. Κορκίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επανίδρυση Υπουργείου Ναυτιλίας, με αρμοδιότητα, ανάμεσα στα άλλα και τις θαλάσσιες μεταφορές, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα του εμπορικού και ναυτιλιακού κόσμου. «Με την κα Κατσέλη, τον κ. Παπακωσταντίνου, τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Σαχινίδη, τον κ. Κουτρουμάνη θα συνεχίσουμε μια εμπεδωμένη συνεργασία. Με τον κ. Χρυσοχοΐδη έχουμε συνεργαστεί από πολλές θέσεις κατά το παρελθόν και πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει με την εμπειρία του στην ταχεία προώθηση και επίλυση των σωρευμένων ζητημάτων του εμπορικού κόσμου και της αγοράς. Μετά την προσδιορισμό και την κατανομή των αρμοδιοτήτων των νέων Υπουργών η ΕΣΕΕ θα επιδιώξει ενημερωτικές συναντήσεις με στόχο την υλοποίηση των προγραμμάτων στήριξης των Μμε Επιχειρήσεων, μέσα σε ένα πλαίσιο συνέχισης της συνεργασίας και του διαλόγου ανάμεσα σε όλες τις πλευρές» δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Ο δε πρόεδρος του ΣΕΒ, ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό είπε ότι μεγαλύτερη σημασία από τις αλλαγές προσώπων έχουν τα προβλήματα «που παραμένουν τα ίδια και η κυβερνητική πολιτική θα κριθεί στο σύνολό της από την αποτελεσματικότητά της να αντιμετωπίσει τη βαθιά κρίση και την πρόκληση της αλλαγής».

Διαβάστε επίσης: