Σε 244,2 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα χρέη των ελληνικών κομμάτων προς τις τράπεζες, τα οποία έχουν, παράλληλα, δαπανήσει την κρατική επιχορήγηση έως το 2015, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών. Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση για αυξημένη κατά 11 εκ. ευρώ της αρχικής κρατικής επιχορήγησης, η οποία, ωστόσο, όπως δηλώνει το Υπουργείο παραμένει μειωμένη κατά 29%.

Ads

Μεγαλύτερος οφειλέτης είναι η ΝΔ, με χρέη της τάξης των 120 εκατομμυρίων ευρώ, και ακολουθεί το ΠαΣοΚ που χρωστά 114,8 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Το Βήμα», τα κόμματα περιμένουν ακόμη να εισπράξουν την τακτική επιχορήγηση του 2010, ύψους 37,1 εκατ. ευρώ («επικαιροποιημένη» σε 48,8 εκατ. ευρώ), η οποία δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί από το υπουργείο Οικονομικών. Παρότι κατά τη συνήθη πρακτική οι κρατικές επιχορηγήσεις δίνονται στο τέλος κάθε Φεβρουαρίου, μέχρι στιγμής τα κόμματα δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ, κάτι που δυσχεραίνει την οικονομική τους επιβίωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», οι ηγεσίες των δύο κομμάτων αναγνωρίζουν ότι τα χρήματα που αναμένουν να εισπράξουν από την κρατική επιχορήγηση, θα διατεθούν σχεδόν όλα στην εξυπηρέτηση παλαιότερων δανείων, υποθηκεύοντας και πάλι την κρατική τους επιχορήγηση.

Ειδικότερα, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το ΠαΣοΚ οφείλει στην Αγροτική Τράπεζα 96,8 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2013), στη Μarfin 10 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2015) και στην Τράπεζα Πειραιώς 5 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2015). Η ΝΔ χρωστά 105 εκατ. ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα (λήξη σύμβασης 2013) και 15 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς (λήξη σύμβασης 2015). Το ΚΚΕ χρωστά στην Εθνική Τράπεζα 4,4 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης 2010), ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστά στην Εθνική Τράπεζα 6 εκατ. ευρώ (λήξη σύμβασης το 2014) και οι Οικολόγοι Πράσινοι χρωστούν 800.000 ευρώ (λήξη σύμβασης το 2010). Το μοναδικό κόμμα που δεν χρωστά σε τράπεζες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ο ΛΑΟΣ, το οποίο ζήτησε και τα παραπάνω στοιχεία από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ads

Αντιδράσεις για την «επικαιροποιημένη» επιχορήγηση

Έντονες είναι οι αντιδράσεις για την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών να επαναπροσδιορίσει το ποσό της κρατικής επιχορήγησης με αποτέλεσμα να αυξηθεί από 37,1 εκατ. ευρώ σε 48,8 εκατ. ευρώ. «Προκλητική» και «σκανδαλώδης» χαρακτηρίζεται η εν λόγω απόφαση ιδιαίτερα αυτή τη περίοδο.

Ειδικότερα με υπουργική απόφαση στις 12 Ιουλίου, την οποία υπογράφουν οι υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, και η υφυπουργός Εσωτερικών, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Αποκέντρωσης, Θεοδώρα Τζάκρη, ορίζεται ότι η τελική κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων για το 2010 θα είναι 48, 8 εκατ. ευρώ, ενώ αρχικά λόγω της μείωσης των κρατικών δαπανών στον προϋπολογισμό είχε αποφασισθεί τα κόμματα να χρηματοδοτηθούν κρατικά με το ποσό των 37,1 εκατ. ευρώ, αύξηση δηλαδή που ανέρχεται περίπου στο 30 %.

Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για κυβερνητική απόφαση «πρόκληση» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για «φαρισαϊσμού» δεδομένου ότι είχε προαναγγελθεί και διαφημιστεί ο περιορισμός της φετινής χρηματοδότησης, αλλά και για απόλυτο «παραλογισμό».

Άμεση ήταν η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο με ανακοίνωση επισημαίνει ότι η κρατική επιχορήγηση παρά την αύξηση των περίπου 11 εκατ. ευρώ παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2009 κατά 29%, καθώς την προηγούμενη χρονιά ξεπέρασε τα 68 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά το 2009, η ΝΔ, ως κυβέρνηση, εισέπραξε 26,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 ως αξιωματική αντιπολίτευση θα εισπράξει μόλις 10,5 εκατ. ευρώ. Το 2009, το ΠαΣοΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση εισέπραξε 24,1 εκατ. ευρώ, ενώ το 2010 ως κυβέρνηση θα εισπράξει 15,6 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι δεν πρόκειται για αύξηση και τονίζει ότι η υπουργική απόφαση ορίζει:

α) Να περικοπεί κατά 10%, όπως συνέβη με όλες τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, η χρηματοδότηση του 2010, η οποία ανέρχεται σε 58,5 εκατ. ευρώ. Έτσι, το τελικό ποσό διαμορφώθηκε στα 52,7 εκατ. ευρώ έναντι 68,2 εκατ. ευρώ για το 2009.

β) Να γίνει συμψηφισμός της υπέρβασης της χρηματοδότησης, που έλαβαν τα κόμματα το 2009. Η υπέρβαση αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης των πραγματοποιηθέντων εσόδων, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τη χρηματοδότηση των κομμάτων. Το ποσό της υπέρβασης ανήλθε στα 15,5 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Υπουργείο Οικονομικών «αποδέχτηκε την πρόταση των κομμάτων, ώστε η επιστροφή της υπέρβασης να μην πραγματοποιηθεί σε ένα μόνο έτος, αλλά σε διάρκεια τεσσάρων ετών, για αυτό «προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό του ποσού, με αποτέλεσμα αυτό να ανέρχεται τελικά σε 48,8 εκατ. ευρώ».