Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ μας έχει συνηθίσει στις προκλητικές δηλώσεις, με τα πυρά του να έχουν στραφεί μέχρι στιγμής κατά των γυναικών, των μεταναστών, των μουσουλμάνων, κ.α. Αυτή τη φορά όμως δεν κράτησε κανένα πρόσχημα και σχολίασε τον θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Κούβας ως «ένα βήμα μακριά από τον τρόμο» και χαρακτήρισε τον ίδιο τον Φιντέλ «κτηνώδη δικτάτορα».

Ads

Επιχειρώντας να υψώσει ξανά τα τείχη του Ψυχρού Πολέμου, τα οποία έπεσαν με την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ – Κούβας και τη συμφωνία αποκατάστασης των διπλωματικών τους σχέσεων επί Ομπάμα, ο εριστικός δισεκατομμυριούχος που εξέπληξε τους πάντες αφού εκλέχθηκε πρόεδρος της Αμερικής, δεν εξέπληξε κανέναν για τον τρόπο με τον οποίο σχολίασε το θάνατο μιας από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητας του 20ου αιώνα.

Όπως είπε ο νέος «πλανητάρχης», ο θάνατος του Κάστρο «σηματοδοτεί ένα βήμα μακριά από τον τρόμο που διήρκεσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προς ένα μέλλον στο οποίο ο θαυμάσιος λαός της Κούβας θα ζήσει τελικά στην ελευθερία, που πλουσιοπάροχα του αξίζει».

Επίσης, τόνισε ότι «η διακυβέρνησή μας θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κούβας θα αρχίσει τελικά το ταξίδι του, στην ευημερία και την ελευθερία», ενώ ζήτησε  «να δει σύντομα» μία ελεύθερη Κούβα.

Ads

Αποκάλεσε μάλιστα τον εμβληματικό ηγέτη της κουβανικής Επανάστασης «κτηνώδη δικτάτορα», σύμφωνα με το BBC.

Σε μία πρώτη αντίδραση ο Τραμπ είχε ανεβάσει ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, γράφοντας απλά ένα «Ο Φιντέλ Κάστρο είναι νεκρός!». Το θαυμαστικό στο τέλος της πρότασης ήταν αινιγματικό καθώς κανείς δεν μπορούσε με σιγουριά να πει αν επρόκειτο για έκπληξη ή… χαρά.

Η αντίδραση του Μπαράκ Ομπάμα

Αντιθέτως από την πλευρά του, ο μετριοπαθής όπως πάντα, απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι «Η ιστορία θα καταγράψει και θα κρίνει την επιρροή αυτής της μοναδικής φυσιογνωμίας».

Σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ «τείνουν χείρα φιλίας στον λαό της Κούβας» και υπογράμμισε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του εργάστηκε για να ξεχαστούν οι διαφορές του παρελθόντος.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, από την πλευρά του, απέστειλε τα συλλυπητήριά του στους πολίτες της Κούβας , προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη δέσμευσή τους προς τον κουβανικό λαό και μετά τον θάνατο του Φιντέλ Κάστρο.

«Οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν εκ νέου ότι υποστηρίζουν την ενίσχυση της δέσμευσής τους προς τον λαό της Κούβας τώρα και τα επόμενα χρόνια» υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σε μια ανακοίνωση.Ο Τζον Κέρι πρόσθεσε ότι καθώς οι δύο χώρες καταγράφουν πρόοδο στην διαδικασία της εξομάλυνσης των σχέσεών τους, αυτό θα γίνει «με την ειλικρινή επιθυμία να μην αγνοηθεί η ιστορία αλλά να γραφτεί ένα νέο και καλύτερο μέλλον για τους πολίτες μας».