Οι γαλλικές αρχές ισοπέδωσαν ένα τζαμί, μια εκκλησία και ένα σχολείο, που βρίσκονταν στη νεκρή ζώνη μεταξύ της «Ζούγκλας», του προσφυγικού καταυλισμού στο Καλαί και του δημόσιου δρόμου, τη στιγμή που οι πρόσφυγες και οι μετανάστες προσπαθούσαν να διασώσουν τα λιγοστά υπάρχοντα τους.

Ads

Το πρωί της Δευτέρας 1η Φεβρουαρίου, οι αρχές έδωσαν σε πρόσφυγες και εθελοντές περιθώριο μόλις μίας ώρας προτού αρχίζουν να γκρεμίζουν τα αυτοσχέδια καταλύματα. 
Οι ομάδες των εθελοντών προσπαθούσαν να πάρουν ό,τι μπορούσαν από τις σκηνές προτού γίνουν κομμάτια από τις μπουλντόζες.

«Η ομάδα μας (Βοήθεια στους Πρόσφυγες / L’Auberge) εργάστηκε γρήγορα προκειμένου να ξηλώσει και να μετακινήσει τα ‘καταφύγια’, στα οποία ως επί το πλείστον έχουν εγκατασταθεί γυναίκες. Οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ισχυρές. Οι οδηγοί έχουν πάει για φαγητό! », έγραψε η οργάνωση στο facebook.

image

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗΟι «Έλληνες» του Καλαί

Τις προηγούμενες ημέρες οι αρχές είχαν συμφωνήσει το τζαμί, η εκκλησία και το σχολείο θα παραμείνουν στη θέση τους.

Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο, οι γαλλικές αρχές έχουν προχωρήσει στην κατεδάφιση τμημάτων του προσφυγικού καταυλισμού προκειμένου να δημιουργηθεί μία διαχωριστική λωρίδα 100 μέτρων, μεταξύ της «Ζούγκλας» και της εθνικής οδού που περνά ακριβώς δίπλα.  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυτό σημαίνει ότι, περί τους 1.500 πρόσφυγες αναγκάζονται να μετακινηθούν.

image

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι μετακινούνται από τις αυτοσχέδιες σκηνές  σε εγκαταστάσεις περισσότερο μόνιμες -οι οποίες κατά πολλούς μοιάζουν με «στρατόπεδα»-, άλλοι διστάζουν να αφήσουν το σημείο όπου βρίσκονται και ορισμένοι φοβούνται το σύστημα ταυτοποίησης (μέσω ηλεκτρονικής σάρωσης στο χέρι) που απαιτούν οι γαλλικές αρχές για όσους στεγάζονται στους νέους χώρους φιλοξενίας.

image

Η Ζούγκλα του Καλαί φιλοξενεί περισσότερους από 4.500 μετανάστες που ελπίζουν να φτάσουν Βρετανία, και περισσότερους από 6.000 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.