Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να οδηγηθούν στον ανακριτή οι δύο άντρες που συνελήφθησαν για οπλοκατοχή στην Αλεξανδρούπολη και οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για εμπλοκή σε τρομοκρατικές ενέργειες. Αν και οι αρχές υποπτεύονται ότι στόχος τους ήταν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, εκείνοι δηλώνουν «τουρίστες» που τελικό προορισμό του ταξιδιού τους είχαν το χωριό Πέπλος.

Ads

Πρόκειται για έναν 29χρονο Βόσνιο με σουηδική υπηκοότητα και έναν 20χρονο υπήκοο Υεμένης, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, δύο μαχαίρια μήκους 32 και 23 εκατοστών, ένας αορτήρας πολεμικού όπλου, εξοπλισμός επιβίωσης και στολές παραλλαγής. Ακόμη βρέθηκα 6.400 κορώνες Σουηδίας ,1250 ευρώ και 600 δολάρια καθώς και δύο κινητά, που γίνονται από τις ελληνικές αρχές «φύλλο και φτερό».

Σημειώνεται ότι ο 29χρονος Βόσνιος είχε καταδικαστεί στη Βοσνία πριν περίπου μία δεκαετία για εμπλοκή σε τρομοκρατική οργάνωση και σχεδιασμό επιθέσεων κατά δυτικών στόχων. Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό στο σπίτι του είχε εντοπιστεί τότε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, ζώνη με εκρηκτικά και ένα βίντεο. Σε αυτό, ένας άνδρας με καλυμμένο πρόσωπο απειλούσε για τρομοκρατικά χτυπήματα στο Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο. Οι αρχές είχαν καταλήξει πως ο άνδρας στο βίντεο ήταν ο ίδιος, τον οποίο και συνέδεαν εκείνη την περίοδο με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για συμμετοχή του σε συγκεκριμένη ομάδα. Για την υπόθεση καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση στη Βοσνία. Εξέτισε ένα μέρος της ποινής του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Αμέσως μετά πήγε στη Σουηδία όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο.

Το βίντεο που είχε βρεθεί στο σπίτι του 30χρονου Βόσνιου

Από τα υπάρχοντα στοιχεία για την υπόθεση εύλογα προκύπτουν ερωτηματικά. Αφενός γιατί μεσολάβησαν περίπου έξι ημέρες από την άφιξή τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας έως και την μετάβασή τους στην Αλεξανδρούπολη, χωρίς να εντοπιστεί ο οπλισμός τους, και αφετέρου γιατί η επιλογή της έκδοσης εισιτηρίου για τον Πέπλο προέκυψε με βάση τις πληροφορίες που ζητήσανε από το ΚΤΕΛ για το πλησιέστερο χωρίο στο τελωνείο των Κήπων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν ζητήσανε τη συνδρομή δικηγόρου, όπως δικαιούνταν κατά την πρώτη ανάγνωση του κατηγορητηρίου, στάση που ενδέχεται να διαφοροποιηθεί εν όψει της παρουσίας τους ενώπιον του ανακριτή την Τρίτη.

Ads