Δύο άτομα με σουηδικά διαβατήρια, τα οποία φέρονται να συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία και τους τζιχαντιστές, συνέλαβε η αστυνομία στην Αλεξανδρούπολη.

Ads

Οι συλλήψεις έγιναν στο ΚΤΕΛ ενώ οι δύο άνδρες έβγαζαν εισιτήριο. Οι άνδρες φέρονται να ήρθαν αεροπορικώς από ευρωπαϊκή χώρα στην Αθήνα και κατόπιν να μετάβησαν με πούλμαν στην Αλεξανδρούπολη με τελικό προορισμό τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στις αποσκευές τους βρέθηκαν μαχαίρια στρατιωτικού τύπου μεγάλου μήκους, εξοπλισμος επιβιωσης και στολες παραλλαγης. Ακόμη βρέθηκα 6.400 κορώνες σουηδίας ,1250 ευρώ και 600 δολάρια καθώς και δύο κινητά  που γίνονται από τις ελληνικές αρχές «φύλλο και φτερό».

Οι δύο άνδρες, με καταγωγή από τη Βοσνία (30 ετών) και την Υεμένη (20 ετών), φέρονται να είναι γνωστοί στις μυστικές υπηρεσίες. Μάλιστα ο ένας εκ των δύο έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση γιατί είχαν βρεθεί στο σπίτι του εκρηκτικά και απειλούσε με τρομοκρατικά χτυπήματα.

Πρόκειται για τον 30χρονο Βόσνιο, ο οποίος είχε συλληφθεί το 2005 όταν στο σπίτι του εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών, ζώνη με εκρηκτικά και ένα βίντεο. Σε αυτό, ένας άνδρας με καλυμμένο πρόσωπο απειλούσε για τρομοκρατικά χτυπήματα στο Καπιτώλιο και τον Λευκό Οίκο. Οι αρχές είχαν καταλήξει πως ο άνδρας στο βίντεο ήταν ο 30χρονος, τον οποίο και συνέδεαν εκείνη την περίοδο με την Αλ Κάιντα. Ωστόσο από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για συμμετοχή του σε συγκεκριμένη ομάδα. Για την υπόθεση καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκιση στη Βοσνία. Εξέτισε ένα μέρος της ποινής του και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Αμέσως μετά πήγε στη Σουηδία όπου ζήτησε και έλαβε πολιτικό άσυλο.

Το βίντεο που είχε βρεθεί στο σπίτι του 30χρονου Βόσνιου

Μετά τη σύλληψή τους διαπιστώθηκε πως και για τους δυο η Σουηδία έχει επιβάλει το μέτρο της διακριτικής παρακολούθησης. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον ανακριτή με την κατηγορία της οπλοκατοχής, ενώ οι ελληνικές αρχές βρίσκονται ήδη σε επικοινωνία με ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες και εξετάζουν τους δύο συλληφθέντες για τις σχέσεις τους με τους τζιχαντιστές. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και η ΕΥΠ, ερευνούν την διαδρομή και τον τελικό προορισμό καθώς και τις δραστηριότητες των δύο συλληφθέντων.

Ads