Από την πρώτη Κυριακή εξελέγη πρόεδρος της Πορτογαλίας ο Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα, από το κεντροδεξιό PSD, επιβεβαιώνοντας το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις και τα exit poll. 

Ads

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, ο υποψήφιος του κεντροδεξιού κόμματος συγκέντρωσε ποσοστό της τάξης του 52%. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αντόνιο Σαμπάιο ντα Νόβοα, με ποσοστό 22,89%. Το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε σε 48,84%.

Την έκπληξη πραγματοποίησε η υποψήφια του Αριστερού Μπλοκ, Μαρίζα Ματίας, η οποία κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό (10,13%) υπερδιπλάσιο της πρώην σοσιαλίστριας υπουργού, Μαρία ντε Μπελέ Ροζέιρα (4,24%). Ο υποψήφιος του Κομουνιστικού Κόμματος εξασφάλισε το 3,95% των συνολικών ψήφων.

Μετριοπαθής στάση 

Ο νέος πρόεδρος αναλαμβάνει ενώ οι Σοσιαλιστές βρίσκονται μόλις δυο μήνες στην εξουσία με τη στήριξη διά της ανοχής των αριστερών κομμάτων. Σε γενικές γραμμές πάντως ο ντε Σόουζα έχει δείξει ότι θα τηρήσει μετριοπαθή στάση απέναντι στην κυβέρνηση. 

Ads

«Οι εκλογές αυτές κλείνουν μία πολύ μακρά εκλογική διαδικασία που τάραξε τη χώρα και δίχασε μία κοινωνία που είχε ήδη τραυματιστεί από την κρίση χρόνων» ανέφερε μετά την εκλογή του. «Είναι ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να ξεκινήσουμε μία οικονομική, κοινωνική και πολιτική διαδικασία ειρήνευσης» τόνισε.