Στη σύλληψη 4 Κοσοβάρων προχώρησαν οι αρχές της Ιταλίας και του Κοσόβου, οι οποίοι φέρονται να σχετίζονται με τζιχαντιστικές οργανώσεις και να είχαν απειλήσει τον Πάπα. Οι συλλήψεις έγινε έπειτα από συντονισμένη αντιτρομοκρατική επιχείρηση, υπό την ονομασία «Βαν Νταμ».

Ads

Στους 4 αποδόθηκαν κατηγορίες για στήριξη της τρομοκρατικής δράσης και υποκίνηση του φυλετικού μίσους. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η ομάδα των συλληφθέντων  με την αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, διέδιδε την ιδεολογία του τζιχάντ.

Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές, σε αναρτήσεις τους ενός εκφράστηκαν απειλές σε βάρος του Πάπα. Όπως ανέφερε η αστυνομία της Μπρέσια, ένας εκ των συλληφθέντων είχε αναρτήσει στο Διαδίκτυο το μήνυμα «μην το ξεχάσετε, δεν θα υπάρξει επόμενος Πάπας μετά από αυτόν, αυτός είναι ο τελευταίος».

Έφοδοι πραγματοποιήθηκαν στις ιταλικές πόλεις της Βιτσέντσα, Περούτζια και Μπρέσια, ενώ εισαγγελικές αρχές κάνουν λόγο για «δείκτες επικίνδυνου θρησκευτικού φανατισμού».

Ads

Ως τέτοιος δείκτης αναφέρεται το ότι οι συλληφθέντες «είχαν αναρτήσει φωτογραφίες στο διαδίκτυο, στις οποίες εμφανίζονταν με όπλα και συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν τους μαχητές του αυτοανακηρυχθέντος Ισλαμικού Κράτους».