Την κατάργηση της θανατικής ποινής ζήτησε μιλώντας σήμερα Πέμπτη από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α’, σε μια ομιλία που χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Ποντίφικας στον χώρο αυτό.

Ads

«Κάθε ζωή είναι ιερή, η κοινωνία μπορεί να ωφεληθεί μόνο μέσα από την αποκατάσταση αυτών που έχουν καταδικαστεί», υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Παράλληλα, κάλεσε τους Αμερικανούς βουλευτές και γερουσιαστές να ανοίξουν την καρδιά τους στις νέες γενιές μεταναστών και να εγκαταλείψουν την αύξηση ξενοφοβικών τάσεων στην πολιτική.

Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές χειροκρότησαν όρθιοι τον Πάπα Φραγκίσκο, μόλις αυτός μπήκε στην αίθουσα.

Η έκκληση του Πάπα «να κληρονομήσουν και να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι σε μία χώρα που έχει εμπνεύσει τόσους πολλούς να ονειρεύονται» έρχεται εν μέσω μιας έντονης συζήτησης στις ΗΠΑ για τη διαχείριση περίπου 12 εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ.

«Εμείς, οι άνθρωποι αυτής της ηπείρου, δεν φοβόμαστε τους ξένους, καθώς οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν κάποτε ξένοι. Σας το λέω αυτό σαν γιος μεταναστών, γνωρίζοντας ότι πολλοί από εσάς κατάγεστε, επίσης, από μετανάστες», σημείωσε ο Φραγκίσκος.

Ζήτησε, επίσης, να μπει τέλος στην κούρσα εξοπλισμών. Ο Πάπας ρώτησε γιατί πωλούνται όπλα σε ανθρώπους που επιθυμούν απλά να προκαλέσουν συμφορές σε αθώους ανθρώπους.

Ads

«Δυστυχώς, η απάντηση -όπως όλοι γνωρίζουμε- είναι απλά ότι γίνεται για τα χρήματα: χρήματα που είναι βουτηγμένα σε αίμα, συχνά σε αίμα αθώων», είπε ο Πάπας.

Τέλος, ο Ποντίφικας ζήτησε να υπάρξει από τις ΗΠΑ μία «θαρραλέα και υπεύθυνη προσπάθεια για να εμποδίσει τις πιο σοβαρές συνέπειες στο περιβάλλον».