Με την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος είναι βουβή. ‘Ο,τι ήταν να γίνει έγινε και τώρα είναι η ώρα των αναποφάσιστων, που με την επιλογή τους θα καθορίσουν τη φυσιογνωμία της επόμενης κυβέρνησης.

Ads

Σε αυτές τις εκλογές, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, είναι ή φαίνονται όλα ανοιχτά: Η πρωτιά, η τρίτη θέση, ο αριθμός των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στην επομένη Βουλή. Μόνο την αυτοδυναμία μπορεί να αποκλείσει κανείς με σχετική ασφάλεια, όπως και την πραγματοποίηση επαναληπτικών εκλογών, αφού έχουν δεσμευτεί όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί του φιλοευρωπαϊκού τόξου ότι κυβέρνηση θα σχηματιστεί οπωσδήποτε. Αλλά ποια κυβέρνηση;

Αν κερδίσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ (και με δεδομένη την ασάφεια σε σχέση με την τύχη των ΑΝΕΛ) το βασικό σενάριο προβλέπει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Στο παρασκήνιο έχουν γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, προσυνεννοήσεις, με τον Κ. Λαλιώτη να φέρεται ως ο εκπρόσωπος της Φ. Γεννηματά στις σχετικές συζητήσεις. Μια τέτοια συνεργασία αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου έχει ήδη αποκλείσει τα “βαρίδια” που όμως δεν πρόκειται να αποδεχθούν εύκολα την απομόνωσή τους.

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι θα προταθεί από στελέχη ψήφος ανοχής αντί συμμετοχής στην κυβέρνηση, ενώ η κα Γεννηματά θα πιεστεί πολύ να πιέσει για συμμετοχή της ΝΔ και του Ποταμιού σε μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας.

Ads

Προειδοποιητικές βολές ρίχνονται ήδη. Για παράδειγμα, ο γιατρός και πολιτικός φίλος του Ευ. Βενιζέλου πρώην αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ Χρ. Δερβένης έγραψε στο Facebook: Προς αγαπητή κ. Φώφη Γεννηματά: Κα Πρόεδρε, εξηγήστε στον κ. Κ. Λαλιώτη ότι έχουμε κάνει μια διαδρομή ως χώρα από το 1974 μέχρι σήμερα και θα έπρεπε να έχει καταλάβει ότι ούτε η ΝΔ είναι η άλλη όψη του νομίσματος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε υπάρχει απειλή νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα που να χρειάζεται αγώνας εναντίον του! Μη διαβάζετε λοιπόν ό,τι σας γράφει, γιατί θ’ αρχίσουμε να το ξανασκεφτόμαστε!

Η ανάρτηση είναι ενδεικτική της υπόγειας έντασης που σοβεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ με το βλέμμα στην επόμενη μέρα και ειδικά μπροστά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν θα περιελάμβανε πρόσωπα όπως ο Ευ. Βενιζέλος, ο Α. Λοβέρδος, ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Αν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ το βασικό σενάριο προβλέπει συνεργασία με το Ποτάμι, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποκλείσει “μεγάλο συνασπισμό”, στο ΠΑΣΟΚ θα ενισχυθούν σε μια τέτοια περίπτωση οι φωνές υπέρ της παραμονής του κόμματος στην αντιπολίτευση, ενώ το Ποτάμι θα προτείνει για υπουργούς πρόσωπα όπως ο Ν. Διαμαντούρος και ο Ν. Αλιβιζάτος που εύκολα θα γίνουν δεκτά από τον Ευ. Μεϊμαράκη.

Η πόλωση των τελευταίων ημερών στις σχέσεις Α. Τσίπρα και Στ. Θεοδωράκη με την ανταλλαγή βαριών αλληλοκατηγοριών δείχνει τη δυσκολία που και οι δύο προεξοφλούν ότι θα υπάρξει μετεκλογικά, αν τεθεί θέμα συνεργασίας των κομμάτων τους. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε “σημαία” το θέμα Φλαμπουράρη, κάτι που δεν συνέβη από την πλευρά της Φ. Γεννηματά, και αυτό έχει καταγραφεί όχι ως απλή σύμπτωση ή ως τακτικισμός χωρίς πολιτικό βάθος.

Άλλωστε, τα τελευταία 24ωρα ο Ευ. Μεϊμαράκης έχει εγκαταλείψει τον “μεσαίο χώρο” και έχει στραφεί στα δεξιά του. Στην συγκέντρωση της ΝΔ στην Ομόνοια τι για λαθρομετανάστες μίλησε, τι με την ελληνική σημαία συγκινήθηκε, τι τις θυγατέρες της Αγίας Σοφίας (Πίστη, Ελπίδα, Αγάπη) θυμήθηκε… Είναι σαφές ότι στη ΝΔ εκτιμούν πως μόνο από δεξιά μπορούν να έχουν εισροές, αφού εξαντλήθηκαν τα όρια της προσπάθειάς τους να αντλήσουν δυνάμεις από τη δεξαμενή των ψηφοφόρων του κέντρου.