Διευρυμένη θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η αποψινή συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΚΤ και το ΔΝΤ αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Δεν αποκλείεται να υπάρξει εκτός απροόπτου και τηλεδιάσκεψη με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ads

Το ενδιαφέρον εστιάζεται βεβαίως στη συμμετοχή του προέδρου του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος στο παρελθόν – ακόμη και στο κοντινό… χθες – λειτούργησε εμπρηστικά προβοκάροντας το ενδεχόμενο ενός κοινά αποδεκτού συμβιβασμού. 

Μόλις χθες – κι ενώ το κλίμα καταγραφόταν ως θετικό ως προς την επίτευξη συμφωνίας – ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ προχώρησε σε δηλώσεις για ανεπαρκή πρόοδο και τονίζοντας ότιδεν είναι εφικτή η συμφωνία εντός εβδομάδας. Ακολούθησε η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, μέσω του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος διεμήνυσε: «όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει».

Σήμερα ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ πάντως σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTL, βλέπει τα πράγματα σαφώς πιο θετικά λέγοντας ότι «δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας»

Ads

Στην ερώτηση για το εάν προτίθεται η ευρωπαϊκή πλευρά, να κάνει ένα είδος συμβιβασμού, ώστε να υπάρξει συμφωνία, μίλησε για «παρεξήγηση» και υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές πρέπει να συναντηθούν κάπου στη μέση.