Μόλις λίγες ώρες μετά την τελευταία δήλωσή του πως «η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις είναι ανεπαρκής» και πως «η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ δανειστών και Ελλάδας δεν είναι άμεσα εφικτή», ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό RTL πως «δεν απέχουμε πολύ από την επίτευξη συμφωνίας», ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους εμφανίζονται «υπερβολικά αισιόδοξοι για τις συνέπειες που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».

Ads

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα συμμετάσχει στη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ, έκανε λόγο για «παρεξήγηση» όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει η ευρωπαϊκή πλευρά να κάνει ένα είδος συμβιβασμού ώστε οι δύο πλευρές να συναντηθούν στη μέση και να υπάρξει συμφωνία. «Αυτός δεν είναι ο σκοπός μας. Μπορούμε να αλλάξουμε το πακέτο ως προς το περιεχόμενο, αλλά το συνολικό πακέτο πρέπει να είναι ορθό από απόψεως προϋπολογισμού, δηλαδή όπως συμφωνήθηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε.

«Ο ελληνικός προϋπολογισμός πρέπει να τακτοποιηθεί και πρέπει να σημειωθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα… Οι αγορές πρέπει να αναδιαρθρωθούν και τα δημόσια οικονομικά πρέπει να λειτουργήσουν καλύτερα. Η κυβέρνηση μπορεί να κάνει διάφορες προτάσεις για το πώς θα εφαρμόσει αυτές τις βελτιώσεις. Με λίγα λόγια, δεν είναι σκοπός μας να συναντηθούμε στην μέση. Δεν θα πετάξουμε τα μισά μέτρα για να συνεχίσουμε με τα άλλα μισά μέτρα. Το πακέτο πρέπει να είναι στο σύνολό του τόσο σταθερό, όπως συμφωνήθηκε με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε και πρόσθεσε: «η Ελλάδα πρέπει να γίνει οικονομικά ανεξάρτητη, δεν μπορεί για πάντα να δανείζεται χρήματα».

Όταν ρωτήθηκε σε πιο σημείο των διαπραγματεύσεων βρισκόμαστε, ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως «δεν απέχουμε πολύ ακόμα, αυτό είναι το συμπέρασμα». Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, είπε πως «πρόκειται για ένα πολύ ευρύ πακέτο και όχι μια ακριβής πρόταση». «Αφορούν στον προϋπολογισμό, τη δομή της δημόσιας διοίκησης, τις συντάξεις και την αγορά εργασίας», είπε.

Ads

Σε ερώτηση για το αν θα μπορούσε να δοθεί ένα τέλος μέχρι την Παρασκευή, απάντησε: «Στη θεωρία, όλα είναι πιθανά. Αναφέρεσαι σε μια εκταμίευση; Όχι, αυτό έχει αποκλειστεί στην πράξη. Ακόμη και αν προκύψει μια συμφωνία αυτή την εβδομάδα μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας, θα πρέπει να το επιβεβαιώσει το Eurogroup, έπειτα θα πρέπει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, για να δούμε ότι είναι σοβαρή και μόνο τότε θα γίνουν εκταμιεύσεις. Ελπίζω φυσικά σε πρόοδο αυτή την εβδομάδα, υπάρχουν πραγματικά σημάδια ότι η Ελλάδα και ο Τσίπρας είναι πρόθυμοι να σημειώσουν πρόοδο.

«Παρατηρούνται τώρα σημάδια ότι υπάρχει πραγματικά η πρόθεση να σημειωθεί πρόοδος. Το πρόγραμμα επεκτάθηκε σε διάρκεια, αλλά όχι σε χρήματα. Δεν θα αυξήσουμε το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης σε χρήματα. Υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα χρήματα, αλλά θα απελευθερωθούν μόνο όταν πληρωθούν οι προϋποθέσεις».

Ως ημερομηνία ορόσημο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε το τέλος Ιουνίου. «Το πρόγραμμα θα λήξει τέλος του τρέχοντος μηνός. Εάν δεν υπάρχει τότε μια συμφωνία, ή μια νέα πιθανή παράταση, θα σταματήσουμε». «Και η Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει;», ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Δεν χρειάζεται να συμβεί απαραιτήτως. Σκοπός μας είναι να αποφευχθεί αυτό. Αλλά αυτό απαιτεί μέτρα τα οποία δεν είναι ωραία. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια».

Τέλος ερωτηθείς για τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «όλοι θέλουν να το αποφύγουν αυτό». «Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί πως κάτι τέτοιο απαιτεί δύσκολα μέτρα. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανακοινώσει στους ψηφοφόρους της ότι προς το παρόν δεν μπορεί να πραγματοποιήσει τις πολλές, ίσως υπερβολικές, προεκλογικές υποσχέσεις της. Ίσως στο μέλλον, αλλά όχι τώρα. Αυτό πρέπει να κάνουν σαφές στην Ελλάδα, με ειλικρίνεια. Πιστεύω σίγουρα πως μια λύση είναι πιθανή. Αυτό θα ωφελήσει την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη. Πιστεύω ότι μερικοί είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για τις συνέπειες που θα είχε μια ελληνική έξοδος από το ευρώ», δήλωσε.