Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, διοργανώνει μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σειρά προβολών σύγχρονων ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών. Αυτή την εβδομάδα το σχετικό αφιέρωμα ολοκληρώνεται με τον ξεχωριστό «Κυνόδοντα» του Γιώργου Λάνθιμου. Το φιλμ προβάλλεται την Κυριακή 24 Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή της κριτικού λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, καθώς και με την ψυχαναλύτρια Μαρίλια Άιζενσταϊν-Αβέρωφ. Την ταινία προλογίζει ο ψυχαναλυτής Σ. Μανωλόπουλος.

Ads

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1982 από ομάδα Ελλήνων Ψυχαναλυτών που είχαν εκπαιδευθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τον Καναδά. Εδρεύει στην Αθήνα (οδό Μονής Πετράκη 4). Είναι Συστατική Εταιρεία της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Ένωσης (IPA) που ιδρύθηκε από τον Sigmund Freud τον Μάρτιο του 1910, στη Νυρεμβέργη, στη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Ψυχαναλυτικού Συνεδρίου. Είναι επίσης Μέλος της Ευρωπαϊκής Ψυχαναλυτικής Ομοσπονδίας (EPF).

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Σινεμά με τον Φρόιντ», η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, ολοκληρώνει τον κύκλο προβολών της,  αυτή την Κυριακή με την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, που ουσιαστικά άλλαξε την νεότερη ιστορία του εγχώριου κινηματογράφου: «Κυνόδοντας» (Dogtooth – 2009).

image

Ads

Ο πατέρας, η μητέρα και τα τρία τους παιδιά ζουν σε μια μονοκατοικία έξω από την πόλη. Γύρω από το σπίτι υπάρχει ένας ψηλός φράχτης. Τα παιδιά δεν έχουν φύγει ποτέ από το σπίτι. Διαπαιδαγωγούνται, ψυχαγωγούνται, βαριούνται και αθλούνται έτσι όπως οι γονείς τους πιστεύουν ότι θα έπρεπε, χωρίς κανένα εξωτερικό ερέθισμα. Τα παιδιά επίσης πιστεύουν ότι τα αεροπλάνα που πετάνε πάνω από το σπίτι είναι παιχνίδια και ότι τα ζόμπι είναι μικρά κίτρινα λουλούδια.

Ο μόνος άνθρωπος που μπαίνει μέσα στο σπίτι είναι η Χριστίνα, η οποία δουλεύει σαν φρουρός security στο εργοστάσιο του πατέρα. Ο πατέρας κανονίζει τις επισκέψεις της στο σπίτι με σκοπό να κατευνάζει τις σεξουαλικές ορμές του γιου. Όλη η οικογένεια, και ιδιαίτερα η μεγάλη κόρη, λατρεύει την Χριστίνα. Μια μέρα η Χριστίνα κάνει δώρο στην μεγάλη κόρη μια στέκα για τα μαλλιά ζητώντας της όμως κάτι άλλο σε αντάλλαγμα.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών τον Μάιο του 2009, κερδίζοντας το Βραβείο του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα», καθώς και Βραβείο Νεότητας. Παράλληλα το φιλμ απέσπασε και μία Υποψηφιότητα για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2011. Ο «Κυνόδοντας» είναι ένα ανατριχιαστικό σχόλιο πάνω στη δυναμική της οικογένειας, την παράξενη δύναμη της εφηβικής σεξουαλικής περιέργειας, αλλά και τον φασισμό που ελοχεύει.

image

Τέσσερα χρόνια μετά την «Κινέττα», ο Γιώργος Λάνθιμος θα επιστρέψει με την ταινία που θα τον καθιερώσει τόσο στο ελληνικό, όσο και στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. Πρωταγωνιστούν οι: Χρήστος Στέργιογλου, Μισέλ Βάλεϊ, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Μαίρη Τσώνη, Άννα Καλαϊτζίδου.

Διαβάστε επίσης:
Ταξιδεύοντας στο Κινηματογραφικό Σύμπαν του Γιώργου Λάνθιμου
Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου στο 68ο Φεστιβάλ Καννών

Η ταινία «Κυνόδοντας», θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός), την Κυριακή 24 Μαΐου, στις 12.00. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή της κριτικού λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, καθώς και με την ψυχαναλύτρια Μαρίλια Άιζενσταϊν-Αβέρωφ. Την ταινία προλογίζει ο ψυχαναλυτής Σ. Μανωλόπουλος. Τιμή Εισιτηρίου: 5 ευρώ.