Την άμεση έναρξη της απογραφής των ποσοτήτων φρούτων που έχουν μείνει στα ψυγεία των συνεταιρισμών λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας και την άμεση αποζημίωση ζητούν οι εξαγωγείς και οι παραγωγοί, ενώ η κυβέρνηση επαφίεται σε μια ευρωπαϊκή στήριξη υποστηρίζοντας πως «η Ευρώπη ευθύνεται για το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει του παραγωγούς». Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι επιπτώσεις «είναι περιορισμένες» ενώ στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν πως δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους. «Κάτι τέτοιο αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη», σημείωσαν. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη μετρούν τη συνολική ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο και σύμφωνα με το Reuters υπάρχουν επιφυλάξεις για άμεση καταβολή αποζημιώσεων. Ο Επίτροπος Γεωργίας ζητά τη λήψη έκτακτων μέτρων αλλά παραδέχεται πως το πρόβλημα, ειδικά στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, σε ένα βαθμό προϋπήρχε του εμπάργκο της Ρωσίας. 

Ads

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη το πρωί της Δευτέρας υποστήριξε πως «δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με βάση τα ροδάκινα», την ώρα που σύσσωμη η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία των αγροτών. Η κυβέρνηση παραπέμπει στη συνεδρίαση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα συγκληθεί στις 14 Αυγούστου προκειμένου να εξεταστούν συνολικά οι επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο και ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή υποστήριξη. Εξάλλου μετά από διαδοχικές συναντήσεις στα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σχολίαζαν πως η λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το ρωσικό εμπάργκο θα πρέπει να δοθεί από την Ευρώπη. «Η Ευρώπη επέβαλε το εμπάργκο και η Ευρώπη θα πρέπει να αποζημιώσει Έλληνες και ευρωπαίους παραγωγούς», σημείωναν χαρακτηριστικά τα εν λόγω υψηλόβαθμα στελέχη ενώ σχολίασαν ότι αναμένονται οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε κεντρικό Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το ρωσικό εμπάργκο.

Όπως υπογράμμισαν τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δεν πρέπει να καλλιεργηθούν προσδοκίες πως θα καλυφθεί η ζημιά από εθνικούς πόρους. «Ό,τι είναι γίνει θα γίνει οριζόντια σε όλη την Ευρώπη», είπαν, προσθέτοντας πως σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια, τότε θα εξεταστεί το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει τα ποσά για τις αποζημιώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση χαρακτήρισε «περιορισμένες» τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο για την Ελλάδα, εκτιμώντας τη ζημιά στα 50 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, έκανε λόγο για 178 εκατ. ευρώ ζημιά, όσο την εκτίμησε και ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με ερώτησή του ζήτησε να μάθει «πότε θα ενεργοποιήσει τους σχετικούς κανονισμούς για την αποζημίωση των πληγέντων Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και βιοτεχνών». Όπως σημειώνει στην ερώτησή του «θα προκύψει πρόσθετη επιβάρυνση για την ελληνική οικονομία από την απόλυση εργαζομένων στις αντίστοιχες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και λοιπές επιχειρήσεις. Περαιτέρω το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας θα επιβαρυνθεί από την ενεργοποίηση ενεργότερων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση της μείωσης των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου».

Από την πλευρά τους οι αγρότες ζητούν άμεση απογραφή και αποζημιώσεις. Μαζί τους και η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας που επίσης έχει πληγεί από το εμπάργκο. Ήδη τα πρώτα φορτηγά επιστρέφουν στην Ελλάδα μαζί με τα προϊόντα που σαπίζουν στα τελάρα. Την άμεση έναρξη της απογραφής των ποσοτήτων φρούτων που έχουν μείνει στα ψυγεία των συνεταιρισμών, ζήτησαν εξαγωγείς και παραγωγοί από την Ημαθία, την Πέλλα, την Πιερία, την Κοζάνη, την Καστοριά, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά και το Κιλκίας που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη Βέροια. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, η απογραφή θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, όπως άμεσα θα πρέπει να δοθούν και οι αποζημιώσεις τις οποίες στη συνέχεια τα αρμόδια υπουργεία θα μπορούν να διεκδικήσουν από τις Βρυξέλλες.

Ads

Μεταξύ άλλων οι παραγωγοί ζητούν τη βιολογική καταστροφή όσων φρούτων έχουν αλλοιωθεί και τη διάθεση «στην ευχέρεια του κράτους» όσων κριθεί ότι μπορούν πράγματι να διατεθούν προς κατανάλωση, πχ, σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ακόμη κατά τη σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών, αλλά και άλλων πληττόμενων κλάδων από το εμπάργκο (π.χ., μεταφορέων, εταιρειών παραγωγής υλικών για τη συσκευασία των φρούτων κτλ) η οποία θα συνεδριάσει την Τρίτη, στη μία μετά το μεσημέρι, στο Επιμελητήριο Ημαθίας, προκειμένου να συντάξει υπόμνημα. Το εν λόγω υπόμνημα θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης σε επικείμενη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιο Καρασμάνη, Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο τα κυριότερα αιτήματα και οι προτάσεις είναι:

  • απογραφή και απόσυρση των φρούτων
  • αποζημίωση των παραγωγών στη βάση του μοντέλου, που ακολουθήθηκε προ τριετίας, για τη ζημία στα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας του βακτηρίου e-coli
  • επιδότηση επιτοκίου για τα κεφάλαια κίνησης των πληγεισών αγροτικών/εξαγωγικών επιχειρήσεων και συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας
  • εξέταση της δυνατότητας -σε συνεργασία με τις τράπεζες- για χρηματοδότηση μεμονωμένων αγροτών, οι οποίοι τον επόμενο χρόνο δεν θα έχουν έσοδα ούτε για να επιβιώσουν.

Και ενώ η κυβέρνηση περιμένει την στήριξη της Ευρώπης, σύμφωνα με το Reuters η Κομισιόν εμφανίζεται, στην παρούσα φάση, επιφυλακτική σε άμεση καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς. Τη Δευτέρα αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν να αναλύουν κατά προϊόν, ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό και ποιο θα είναι αυτό. Συνολικά οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης προς τη Ρωσία ανέρχονται σε 11 δις ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ.

Την Πέμπτη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες εμπειρογνώμονες σε αγροτικά θέματα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική. Ήδη έχει αποφασιστεί η συγκρότηση ειδικής ομάδας που θα αναζητήσει εναλλακτικές αγορές και αναλύσει τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία. Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης Ντατσιάν Τσόλος, μιλώντας για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια λόγω του εμπάργκο της Ρωσίας, τονίζει πως «απαιτείται κατεπειγόντως η ανάληψη δράσης». Ωστόσο παραδέχεται ότι το πρόβλημα επιδεινώθηκε από το ρωσικό εμπάργκο καθώς προϋπήρχε λόγω του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών χωρών Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Ελλάδας, στο πλαίσιο που ορίζει η αγροτική πολιτική της Ευρώπης. «Θα πρέπει να περιοριστεί η προσφορά και να ευνοηθεί η ζήτηση», τόνισε,