Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, υπέγραψε τη Δευτέρα δύο συμβάσεις για τη στήριξη της εξαγωγικής δραστηριότητας που έχει πληγεί από το ρωσικό εμπάργκο. 

Ads

Ειδικότερα η πρώτη σύμβαση αφορά στην προώθηση των εξαγωγών φρέσκων φρούτων (ροδάκινα και πορτοκάλια) προς Σουηδία, Φιλανδία, Δανία και Ουγγαρία, με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη αφορά στην προώθηση των προϊόντων λάδι ΠΓΕ ΠΓΕ Θάσου, ελιά θρούμπα ΠΟΠ Θάσου, ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσας, κασέρι ΠΟΠ, λαδοτύρι Μυτιλήνης ΠΟΠ και φγέτα ΠΟΠ στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και συγκεκριμένα στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι εν λόγω δράσεις συγχρηματοδοτούνται κατά 50% από την ΕΕ, 20% από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και 30% από τους συμβαλλόμενους φορείς. «Η πρόσφατη περιπέτεια της χώρας, της ΕΕ και του δυτικού κόσμου στο σύνολό του με τον αποκλεισμό των αγροτικών μας προϊόντων από τη ρωσική αγορά, καταδεικνύει τη σημασία δράσεων εξωστρέφειας και προώθησης των προϊόντων μας, τόσο στην εσωτερική ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις αγορές τρίτων χωρών», δήλωσε. Όπως ανέφερε «το υπουργείο έχει θέσει στο επίκεντρο των προσπαθειών του, τόσο στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, όσο και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 ταυτόχρονα με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την προώθηση των υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, στις μεγάλες διεθνείς αγορές». 

«Περιορισμένες οι επιπτώσεις» λέει η κυβέρνηση

Ads

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για «σχετικά περιορισμένες επιπτώσεις» στην Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμήθηκε πως οι ζημιές ανέρχονται περίπου στα 50 εκατ. ευρώ. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα και με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Εξωτερικών. Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας συνεδριάζουν και οι παραγωγοί στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως το πρόβλημα είναι «περιορισμένο» καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών έχει ήδη προωθηθεί προς τη Ρωσία. Η ζημιά «δεν φαίνεται να είναι πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ» και μέχρι στιγμής υπάρχουν επιστροφές δέκα φορτηγών, ανέφεραν πηγές. Μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες επιστροφές, ωστόσο στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρούν πως «είναι σε λελογισμένα επίπεδα». «Η λογική που θα κινηθεί το Υπουργείο Εξωτερικών είναι μια λογική αντιστάθμισης», δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών που συμμετείχε στη σύσκεψη, ενώ συνεργάτες του υπουργού αναφέρουν ότι «η λογική αντιστάθμισης θα περιλαμβάνει ένα μπουκέτο πραγμάτων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα γίνουν ενέργειες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο χρονικό διάστημα, όπου θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση αποζημιώσεων, ενώ «σε εθνικό επίπεδο κινητοποιούμαστε για να βρούμε εναλλακτικές λύσεις». Οι λύσεις αυτές εκτιμάται ότι θα είναι η προώθηση των φορτίων σε εναλλακτικές αγορές, καθώς και η απορρόφησή τους από την ελληνική αγορά. Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο Δημ. Κούρκουλας εξέφρασε την αισιοδοξία του για στήριξη από την Ευρώπη στους αγρότες που πλήττονται.

«Η επιβεβαίωση για αποζημιώσεις από την ΕΕ τις οποίες θα επιδιώξουμε, είναι καλή και ευπρόσδεκτη. Αλλά οι αποζημιώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί είτε αν επανέλθουμε στη ρωσική αγορά, είτε αν βρεθούν άλλες αγορές αντίστοιχες. Θέλω να τονίσω ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλά κράτη – μέλη, άρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει και νομίζω ότι θα πάρει τα μέτρα, ακόμη κι αν χρειαστεί τροποποίηση κάποιων κανονισμών, κάποιων κανόνων, διότι μιλάμε για μια εξαιρετική περίπτωση μη προβλέψιμη» είπε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Μετρά τις επιπτώσεις η Ευρώπη

Εν τω μεταξύ τη Δευτέρα αξιωματούχοι της ΕΕ άρχισαν να αναλύουν κατά προϊόν τις επιπτώσεις του ρωσικού εμπάργκο στα ευρωπαϊκά προϊόντα, που επιβλήθηκε ως αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας για την κρίση στην Ουκρανία. Ωστόσο αξιωματούχοι δήλωσαν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πουν αν θα καταβληθεί κάποιο ποσό και ποιο θα είναι αυτό, από τα συνολικά 400 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στο ταμείο αποζημιώσεων της ΕΕ για τους αγρότες. Συνολικά οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Ευρώπης προς τη Ρωσία ανέρχονται σε 11 δις ευρώ, σχεδόν το 10% του συνόλου των αγροτικών εξαγωγών της ΕΕ.

Εντός της ημέρας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της ΕΕ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το ζήτημα της Ουκρανίας αλλά και το ρωσικό εμπάργκο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των πρεσβευτών της ΕΕ την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες εμπειρογνώμονες σε αγροτικά θέματα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να σχεδιάσουν μια συντονισμένη στρατηγική. Ήδη έχει αποφασιστεί η συγκρότηση ειδικής ομάδας που θα αναζητήσει εναλλακτικές αγορές και αναλύσει τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές κρέατος, ψαριών, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία.