1. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, εξέφρασε την αντίθεσή του «off  camera» για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ειδικότερα, συνομιλώντας στο πλατό εκπομπής του Foxnews με τον Τζόναθαν Φάινερ, αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και αναφερόμενος στον θάνατο ισραηλινών στρατιωτών, είπε: «Ελπίζω ότι δεν θα θεωρήσουν το συμβάν αυτό ως πρόσκληση για να κάνουν περισσότερα. Θα ήταν καλύτερα αν το θεωρούσαν μια προειδοποίηση». Στη συνέχεια, εμφανώς αγανακτισμένος από τον μεγάλο αριθμό αμάχων που έχουν σκοτωθεί, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διερωτάται: «Ποια στοχευμένη επιχείρηση;». Τα μικρόφωνα ήταν ανοιχτά και οι απόψεις του Τζον Κέρι ακούστηκαν. Όμως όταν επανήλθε η εκπομπή στην κανονική της ροή ο δημοσιογράφος του ζήτησε να σχολιάσει τα όσα είπε. Τότε ο Κέρι επανέλαβε την στάση υπέρ του «δικαιώματος του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

Ads

 
2. Την ίδια στιγμή έχουν ξεπεράσει τους 540 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από την ώρα που ξεκίνησε την χερσαία επέμβαση το Ισραήλ, που ανακοίνωσε πως οι δικοί του νεκροί στρατιώτες ανήλθαν τη Δευτέρα στους 25. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί από το έδαφος και τον αέρα είναι καταιγιστικοί. Μία από τις βόμβες έπληξε νοσοκομείο σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους. 
 
3. Συλλαλητήρια λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο κατά του βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας. Στην Αθήνα αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς τα γραφεία της ΕΕ.
 
4. Το Κίεβο «δείχνει» η Μόσχα για την κατάρριψη του boeing των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι κοντά στο αεροπλάνο πετούσαν μαχητικά αεροσκάφη της ουκρανικής αεροπορίας κάτι που ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, διέψευσε. Την ίδια στιγμή, η Δύση εκ νέου άσκησε πιέσεις στην Ρωσία για «να αναλάβει την ευθύνη των αυτονομιστών». Οι εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας πάντως άνοιξαν έρευνα για έγκλημα πολέμου. 

5. Η τρόικα έφυγε και η κυβέρνηση διαφημίζει ότι τελειώνουν οι σχέσεις μας μαζί τους. Δηλώνει μάλιστα πως είτε οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν τον Σεπτέμβριο ή θα επιστρέψουν για λίγες ημέρες ή οι συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες.

6. Από την άλλη πλευρά η Άγκελα Μέρκελ κατά πληροφορίες διεμήνυσε στον Αντώνη Σαμαρά «μην κάνετε εκλογές». 
 
7. Απορρίφθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση της ΑΔΕΔΥ που ζητούσε να ανασταλούν ως αντισυνταγματικές οι εγκύκλιοι του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την αξιολόγηση των ουσιαστικών προσόντων των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, καθώς «οι εγκύκλιοι του Υπουργείου συνδέονται άμεσα με την οργάνωση και την ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και των υπηρεσιών των ΝΠΔΔ». Αύριο εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο εφετείο η προσφυγή του Δημοσίου κατά της απεργίας της ΑΔΕΔΥ.
 
8. «Τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα δεν απολογούνται. Παλεύουν για την ανατροπή του συστήματος εκμετάλλευσης και άλλοι θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι στη θέση μου. Συντελείται μία κοινωνική γενοκτονία που είναι μοναδική στην ιστορία της χώρας», δήλωσε ο Νίκος Μαζιώτης στον ανακριτή που μετέβη στο νοσοκομείων των φυλακών Κορυδαλλού για να ανακρίνει τον κατηγορούμενο κρίνοντάς τον προφυλακιστέο. 

Ads

9. Διαβάστε επίσης πως η εταιρεία παιχνιδιών LEGO συνεργάζεται με τη Shell πάνω σε μια διαφημιστική καμπάνια, προσεκτικά μελετημένη και με στρατηγική, μέσω της οποίας επιχειρείται η βελτίωση της εικόνας του πετρελαϊκού κολοσσού. Όπως καταγγέλλει η Greenpeace, με την τοποθέτηση του λογότυπου στα χέρια εκατομμυρίων παιδιών, η Shell οικοδομεί την εμπιστοσύνη, για την επόμενη γενιά των καταναλωτών, στο όνομά της. 

* Η φωτογραφία είναι του Ezz al-Zanoun από το APA. Διαβάστε: Η ιστορία πίσω από τη συγκλονιστική φωτογραφία του αγοριού από τη Γάζα