Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μιλώντας στο δίκτυο Fox News, δήλωσε πως είναι «δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί στις ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα και στις επιθέσεις που εξαπολύονται από διασυνοριακές σήραγγες».

Ads

«Έχετε ένα δικαίωμα να πάτε και να ξεριζώσετε αυτές τις σήραγγες. Το υποστηρίζουμε πλήρως αυτό. Και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στις ρουκέτες που συνεχίζουν να πέφτουν», δήλωσε αναφερόμενος στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 400 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητα άμαχοι, σύμφωνα και με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κάλεσε τη Χαμάς να σκεφτεί μαι εκεχειρία. «Είναι σημαντικό για τη Χαμάς να επιταχύνει τώρα και να είναι λογική και να καταλάβει ότι αν αποδεχθείτε την εκεχειρία, σώζετε ζωές», είπε. Παράλληλα μιλώντας στο CNN, ο Κέρι ανακοίνωσε πως σύντομα θα μεταβεί στη Μέση Ανατολή ώστε «να βοηθήσει στις προσπάθειες για επίτευξη μιας εκεχειρίας».

Η Παλαιστινιακή κυβέρνηση και η Προεδρία κατήγγειλαν τη «βάρβαρη σφαγή» από τον ισραηλινό στρατό στη συνοικία Σατζάγια, στα ανατολικά της Λωρίδας της Γάζας, όπου τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν τις τελευταίες ώρες. Πρόκειται για τον φονικότερο βομβαρδισμό των πέντε τελευταίων ημέρων στη Γάζα. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αντιδράσει αμέσως σε αυτό το έγκλημα πολέμου». Για έγκλημα πολέμου έκανε λόγο και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ-Άραμπι, ζητώντας τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης.

Ads

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως το Ισραήλ λαμβάνει «οποιαδήποτε δράση είναι απαραίτητη» για να σταματήσει η Χαμάς τις επιθέσεις με ρουκέτες από τη Γάζα και «να αποκατασταθεί η ηρεμία». Επιπλέον υποστήριξε πως ο ισραηλινός στρατός κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων και κατηγόρησε τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ως «ανθρώπινες ασπίδες». Ερωτηθείς σε πόσο καιρό το Ισραήλ θα ολοκληρώσει την επιχείρηση απάντησε: «Αρκετά γρήγορα» χωρίς όμως να δώσει χρονικό πλαίσιο.