«Τα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα δεν απολογούνται. Παλεύουν για την ανατροπή του συστήματος εκμετάλλευσης και άλλοι θα έπρεπε να είναι κατηγορούμενοι στη θέση μου. Συντελείται μία κοινωνική γενοκτονία που είναι μοναδική στην ιστορία της χώρας», δήλωσε ο Νίκος Μαζιώτης στον ανακριτή που μετέβη στο νοσοκομείων των φυλακών Κορυδαλλού για να ανακρίνει τον κατηγορούμενο κρίνοντάς τον προφυλακιστέο.  

Ads

Σε δήλωσή του ο συνήγορός του Σπύρος Φυτράκης υποστήριξε ότι «ο Νίκος Μαζιώτης περιορίστηκε σε μια πολιτική δήλωση και δεν απάντησε σε καμία ερώτηση».

Ο 27ος τακτικός ανακριτής, είχε μεταβεί στον Ευαγγελισμό για πρώτη φορά το Σάββατο αλλά ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε και έλαβε προθεσμία ως τη σήμερα Δευτέρα για να απολογηθεί ο εντολέας του. Τότε όταν ο Μαζιώτης κλήθηκε να δηλώσει όνομα και επάγγελμα είπε μόνο: «Επαναστάτης».

Σύμφωνα με το Βήμα, κατηγορείται για παράβαση 10 κακουργημάτων και πλημμελημάτων πράξεων μεταξύ των οποίων 9 απόπειρες ανθρωποκτονίας. Αυτές είναι από πρόθεση και κατά συρροή για το Μοναστηράκι, δύο αφορούν τους δύο αστυνομικούς της συμπλοκής και τρεις τους αστυνομικούς της ληστείας στην Κλειτορία. Καταγράφονται πραγματικά περιστατικά και του καταλογίζεται ενδεχόμενος δόλος για τον τραυματισμό ενός Αυστραλού, ενός Γερμανού καθώς και δύο ελλήνων στο Μοναστηράκι. Ειδική κατηγορία υπάρχει για τις δύο ληστείες στα Μέθανα, τον Ιούλιο του 2013 και στην Αχαΐα τον Απρίλιο 2014. Από τη δεύτερη ληστεία εισπράχτηκαν 104.000 ευρώ.

Ads

Η κατηγορία για παράνομη οπλοκατοχή και κατοχή πυρομαχικών αφορά το όπλο που είχε και τον γεμιστήρα. Οι άλλες κατηγορίες είναι οπλοχρησία κατ’ εξακολούθηση και διακεκριμένη κλοπή για το Nissan που έκλεψε στη ληστεία της Κλειτορίας αλλά και τη μοτοσικλέτα που επίσης είχε κλέψει. Κατηγορείται επίσης για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και για εμπρησμό, για το αυτοκίνητο που έκαψε καθώς και για φθορά ξένης περιουσίας. Άλλη κατηγορία είναι της κατάρτισης πλαστού δελτίου ταυτότητας και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης για την έκδοση της άδειας του Hyundai, το αυτοκίνητο που αγόρασε και το οποίο ψάχνει η Αστυνομία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Real News, τον Νίκο Μαζιώτη «πρόδωσαν» οι συνήθειές του. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα αν και προεκτικός συνήθιζε να κυκλοφορεί με τα ίδια ρούχα στις ίδιες περιοχές και με τα ίδια μέσα. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι είχε εμμονή με το Μοναστηράκι και να κινείται με τον ηλεκτρικό. Εξάλλου η αστυνομία είχε ανακοινώσει πως έκλινε στο συμπέρασμα ότι ο Μαζιώτης κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα ενώ χρησιμοποιούσε το τρένο περίπου τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα. 

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής στο κρησφύγετο του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα στο Μαρούσι. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει πλέον διάφορα σημεία τόσο στα Κάτω Πατήσια όσο και στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.
 
Η Αντιτρομοκρατική επιπλέον έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στον εντοπισμό των συνεργών του Νίκου Μαζιώτη και για το λόγο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα σειρά φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν το «δεξί χέρι» – σύμφωνα με την ΕΛΑΣ – του Νίκου Μαζιώτη εις βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης. Μετά από εισαγγελική διάταξη, στη δημοσιότητα δόθηκε και το όνομα του καταζητούμενου. Πρόκειται για 35χρονο που φέρεται να συμμετείχε στις ληστείες τραπεζών στην Ακράτα Αχαΐας και στα Μέθανα, μαζί με τον Νίκο Μαζιώτη. Παράλληλα, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα κι άλλες φωτογραφίες που απεικονίζουν άγνωστους δράστες επίσης φερόμενους συνεργούς του Νίκου Μαζιώτη.
 
Στο μεταξύ, πληροφορίες για την παραμονή του ζεύγους στην πολυκατοικία στο Μαρούσι φέρνει στη δημοσιότητα το Έθνος. Σύμφωνα με αυτές το κουδούνι του διαμερίσματος έγραφε «Παπασωτηρίου ενώ η Πόλα Ρούπα – της οποίας πρόσφατη φωτογραφία βρίσκεται στην κατοχή της ΕΛ.ΑΣ. – υποστήριζε πως ήταν μεταφράστρια που δουλεύει στο σπίτι ή εκπαιδευτικός, ενώ ο Μαζιώτης έλεγε πως ήταν γραφίστας που είχε μείνει άνεργος.