Ο ανιστόρητος ακροδεξιός ισχυρισμός ότι «Έλληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι», έχει διαψευστεί χιλιάδες φορές στη διαδρομή της ιστορίας. Αν ίσχυε αυτός ο ισχυρισμός, θα ήταν ανεπίτρεπτο ένας δήμος της Περιφέρειας Αττικής να φέρει το όνομα ενός ξένου και μάλιστα βρετανού λόρδου. Αναφέρομαι στο Δήμο Βύρωνα, έναν από τους μεγαλύτερους της Αττικής, που ίσως είναι ο μόνος δήμος παγκοσμίως,   στον οποίο έχει δοθεί το όνομα του Λόρδου Βύρωνα, μεγάλου άγγλου ποιητή και κορυφαίου φιλέλληνα. 

Ads

Το γεγονός ότι ο Λόρδος Βύρων εγκατέλειψε την δική του πατρίδα και ήρθε στο Μεσολόγγι για να αγωνιστεί και να θυσιαστεί για την ελευθερία των Ελλήνων, αποδεικνύει περίτρανα ότι υπάρχουν ιδανικά και αξίες πέρα και πάνω από σύνορα.  Άλλωστε, δεν ήταν λίγοι οι πολίτες πολλών ευρωπαϊκών χωρών – και όχι μόνο – που στελέχωσαν το μεγάλο κίνημα των φιλελλήνων, που αναπτύχθηκε διεθνώς, όταν ξέσπασε η Επανάσταση του 1821 για την αποτίναξη του ζυγού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

Πολλοί από τους τότε φλογερούς φιλέλληνες, έπεσαν ηρωικά στα πεδία των μαχών, αγωνιζόμενοι για την ελευθερία μιας πατρίδας που δεν ήταν η δική τους.  Τότε ήταν που ειπώθηκε η φράση «Είμαστε Όλοι ‘Ελληνες» από τον επίσης βρετανό ποιητή Πέρσυ Σέλλεϋ, φίλο και ομοϊδεάτη του Λόρδου Βύρωνα.

Στο Δήμο Βύρωνα έχει την έδρα του ο Σύνδεσμος «Μπάϊρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, του οποίου μέλη δεν είναι μόνο βυρωνιώτες και βυρωνιώτισσες, αλλά και κάτοικοι άλλων περιοχών της χώρας μας, ακόμα και μέλη της Ελληνικής Διασποράς.

Ads

Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου «Μπάϊρον», η ημέρα θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (19 Απριλίου 1824) έχει οριστεί επισήμως «Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» (Προεδρικό Διάταγμα 130/2008), ύστερα από προσπάθειες πολλών ετών.  Οι φορείς της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης έχουν την ευθύνη των σχετικών εκδηλώσεων πανελλαδικά, αλλά, όπως είναι επόμενο, ο Δήμος Βύρωνα έχει ιδιαίτερο λόγο και ρόλο σε αυτές τις εκδηλώσεις. Και το ζητούμενο σήμερα από το Δήμο μας, είναι να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου φιλελληνισμού στην Ευρώπη και διεθνώς, συνεργαζόμενος και με τον Δήμο Μεσολογγίου, καθώς και με αντίστοιχους φορείς της Βρετανίας και άλλων χωρών της Ευρώπης, στις οποίες έδρασε ο Λόρδος Βύρων (Ελβετία και Ιταλία).    

Ως βυρωνιώτες και βυρωνιώτισσες έχουμε μάθει, μέσα και από τη δράση του Συνδέσμου «Μπάϊρον», ότι το κίνημα των Φιλελλήνων, με την Ελληνική Επανάσταση του 1821, ήταν ένα μεγάλο κίνημα δημοκρατίας και διεθνούς αλληλεγγύης, αποτελούμενο από ανθρώπους που -σχεδόν στο σύνολό τους- εμπνέονταν από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης. Κίνημα στο οποίο συμμετείχαν πολλοί γερμανοί, γάλλοι, ρώσοι, πολωνοί, ιταλοί και άλλοι ευρωπαίοι, καθώς και βαλκάνιοι, ενώ φλογεροί υποστηρικτές του υπήρξαν πολλοί πρωτεργάτες της Αμερικάνικης Ανεξαρτησίας.

Το ίδιο το ποιητικό και πολιτικό  έργο του Λόρδου Βύρωνα είναι διαποτισμένο με την ιδέα της ελευθερίας σ΄όλο τον κόσμο. Για παράδειγμα, στο ποίημα «Η Εποχή του Ορείχαλκου», αναφέρεται ότι «Μύρια στήθη συνενώνει μία και κοινή αιτία / Δυτικοί και ανατολίτες επαναστατούν με βία» 

Δεν ξεχνούμε ούτε το γεγονός ότι η φωνή του Λόρδου Βύρωνα υψώθηκε οργισμένη για να καταγγείλει τον Έλγιν για την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα, κυρίως μέσα από το ποίημα «Η Κατάρα της Αθηνάς». 

Επίσης, μέσα από τη δράση του Συνδέσμου «Μπάϊρον» έχουμε ενημερωθεί και για άλλες πτυχές της   δράσης του Μπάϊρον, όπως  ότι με την πρώτη ομιλία του στη Βουλή των Λόρδων (27.2.1812)  υπήρξε καταπέλτης εναντίον νομοσχεδίου, το οποίο προέβλεπε τη θανατική ποινή για τους εξεγερμένους κλωστοϋφαντουργούς του Νότιγχαμ, οι οποίοι κατέστρεφαν τους αργαλειούς, που τους οδηγούσαν σε μαζική ανεργία. Επιπλέον, έχουμε μάθει ότι ο Λόρδος Βύρων υπήρξε πολέμιος των διακρίσεων και ότι ευρισκόμενος στο Μεσολόγγι, είχε κάνει πολλές προσπάθειες για την σωτηρία και απελευθέρωση αιχμαλώτων, ελλήνων και τούρκων.

Με όσα προανέφερα, γίνεται αντιληπτό ότι για να τιμάει το βαρύ όνομά που φέρει, ο Δήμος Βύρωνα οφείλει να πρωτοστατεί στους αγώνες για την ελευθερία και την κοινωνική δικαιοσύνη, γενικότερα στους αγώνες εναντίον κάθε τυραννίας. Να πρωτοστατεί επίσης στους αγώνες κατά της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, του ναζισμού και άλλων αποκρουστικών φαινομένων, που προσβάλουν την ιστορία της πόλης μας, την οποία ίδρυσαν πριν 90 χρόνια,   πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και της οποίας οι κάτοικοι, σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, συμμετείχαν ενεργά σε όλους τους αγώνες του ελληνικού λαού για την ειρήνη τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία.

Ας προστεθεί στο σημείο αυτό ότι ο Δήμος Βύρωνα  έχει ακόμα έναν πολύ σημαντικό διεθνή δεσμό. Στην πόλη μας έζησε και έδρασε η παγκόσμια γνωστή χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, η οποία είχε χτίσει το σπίτι της εκεί πο σήμερα βρίσκεται  το Κέντρο  Μελέτης Χορού «Ισιδώρα Ντάνκαν», ένα από τα πιο δραστήρια νομικά πρόσωπα του δήμου Βύρωνα. 

* Ο Νικόλαος-Αγησίλαος Τριγάζης, δημοσιογράφος,  είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα με την παράταξη «Στάση Βύρωνα», της οποίας υποψήφιος δήμαρχος είναι ο εκπαιδευτικός Άκης Κατωπόδης