Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρεί τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο ίδιος, καλώντας παράλληλα τους φιλορώσους αποσχιστές να ακυρώσουν δημοψήφισμα για απόσχιση το οποίο έχουν εξαγγείλει για τις 11 του μηνός. Παράλληλα, ανέφερε ότι η Μόσχα έχει αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που αμφισβητεί το ΝΑΤΟ. Ως λόγια του αέρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ τις δηλώσεις Πούτιν.

Ads

 
Διαβάστε επίσης: Μετρούν νεκρούς στην αν. Ουκρανία δυο εβδομάδες πριν τις εκλογές

Ο Πούτιν, πάντως, συμπλήρωσε οι εκλογές στις 25/5 δεν θα σημαίνουν τίποτε, εάν δεν εξασφαλιστούν τα δικαιώματα «όλων των Ουκρανών πολιτών». Επίσης, κάλεσε σε τερματισμό της βίας σε ολόκληρη την Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν μετά την συνάντησή του με τον πρόεδρο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στην Μόσχα. Ο τελευταίος δήλωσε ότι ο οργανισμός θα παρουσιάσει εντός των ημερών οδικό χάρτη για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
 
Από την πλευρά τους Ρώσοι και φιλορώσοι αποσχιστές δήλωσαν ότι θα αξιολογήσουν την σχετική παραίνεση του προέδρου της Ρωσία (για ακύρωση του δημοψηφίσματος). «Θα το συζητήσουμε στην Λαϊκή Συνέλευση», σημείωσε ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Έχουμε τον μεγαλύτερο σεβασμό για τον πρόεδρο Πούτιν. Εάν το θεωρεί απαραίτητο, οπωσδήποτε θα το συζητήσουμε», ανέφερε Πουσίλιν.
 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ανακατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης στη νοτιοανατολική Ουκρανία φιλορώσοι αποσχιστές, λίγες ώρες αφού είχαν απωθηθεί από τις ουκρανικές αρχές ασφαλείας. 

Ads

Αργότερα, ως λόγια του αέρα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ  την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προς τους φιλορώσους αυτονομιστές να ακυρώσουν δημοψήφισμα για απόσχιση το οποίο έχουν εξαγγείλει για τις 11 Μαΐου.

Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να τερματιστεί υπό τον όρο το Κίεβο να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις μετά την αναβολή του δημοψηφίσματος που προβλεπόταν να διεξαχθεί την 11η Μαΐου για την ανεξαρτησία της αυτοανακηρυχθείσας «δημοκρατίας» του Ντονέτσκ, δήλωσε  ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις στον ρωσικό ιστότοπο Slon.ru., τόνισε ότι αν οι φιλορώσοι αποσχιστές ακούσουν την έκκληση του Ρώσου προέδρου να αναβάλουν το δημοψήφισμα και «αν το Κίεβο με τη σειρά του σταματήσει όλες τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και λάβει μέτρα για την έναρξη ενός διαλόγου, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουκρανία στην έξοδο από αυτή την κατάσταση, που αυτή τη στιγμή μόνο επιδεινώνεται». Αυτή η πρόταση «δεν είναι ένα άνοιγμα προς το Κίεβο, αλλά ένα άνοιγμα προς όλο τον ουκρανικό λαό» υπογράμμισε ο Πεσκόφ.
 
NATO: Δεν έχουμε δει απόσυρση
 
Πάντως, στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Συμμαχία δεν διαθέτει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι η Ρωσία έχει αποσύρει τις δυνάμεις της από τα σύνορά της με την Ουκρανία, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου. «Δεν έχουμε καμία ένδειξη αλλαγής θέσης των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κατά μήκος των συνόρων Ρωσίας – Ουκρανίας», ανέφερε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Εν τω μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τους αποσχιστές στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα της με τη χώρα αυτή, ώστε να δημιουργηθεί μια βάση προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών της Πολωνίας, ο Ράσμουσεν επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιοχή των ουκρανικών συνόρων.

Ακόμη πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί το ΝΑΤΟ δεν θα διστάσει να λάβει όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να αυξηθεί η ασφάλεια των κρατών-μελών του Συμφώνου και συμμάχων του στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη.
Τα μέτρα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν στρατιωτικά γυμνάσια, αναθεώρηση των σχεδίων άμυνας και ανάπτυξη τακτικών δυνάμεων, σύμφωνα με τον ίδιο.
 
Οι ΗΠΑ για το δημοψήφισμα και τα ρωσικά στρατεύματα

Μετά από τις εξελίξεις της Τετάρτης, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι δεν διαθέτει κανένα στοιχείο που να συνηγορεί υπέρ του ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματα της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη μια «ουσιαστική απόσυρση» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή των συνόρων, ωστόσο όπως είπε δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η αποχώρηση έχει πραγματοποιηθεί.

Όσον αφορά στο δημοψήφισμα ο Λευκός Οίκος διεμήνυσε μέσω του εκπροσώπου του ότι το προγραμματισμένο για την Κυριακή δημοψήφισμα σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας πρέπει να ακυρωθεί, όχι απλώς να αναβληθεί, όπως ζήτησε ο Πούτιν.

Με επιπλέον κυρώσεις απειλούν τη Μόσχα οι Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τετάρτη τη Ρωσία να αποφύγει ενέργειες που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας διότι διαφορετικά θα αντιμετωπίσει περαιτέρω κυρώσεις. 

«Καλούμε τη Ρωσία να απόσχει από οποιαδήποτε βήματα περαιτέρω αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας και να συμμετάσχει αντίθετα σε μια διπλωματική επίλυση της κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου με τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε έπειτα από μια σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. «Περαιτέρω βήματα για την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας θα σημάνουν επιπλέον κυρώσεις», τόνισε ο Βαν Ρόμπεϊ.
 
Ποροσένκο: ΕΕ και ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε τρίτο κύμα κυρώσεων

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος στις ουκρανικές προεδρικές εκλογές Πέτρο Ποροσένκο κάλεσε την Ευρώπη και τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν σε ένα τρίτο κύμα κυρώσεων κατά της Ρωσίας, αν το Κρεμλίνο υποστηρίξει το δημοψήφισμα που οργανώνεται για τις 11 Μαΐου από τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
«Αν η Ρωσία υποστηρίξει αυτό το δημοψήφισμα, είναι απόλυτη ανάγκη να αναληφθεί συμφωνημένη δράση για το τρίτο κύμα κυρώσεων, καλά συντονισμένη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ποροσένκο προς δημοσιογράφους στο Βερολίνο λίγο πριν συναντηθεί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.