Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησαν τη Μόσχα πως αν δεν υποχωρήσει στο θέμα της Ουκρανίας η Ε.Ε. θα απαντήσει με λήψη μέτρων. «Αν περάσει το Σαββατοκύριακο χωρίς κάποια ορατή αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας, τότε τη Δευτέρα θα πρέπει να συζητήσουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ένα επόμενο στάδιο με λήψη μέτρων. Δεν θέλουμε αντιπαράθεση, αλλά η δράση της ρωσικής πλευράς καθιστά δυστυχώς απαραίτητο για μας να προετοιμαστούμε, όπως μόλις σας εξέθεσα», δήλωσε ο Σταϊνμάγερ. Ωστόσο πολλοί είναι οι αναλυτές που εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο η Ευρώπη είναι σε θέση να απειλεί με «οικονομικές κυρώσεις» τη Ρωσία

Ads

Νωρίτερα ο Φαμπιούς είχε αναφέρει ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία μπορεί να επιβληθούν ακόμη και αυτή την εβδομάδα, αν η Μόσχα δεν απαντήσει σε μια πρόταση για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Επίσης, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα για την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, που είναι προγραμματισμένο για την Κυριακή 16 Μαρτίου, είναι αθέμιτο και η προσάρτηση θα είναι παράνομη. Σήμερα, μάλιστα, η κριμαϊκή βουλή κύρωσε «διακήρυξη ανεξαρτησίας» – κείμενο απαραίτητο για την διενέργεια του δημοψηφίσματος – και έκλεισε τον εναέριο χώρο της για αεροπλάνα προερχόμενα από την Ουκρανία. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε κάτι που είναι παράνομο και το οποίο θα έχει επίσης σοβαρές συνέπειες», τόνισε και πρόσθεσε πως «η μόνη θεμιτή ψηφοφορία» είναι αυτή της 25ης Μαΐου για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ουκρανία.

Σημειώνεται εδώ, ότι ο έκπτωτος Ουκρανός Πρόεδρος, Βίκτωρ Γιανούκοβιτς, σε νέο του μήνυμα από ρωσικό πάλι έδαφος, είπε πως είναι ο μοναδικός νόμιμος Πρόεδρος της χώρας και τόνισε πως δεν αναγνωρίζει τις εκλογές του Μαΐου. 

Ads

Επίσης, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έστειλε μια πρόταση στη Μόσχα σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της κατάστασης. Η απόρριψη ή όχι αυτής της πρότασης θα έχει συνέπειες στην λήψη αποφάσεων για κυρώσεις στην ΕΕ, όπως εξήγησε ο Γάλλος υπουργός. Οι κυρώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων μεμονωμένων Ρώσων ή Ουκρανών, καθώς και κυρώσεις που σχετίζονται με ταξιδιωτικές θεωρήσεις εισόδου.

Την ίδια στιγμή, ο Λευκός Οίκος απορρίπτει την οποιαδήποτε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, «εάν η Μόσχα δεν δείξει σοβαρή πρόθεση να επιδιώξει διπλωματική λύση». Η Ρωσία απορρίπτει τη βάση στην οποία θέτουν οι ΗΠΑ το ζήτημα της Ουκρανίας και ετοιμάζει «αντιπροτάσεις», λέγοντας πως «δεν μπορεί να λαμβάνεται ως αφετηρία το πραξικόπημα στο Κίεβο». Για τις αντιπροτάσεις της Μόσχας δεν έχουν δοθεί πληροφορίες.