«Εισιτήριο πέντε ευρώ θα καταβάλλουν όλοι όσοι προσέρχονται για επίσκεψη στα πολυιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), που αντικαθιστούν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ»,ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ads

 
Από τη στιγμή που τα πολυιατρεία εντάσσονται στο ΕΣΥ, θα ισχύσει και σε αυτά ό,τι ισχύει ήδη στο ΕΣΥ, δήλωσε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega χαρακτηρίζοντας «ευτελές το πόσο των 5 ευρώ». Επίσης ανέφερε πως το εισιτήριο θα αποτελέσει οικονομικό πόρο για την εξέταση των ανασφάλιστων.
 
Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) κάνει λόγο για «ανθρωποκτόνες πολιτικές», σημειώνοντας πως οι πολιτικές στο χώρο της Υγείας «ασκούμενες μέσα από έναν ανεπίτρεπτο ερασιτεχνισμό, έχουν οδηγήσει την υγεία του λαού μας σε αδιέξοδο».

Σχολιάζοντας το σύνολο των πολιτικών ο ΙΣΑ αναφέρει ότι «οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους χιλιάδες καθοριστικές διαγνωστικές εξετάσεις της καθημερινής ιατρικής πράξης που δεν αποζημιώνονται πλέον από τον ΕΟΠΥΥ. Μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, χρόνιοι άρρωστοι, ασθενείς με σπάνια νοσήματα, ΑμεΑ γυρίζουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του βρετανικού μοντέλου του ‘60 με το gate keeping με τα φθηνότερα γενόσημα χωρίς τη δυνατότητα εξειδικευμένης παρακολούθησης κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
 
Όπως επισημαίνει συνέπεια από τις «εκατοντάδες περικοπές που μετακύλησαν ένα μέρος της υγειονομικής δαπάνης στις τσέπες των ασφαλισμένων και ένα άλλο μέρος στις τσέπες των γιατρών τους, υποδηλώνουν μία πολιτική διάλυσης του συστήματος υγείας, τελευταία απόδειξη της οποίας ήταν οι θάνατοι των ανθρώπων υψηλού κινδύνου από την εποχιακή γρίπη, επειδή δεν εμβολιαστήκαν».
 
Σχετικά με το «νέο χαράτσι» των 5 ευρώ που θα υποχρεώνονται να πληρώνουν στα μελλοντικά πολυιατρεία του ΠΕΔΥ οι ασφαλισμένοι για να εξεταστούν, καταδικάζουν «κάθε παρόμοια ενέργεια και στο παρελθόν και επανειλημμένα ζητήσαμε την κατάργηση του 5ευρου στο Νοσοκομείο, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ανασφάλιστους». «Πιστεύουμε στον εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, αλλά μέσα από ελεγκτικούς μηχανισμούς και χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση του ασφαλισμένου», επισημαίνει ο ΙΣΑ. 

Από την πλευρά του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέφρασε την οργή και την αγανάκτησή του «για το χαράτσι των 5 ευρώ», και καλεί τον Πρωθυπουργό «να λάβει θέση» και να «πάρει τα απαραίτητα μέτρα, για την ανάκληση τέτοιου είδους πρακτικών που συνιστούν πολιτικές ευτελισμού, έλλειψης ηθικής και ανεντιμότητας».
 
Ο ΠΙΣ κατηγορεί τον υπουργό Υγείας «για πλήρη διάλυση του δημόσιου συστήματος, θέτοντας κι? άλλα εμπόδια με το νέο μέτρο στην πρόσβαση των ασθενών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», «υπακούοντας», όπως αναφέρει στους «Τροϊκανούς εντολοδόχους με μόνο στόχο την ικανοποίηση των αριθμών εν όψει και των εξετάσεών του την Τρίτη», καθώς όπως έχει ανακοινωθεί ο υπουργός θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικα. Καταλήγοντας καλεί τα μέλη του να εμποδίσουν «τις ανθρωποκτόνες τακτικές, στην κατεύθυνση μίας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με προσφορά σε όλους τους».

Ads

Αντιδράσεις υπήρξαν και από το ΠΑΣΟΚ που κάνει λόγο για «αιφνιδιαστική και βεβιασμένη εξαγγελία» και παράλληλα προαναγγέλλει συνάντηση με τον υπουργό «προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα». Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως η ανακοίνωση του Άδωνι Γεωργιάδη για το 5ευρω «δημιούργησε σοβαρά ερωτηματικά και σύγχυση στους πολίτες».
 
«Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει 5 ευρώ ο ασθενής που προσέρχεται για τη συνταγογράφησή του στον γιατρό, ούτε βεβαίως να επιβαρύνονται οι χρονίως πάσχοντες, τα επείγοντα περιστατικά, οι ανασφάλιστοι, οι μακροχρόνια άνεργοι», τονίζει εκφράζοντας την αντίθεσή του.
 
Με δεδομένο μάλιστα, ότι το νέο σύστημα χρειάζεται χρόνο για να λειτουργήσει και να πάρει την τελική του μορφή, όπως προβλέπεται στον πρόσφατο νόμο που ψήφισε η Βουλή, «τέτοιες ανακοινώσεις και μέτρα μόνο αρνητικό κλίμα δημιουργούν και αποδυναμώνουν την προσπάθεια για ένα ποιοτικό σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» σχολιάζει χαρακτηριστικά.