Το 2014 θα είναι η πρώτη χρονιά ανάκαμψης στην Ελλάδα μετά από έξι πολύ οδυνηρά χρόνια ύφεσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες. Υποστήριξε ότι η ερχόμενη χρονιά θα είναι καλύτερη για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά σημείωσε ότι «πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλά». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε να στείλει το εξής μήνυμα: Δεν αρκεί η αναγνώριση των θυσιών από τους ετέρους

Ads

«Η ελληνική προεδρία συμπίπτει με την χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς με πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με νοικοκυρεμένα οικονομικά χάρις στις απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Συμπλήρωσε πάντως: «Έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά» επισημαίνοντας πως πάνω από όλα έχουμε το πρόβλημα της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε αναλυτικά για τα ζητήματα που απασχόλησαν τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διήμερη σύνοδο. Όσον αφορά την τραπεζική ένωση ανέφερε ότι ο Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης είναι «ένα πολύ καλό πρώτο βήμα» για το οποίο θα απαιτηθεί η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη ώστε να υπάρξει ταχεία επίτευξη συμφωνίας.

«Ο μηχανισμός αυτός είναι προς την κατεύθυνση θωράκισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και της ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία» τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς και συμπλήρωσε ότι πλεόν δίνεται και κοινωνική διάσταση στην νομισματική ενοποίηση, αφού στο εξής «στη χάραξη της δημοσιονομικής προσαρμογής θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικοί δείκτες, όπως η ανεργία».

Ads

Οι τέσσερις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας σύμφωνα με τον πρωθυπουργό:

  • Η θαλάσσια πολιτική και η ΑΟΖ
  • Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης
  • Ο ενιαίος μηχανισμός επιτήρησης των τραπεζών
  • Η οικονομική ανάκαμψη
  • Μέτρα για το μεταναστευτικό με εξπρές επαναπροωθήσεις

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει βούληση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για δράση αποφασιστική και συντονισμένη για να μην ξανασυμβούν γεγονότα σαν αυτό με το ναυάγιο της Λαμπεντούζα στο μέλλον.

Τόνισε ακόμη πως στα συμπεράσματα του ευρωπαϊκού συμβουλίου αναγνωρίζεται η ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε όλα τα κράτη μέλη που υφίστανται τη μεταναστευτική πίεση. Τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που υπάρχει στα συμπεράσματα αυτή η επίσημη τοποθέτηση.

Τα μέτρα που υιοθετούνται είναι:

• Ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση δορυφορικών επικοινωνιών
• Ανάμειξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου σε συνεργασία με τη Frontex
• Μέτρα εναντίον των δικτύων δουλεμπορίας
• Μέτρα διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων
• Μέτρα ταχείας επιστροφής των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης

Άμυνα και ασφάλεια

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εστίασε τέλος στο ζήτημα της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η υιοθέτηση μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής, έως τον Ιούνιο 2014, για την θαλάσσια ασφάλεια και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας με σκοπό την ανάπτυξη αμυντικών τεχνολογικών αιχμής τα επόμενα χρόνια.

Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως οι προτεραιότητες για την Ελλάδα, όπως είναι η θαλάσσια πολιτική, τα ενεργειακά και η μετανάστευση, τέθηκαν στη Σύνοδο και έγιναν αποδεκτές ως ευρωπαϊκές προτεραιότητες.

«Η προεδρία ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς, τονίζοντας πως η Ελλάδα θα ασκήσει μια αποτελεσματική προεδρία χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Επίθεση στον Τσίπρα

Ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε από τις Βρυξέλλες επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Μετα από έρωτηση σχετικά με την πρόβλεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για εκλογές απάντησε:

«Η νοοτροπία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να καλλιεργεί τον δικό της κήπο με δηλητήριο που ρίχνει σε όλους τους άλλους. Οι άλλοι, όμως, είναι η Ελλάδα. Το να δηλητηριάζεις το κλίμα, να ζητάς συνεχώς εκλογές, να δημιουργείς συνθήκες τρόμου σε επενδυτές, δεν πιστεύω ότι ευνοεί την ίδια την αντιπολίτευση. Τέλος πάντων, στις ευρωεκλογές θα δούμε τα αποτελέσματα. Εγώ δεν κοιτάζω τις εκλογές που έρχονται, εγώ κοιτάζω τον άνεργο, μέριμνά μου είναι να δώσω εργασία σε έναν ακόμη άνεργο. Με τον κ. Τσίπρα έχουμε άλλον αντίπαλο. Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία εκείνος έχει τη χώρα. Ίσως είναι δικαίωμά του, αλλά είναι και δικό μου δικαίωμα να είμαι αυστηρός».

Για την υπόθεση Λιάπη

Αναφερόμενος στο θέμα του πρώην υπουργού, Μ. Λιάπη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτά που μπορεί να συνέβαιναν στο παρελθόν έχουν τελειώσει. Οι πολίτες είναι και αισθάνονται ίσοι απέναντι στον νόμο, για όποιον κι αν μιλάμε. Όποιος καταπατά τον νόμο θα συλλαμβάνεται και θα τιμωρείται. Μπράβο και στους αστυνομικούς που έπραξαν αυτό που έπρεπε».

Διαβάστε επίσης: 
Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ σύμφωνα με τον Βενιζέλο

ΣΥΡΙΖΑ: Υπάκουος μαθητής της Μέρκελ ο Σαμαράς

«Εκεί που όλοι βλέπουν τα μνημονιακά συντρίμμια, ο πρωθυπουργός είναι ο μόνος που υπόσχεται για μια ακόμη φορά εθνικές επιτυχίες και ανάκαμψη. Η ελληνική προεδρία θα έπρεπε να δώσει ένα μήνυμα στροφής της Ευρώπης στις πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης του κοινωνικού κράτους. Λειτουργώντας, όμως, ως υπάκουος μαθητής της κ. Μέρκελ, η κυβέρνηση Σαμαρά εξαντλεί τους στόχους της προεδρίας στην υποταγή στα μνημόνια της λιτότητας, που αποδομούν την Ευρώπη και εξαθλιώνουν τους ευρωπαϊκούς λαούς» είναι το σχόλιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες.

Πιστό αντίγραφο της «απούσας, άβουλης, αδρανούς και ανύπαρκτης στην εξωτερική πολιτική, κυβέρνησης» θα είναι η ελληνική προεδρία σύμφωνα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου. «Εγκλωβισμένη στο πλαίσιο της πολιτικής της σκληρής λιτότητας, με την ανάπτυξη μόνο κατ’ όνομα σχέδιο στα χαρτιά, με ευχολόγια περί της υπόλοιπης ατζέντας – για ‘θαλάσσια πολιτική’, για μετανάστευση -, η ελληνική προεδρία προοιωνίζεται να είναι επικοινωνιακή και διεκπεραιωτική: επικοινωνιακή για την εξυπηρέτηση των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων των δύο κυβερνητικών κομμάτων και της παράτασης της παραμονής τους στην εξουσία και διεκπεραιωτική με την έννοια της τυφλής εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών των δανειστών» ανέφερε η υπεύθυνη του τομέα Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.