Από τον ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καλύψει το κενό στις 4.000  απολύσεις στο δημόσιο τομέα μέσα στο 2013 σε περίπτωση που δεν εγκριθεί από την τρόικα το αρχικό σχέδιο που προβλέπει να προσμετρηθούν στις απολύσεις και οι αποχωρήσεις από τις αμυντικές βιομηχανίας, αλλά και οι συμβασιούχοι που παραμένουν στο δημόσιο με προσωρινές διαταγές.

 
Ειδικότερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται να εξετάζει την απόλυση 1.2000 γιατρών του ΕΟΠΥΥ εντός του 2013 για να καλύψει το στόχο των 4.000 απολύσεων σε περίπτωση που η τρόικα δεν δεχτεί να συμπεριλάβει στον στόχο τις αποχωρήσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για γιατρούς των οποίων οι ειδικότητες δεν ανήκουν στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εάν το σενάριο αυτό τελικά υιοθετηθεί, στη θέση των γιατρών που θα απολυθούν θα γίνουν 1.200 νέες προσλήψεις σε άλλες ειδικότητες.
 
Εξάλλου σύμφωνα με τον Σκάι, στην κυβέρνηση επεξεργάζονται ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΕΟΠΥΥ, που προβλέπει την μετατροπή του σε αγοραστή Υγείας και είτε τη μεταφορά μονάδων του στο ΕΣΥ είτε τη δημιουργία ενός τρίτου ανεξάρτητου οργανισμού, που θα αναλάβει το σύνολο των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας.
 
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης μιλώντας στο Mega δήλωσε πως «το μνημόνιο προβλέπει 15.000 απολύσεις έως το τέλος του 2014. Πρέπει να βρεθούν 4.000 απολύσεις έως το τέλος του 2013». Όπως ανέφερε θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για 1.000 επιπλέον απολύσεις, ενώ αναφορά έκανε και στην συρρίκνωση του προσωπικού στις αμυντικές βιομηχανίες.
 
Αναφερόμενους στους δημοτικούς αστυνομικούς που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα δήλωσε πως «θα στελεχώσουν το υπουργείο Οικονομικών, την ΕΛΑΣ, καθώς και τα σοφρωνιστικά καταστήματα» και πρόσθεσε ότι οι μετακινήσεις δεν θα γίνουν «αριστερά – δεξιά, αλλά θα ληφθούν υπόψη κριτήρια, όπως η εντοπιότητα».