«Νομικά δεσμευτικό και εκτελεστό θα είναι το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Συρία» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που επιθεωρητές του Οργανισμού πραγματοποιούν ελέγχους στην Συρία και για άλλες επιθέσεις με χημικά όπλα. Ότι τους «έκλεψαν την επανάσταση» κατηγόρησε ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Αχμέντ Τζάρμπα, τους αντάρτες που ήρθαν από γειτονικές χώρες.

Ads

 
Ο Τζάρμπα, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις ενώπιον της ομάδας των Φίλων της Συρίας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, είπε ότι «το φαινόμενο του εξτρεμισμού εμφανίστηκε με την υποστήριξη και το σχεδιασμό του καθεστώτος, το οποίο πόνταρε στο μετασχηματισμό της επανάστασης για την ελευθερία σε εμφύλιο και θρησκευτικό πόλεμο». «Το συριακό καθεστώς δημιούργησε και εξόπλισε πολλές τρομοκρατικές οργανώσεις παραδίδοντάς τους τις θέσεις από τις οποίες αποσύρθηκαν οι δυνάμεις του», πρόσθεσε κατηγορώντας τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.
 
«Άλλοι ήλθαν από το εξωτερικό για να κλέψουν την επανάστασή μας», τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Συνασπισμού για τις Συριακές Επαναστατικές και Αντιπολιτευτικές Δυνάμεις, αναφερόμενος κυρίως στους τζιχαντιστές που ήλθαν από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες για να πολεμήσουν το καθεστώς με στόχο την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους.
 
«Νομικά δεσμευτικό το ψήφισμα του ΣΑ»
 
Νομικά δεσμευτικό και εκτελεστό θα είναι το ψήφισμα που θα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχολιάζοντας ότι ένα κοινό ψήφισμα θα αποτελούσε νίκη για την διεθνή κοινότητα.
 
Ο ίδιος εξέφρασε, βέβαια, ανησυχίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση της Συρίας θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τα χημικά όπλα.
 
Έρευνα και γι’ άλλες επιθέσεις
 
Επιθεωρητές του ΟΗΕ πραγματοποιούν έρευνα στην Συρία για να εξακριβώσουν εάν χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα σε τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Συρία μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι συνολικά ερευνώνται επτά περιστατικά, για τα οποία υπάρχουν καταγγελίες ότι έγινε χρήση χημικών όπλων, πριν και μετά την 21η Αυγούστου. Η έρευνα θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα.
 
Οι επτά επιθέσεις τις οποίες ερευνά ο ΟΗΕ είναι οι εξής: Χαν αλ-Ασάλ στις 19 Μαρτίου, Σεΐκ Μασκούντ στις 13 Απριλίου, Σαρακέμπ στις 29 Απριλίου, Γκούτα στις 21 Αυγούστου, Μπαχαρίγιε στις 22 Αυγούστου, Τζομπάρ στις 24 Αυγούστου και Ασράφια Σαχνάγια στις 25 Αυγούστου.
 
Μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ, στην Συρία θα μεταβούν αντιπρόσωποι του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) που θα πραγματοποιήσουν ευρείες επιθεωρήσεις στις συριακές εγκαταστάσεις. Αυτό αναμένεται να συμβεί ίσως και από την Τρίτη.
 
Η απόφαση του OPCW θα συζητηθεί το βράδυ της Παρασκευής στη Χάγη και αναμένεται να εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του Οργανισμού, ενώ εκτιμάται ότι στο πρώτο μισό του 2014 θα ολοκληρωθεί η καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου.
 
Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι ελπίζει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία) να καταφέρουν να ορίσουν σήμερα μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της συνόδου για την επίλυση της συριακής κρίσης η οποία αποκαλείται Γενεύη 2.
 
Τα πέντε μόνιμα μέλη αναμένεται να συναντηθούν με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον διεθνή μεσολαβητή για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι αργότερα σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.