Σε μια προσπάθεια να τερματιστεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει εγκλωβιστεί εδώ και δυόμιση χρόνια η Συρία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέληξε σε ψήφισμα το οποίο θα τεθεί σήμερα σε ψηφοφορία και προβλέπει ότι θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο και θα καταστραφεί το χημικό οπλοστάσιο της Δαμασκού. Μετά από εβδομάδες διπλωματικών προσπαθειών οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία κατέληξαν σε συμφωνία ως προς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Ads

 
Η Σαμάνθα Πάουερ, πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, έγραψε στο Twitter ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τη Ρωσία για μια απόφαση «νομικά δεσμευτική» ώστε η Συρία να αναγκαστεί να παραδώσει τα χημικά όπλα που διαθέτει και πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή θα τεθεί σε ψηφοφορία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επίσης δήλωσε ότι η Μόσχα κατέληξε σε μια συνεννόηση με την Ουάσινγκτον όσον αφορά μια απόφαση για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας.
 
Η Μόσχα προσφέρθηκε να προσφέρει τις στρατιωτικές δυνάμεις που θα φρουρούν τις συριακές εγκαταστάσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι θα καταστραφούν τα χημικά όπλα.
 
Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, το ψήφισμα θα απαιτεί «την καταστροφή όπλων που η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποίησε επανειλημμένως και αγρίως εναντίον του λαού της» ενώ θα κάνει ξεκάθαρο ότι «θα υπάρξουν συνέπειες εάν δεν συμμορφωθεί με αυτό».
 
Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει ότι πλέον αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρίας είναι άχρηστο στην κατάσταση που βρίσκεται και θα μπορούσε να εξουδετερωθεί σχετικά σύντομα, μειώνοντας τον κίνδυνο να απομακρυνθούν και να αποθηκευθούν σε άλλα σημεία χημικά από το καθεστώς είτε να πέσουν σε χέρια τρομοκρατών. Η εφημερίδα επικαλείται απόρρητη αμερικανικο-ρωσική, την οποία παρουσίασαν στον Λευκό Οίκο ειδικοί στους εξοπλισμούς, στην οποία υποστηρίζεται ότι τα αποθέματα του συριακού οπλοστασίου θα μπορούσαν να εξουδετερωθούν σε διάστημα εννέα μηνών.
 
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η Συρία φέρεται να διαθέτει τουλάχιστον 1.000 τόνους χημικών όπλων, εκ των οποίων 300 τόνοι αερίου μουστάρδας. Το υπόλοιπο οπλοστάσιο φέρεται να αποτελείται από χημικά υγρά, αποθηκευμένα υπό δυαδική μορφή, δηλαδή υπό τη μορφή δύο χωριστών χημικών προϊόντων, που ονομάζονται «πρόδρομοι», και οι οποίοι αναμειγνύονται μόλις πριν από την χρήση. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει στοιχεία που είχαν προβάλει οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες στις αρχές Σεπτεμβρίου.