Την πιστή εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος και των στόχων της διαθεσιμότητας επικύρωσε το κυβερνητικό συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά τη Δευτέρα. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Επικυρώσαμε τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου η χώρα να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα και να τεθούν σε κινητικότητα 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου». Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. 

Ads

«Πρωτίστως θετικό εργαλείο που θα οδηγήσει στην καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα» χαρακτήρισε ο υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Οι δηλώσεις έγιναν μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε προγραμματιστεί για να «κλείσει» η λίστα των 12.500 υπαλλήλων που αποτελούν το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το πρόγραμμα δεν αποτελεί μόνο υποχρέωση της χώρας έναντι των πιστωτών της χώρας.

Νωρίτερα εξήλθε από το μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος παρά τις δεκάδες ερωτήσεις που δέχτηκε από τους δημοσιογράφους δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη συνάντηση και αρκέστηκε να πει: «Θα σας ενημερώσει ο κ. Μητσοτάκης. Το κύριο θέμα που συζητήσαμε ήταν η κινητικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του προγράμματος κινητικότητας -που περιλαμβάνει 12.500 εργαζόμενους στο Δημόσιο- πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από αυτούς οι 4.401 (2.114 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 53 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης) έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα κινητικότητας από τον περασμένο Ιούλιο.
 
Ακολουθεί η ένταξη στο πρόγραμμα των υπαλλήλων που θα συμπληρώσουν τον αριθμό των 12.500, οι οποίοι θα προέρχονται απ’ όλα τα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς τους, στη βάση της αξιολόγησης των δομών τους και των σχετικών σχεδίων στελέχωσης.
 
Όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η αξιολόγηση και μοριοδότηση προσωπικού αφορά μόνον όσους προέρχονται από υπουργεία και φορείς, στους οποίους έχουν προκύψει πλεονάζουσες θέσεις μετά την αξιολόγηση των δομών τους και όχι το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων.
 
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, εκτός από τους 3.200 δημοτικούς αστυνομικούς που υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών, σε διαθεσιμότητα θα τεθούν:
 
1.835 από το υπουργείο Υγείας
1.500 από το υπουργείο Παιδείας
758 από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
618 από το υπουργείο Εργασίας
485 από το υπουργείο Οικονομικών
410 από το υπουργείο Άμυνας
250 από το υπουργείο Πολιτισμού
138 από το υπουργείο Τουρισμού
131 από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
100 από το υπουργείο Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας
48 από το υπουργείο Ναυτιλίας
38 από το υπουργείο Δικαιοσύνης
10 από το υπουργείο Εξωτερικών
20 από το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης
 
Επιπλέον, μέχρι το τέλος της εβδομάδας που ξεκινά θα έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις για τη σύσταση και κατάργηση θέσεων στις δομές των υπουργείων. Η διαδικασία μετάταξης των υπαλλήλων σε νέες θέσεις θα γίνει με βάση κριτήρια που έχει ορίσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον έλεγχο και την εποπτεία του ΑΣΕΠ.
 
Το δεύτερο κύμα της κινητικότητας που θα αφορά σε 12.500 επιπλέον υπαλλήλους μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να προκύψει κυρίως από τους δήμους που έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν άμεσα σε αυτοαξιολόγηση δομών και υπηρεσιών.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαριλάου Τρικούπη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη να αναδειχθεί ο θεσμός της «κινητικότητας» των Δημοσίων Υπαλλήλων ως μέσο εξορθολογισμού της Δημόσιας Διοίκησης.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη τόσο να αποσυνδεθεί ο θεσμός της κινητικότητας από τις απολύσεις, όσο και να φανεί σαφέστερα ο στόχος του, που είναι η μεταφορά πλεονάζοντος προσωπικού από φορείς- υπηρεσίες του Δημοσίου, για την κάλυψη κενών σε άλλους-και ιδιαίτερα κρίσιμους- τομείς.
 
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να προχωρήσει το ταχύτερο η συνολική αξιολόγηση των δομών και προσώπων στον δημόσιο τομέα, ώστε να αποφεύγονται στο μέλλον οριζόντιου χαρακτήρα παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπογράμμισε την ανάγκη καταγραφής των «κενών» στους φορείς- υπηρεσίες του Δημοσίου (κατά ειδικότητα), ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν για την κάλυψή τους υπάλληλοι που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας και οι οποίοι θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες που ανακοίνωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
 
Ανέφερε ακόμη πως οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα πρέπει να υλοποιηθούν με αποφασιστικότητα και σωστό σχεδιασμό, ώστε να στεφθούν από επιτυχία.

ΣΥΡΙΖΑ: Χαριστική βολή στον δημόσιο τομέα

«Η κυβέρνηση Σαμαρά δίνει την χαριστική βολή στο δημόσιο τομέα και στις κοινωνικές υπηρεσίες προς τους πολίτες», παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου αναφέρεται ότι «το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των δομών του δημοσίου, οι απολύσεις και οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας των εργαζομένων δεν συνιστούν “μεταρρύθμιση” ή “εξορθολογισμό” του κράτους, αλλά διάλυση κάθε σπιθαμής κοινωνικού κράτους και κάθε δυνατότητας ανασυγκρότησης και ανόρθωσης της οικονομίας».

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, «το κράτος και ο δημόσιος τομέας δεν είναι τσιφλίκια της κυβέρνησης και των δανειστών για να τα αποτελειώσουν».

Όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «σε συνθήκες πρωτοφανούς κρίσης το δημόσιο πρέπει να αποτελέσει εκείνο το εργαλείο στήριξης τόσο της ανάπτυξης και της επανεκκίνησης της οικονομίας, όσο και των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων, της παιδείας, της υγείας και των υπολοίπων δομών πρόνοιας».

«Η ουσιαστική επανασυγκρότηση και ο επαναπροσανατολισμός του δημόσιου τομέα, που δεν επιτυγχάνονται με τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες, έχουν κεντρικό ρόλο στην προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση, έξω από τα μνημόνια της λιτότητας», καταλήγει.

ΔΗΜΑΡ: Η σύνδεση της κινητικότητας με απολύσεις οδηγεί σε απορρύθμιση
 
«Η κινητικότητα είναι απαραίτητη μόνο όταν αφορά την ορθολογική κατανομή του προσωπικού. Η σύνδεση της με τις απολύσεις οδηγεί στην απορρύθμιση» αναφέρει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της για το ζήτημα της κινητικότητας.
 
«Η κυβέρνηση οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί με την τρόικα, αναδεικνύοντας το δημοσιονομικό κόστος, αντί του υποτιθέμενου οφέλους, που προκύπτει από την αποδιοργάνωση των δημόσιων λειτουργιών. Αυτό που χρειάζεται είναι η ουσιαστική και αναγκαία διοικητική μεταρρύθμιση» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Συνεδριάζει η ΑΔΕΔΥ
 
Σύσκεψη με τις Ομοσπονδίες της συγκαλεί σήμερα ΑΔΕΔΥ, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο «συνεχιζόμενο πογκρόμ απολύσεων δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων».
 
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αποφασιστεί απεργιακή κινητοποίηση και συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Πέμπτη 29 Αυγούστου,  ενώ μία μέρα αργότερα, την Παρασκευή, συνέρχεται το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ προκειμένου να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις για όλη την περίοδο του Σεπτεμβρίου.
 
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ.
 
Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «επιβάλλει την πλήρη διάλυση των δημοσίων υπηρεσιών, με άμεση εκτέλεση – ιδιαίτερα αυτή την περίοδο – της Παιδείας, της Υγείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σπεύδοντας να υλοποιήσει κάθε απαίτηση της τρόικας, των δανειστών τοκογλύφων που ζητούν “αίμα” για να μας δώσουν “σε δόσεις” την επόμενη δόση».
 
Προειδοποιεί τέλος ότι «δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στο “θάνατο” των δημοσίων υπηρεσιών και στην ‘εκατόμβη” των απολύσεων».