Ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει στο συριακό εμφύλιο. Στη Βόρεια Συρία Κούρδοι και μαχητές οργανώσεων που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα συγκρούονται για τον έλεγχο δύο βασικών πόλεων, όμως σε αυτή τη σύγκρουση διακυβεύονται πολλά περισσότερα, ενώ την ίδια ώρα το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο ενάντια στους τζιχαντιστές αντικαθεστωτικούς. 

Ads

 

Οι αυτοδιοικούμενες κουρδικές κοινότητες στις βορειοανατολικές περιοχές στη Συρία διεκδικούσαν και κέρδισαν μια σχετική αυτονομία από το συριακό καθεστώς, ωστόσο  αυτή απειλείται από το σχέδιο των εξτρεμιστών σουνιτών ισλαμιστών, που μέσα από τον εμφύλιο έχουν αναδειχθεί σε μια ισχυρή ομάδα και επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν ένα θρησκευτικό κράτος στο Βορρά.

Το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ σε μια κίνηση τακτικής απέσυρε τις δυνάμεις του από την περιοχή, αφήνοντας τις δύο ομάδες να συγκρουστούν μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο έκλεισε εν μέρει ένα μέτωπο και κατάφερε να ενισχύσει το στρατό του που μάχεται σε άλλες περιοχές της χώρας με τους αντάρτες του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού». 

Ads

Όπως επισημαίνεται στο Al Jazeera η σύγκρουση των Κούρδων με τους ισλαμιστές μαχητές έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή ενότητα στις κουρδικές κοινότητες οι οποίες προετοιμάζονται για τοπικές εκλογές ώστε να δημιουργήσουν τα θεμέλια της αυτοδιοίκησης που τους προσέφερε ο Άσαντ. Αναλυτές επισημαίνουν πως αυτή η ενότητα είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μιας αυτόνομης κουρδικής διοίκησης στην περιοχή. 

Διασκορπισμένοι στο Ιράκ, τη Συρία, την Τουρκία και το Ιράν, οι Κούρδοι αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνοτική ομάδα χωρίς κράτος στον κόσμο. Στη Συρία ο πληθυσμός τους ανέρχεται σε περίπου τρία εκατομμύρια.

Οι Κούρδοι της Συρίας έκαναν το πρώτο βήμα για την αυτονομία τους τον Ιούλιο του 2012 όταν ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ αποφάσισε να αποσύρει το στρατό, αλλά και το πολιτικό προσωπικό από τις κουρδικές βορειοανατολικές περιοχές σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη προς το πρόσωπό του και να βρει συμμάχους ενάντια στους εξεγερμένους αντάρτες. 

Μετά από δεκαετίες υπό το Συριακό καθεστώς οι Κούρδοι ύψωσαν τη σημαία του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (PYD), του ισχυρότερου κουρδικού κόμματος στη Συρία και μοναδικού που διαθέτει ένοπλη πτέρυγα. Ένα χρόνο μετά οι περιοχές στις οποίες κατοικούν οι Κούρδοι, μεταξύ αυτών και δύο σημαντικές πόλεις Αγίν Αλ Αράμπ και η Αφρίν, διοικούνται από επιτροπές του PYD, ο ηγέτης του οποίου ανακοίνωσε τη διεξαγωγή εκλογών για ένα μεταβατικό τοπικό συμβούλιο.

Ο Σαλίχ Μουσλίμ, ηγέτης του PYD δήλωσε στο Al Jazeera πως ανεξάρτητα από την εξέλιξη και το αποτέλεσμα του εμφυλίου πολέμου στη Συρία οι Κούρδοι έχουν συμφωνήσει να διατηρήσουν την αυτονομία τους, χωρίς ωστόσο να έχουν αποσχιστικές φιλοδοξίες. «Η αυτονομία ήταν πάντα ο στόχος μας. Δεν είχαμε ποτέ σχέδιο για ένα ανεξάρτητο κράτος από τη Συρία. Θα είμαστε πάντα υπό συριακή κρατική εξουσία. Μετά τον πόλεμο θα καταλήξουμε σε συμφωνία με όλες τις πλευρές για το μέλλον μας», σημείωσε.

Η Βόρεια Συρία έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο μαχών μεταξύ των Κούρδων και των τζιχαντιστών που υποστηρίζονται από την Αλ Κάιντα. Από τα μέσα Ιουλίου δυνάμεις του PYD μάχονται για να πάρουν στον έλεγχό τους πόλεις, που έχουν στρατηγική σημασία για τους ισλαμιστές μαχητές καθώς αποτελούν πύλη εισόδου για τον εξοπλισμό και τις προμήθειες, που όπως αναφέρει το Al Jazeera σύμφωνα με τις πληροφορίες έρχονται από την Τουρκία.

Η πόλη Ρας Αλ Αγίν ήταν αρχικά υπό τον έλεγχο της Αλ Νούσρα, οργάνωσης που μάχεται εναντίον του Άσαντ και αποτελεί  παρακλάδι της Αλ Κάιντα, όπως και η οργάνωση ISIL, η οποία με τη σειρά της ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της Τελ Αμπγιάντ. Αυτές οι δύο πόλεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ των Κούρδων και των τζιχαντιστών. Τελικά μετά από σφοδρές μάχες η Ρας Αλ Αγίν πέρασε στον έλεγχο του PYD, ωστόσο οι συγκρούσεις μαίνονται.

Η σύγκρουση με τους τζιχαντιστές είχε ως αποτέλεσμα αυτό που εδώ και χρόνια αδυνατούν να κάνουν πολλοί Κούρδοι ηγέτες, τον συνασπισμό των κουρδικών κομμάτων, τα οποία στις 25 Ιουλίου συγκεντρώθηκαν στο Αρμπίλ, την πρωτεύουσα μιας ημιαυατόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ υπό τον πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζάνι.

Σηματοδοτώντας την εποχή της ενότητας για του Κούρδους στη Ρας Αλ Αγίν το PYD ύψωσε τη σημαία του Ανώτατου Συμβουλίου των Κούρδων, μιας οργάνωσης-ομπρέλας όλων των κουρδικών κομμάτων της Συρίας. Οι δύο μεγάλες πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο Ανώτατο Συμβούλιο είναι το PYD και την Κουρδική Εθνική Επιτροπή (KNC) ένα συνασπισμό περίπου 15 κουρδικών κομμάτων. 

Το Ανώτατο Συμβούλιο ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2012, ωστόσο για ένα χρόνο δεν είχε κάποιο ουσιαστικό ρόλο, όμως όπως επισημαίνουν αναλυτές η απειλή της ισλαμικής οργάνωσης Αλ Νούσρα λειτούργησε ως καταλύτης για την ένωση των κουρδικών κομμάτων, που ωστόσο συνεχίζουν να έχουν διαφορετική πολιτική βάση. 

Για να επιτευχθεί η πολυπόθητη αυτονομία στη Βόρεια Συρία το PYD θα πρέπει να βρεί τη χρυσή τομή και με την Τουρκία, που αντιτίθενται στην Κουρδικές αυτονομιστικές βλέψεις στη βόρεια Συρία. Η Τουρκία συνδιαλέγεται κυρίως με την Κουρδική Εθνική Επιτροπή και αρνείται να μιλήσει με το PYD λόγω των δεσμών που έχει με το PKK, το κουρδικού αυτονομιστικού κόμματος της Τουρκίας. 

Σημειώνεται πως το PYD παρά τους δεσμούς με το PKK αρνείται πως δέχεται εντολές από τον Αμπντουλάχ Οτζαλάν (ηγέτη του PKK) όπως το κατηγορεί η τουρκική κυβέρνηση, η οποία αν και έχει ξεκινήσει μια ειρηνευτική διαδικασία με το Κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας, παραμένει επιφυλακτική και εμμένει στον ισχυρισμό της πως το PKK στέλνει αντάρτες αλλά και εξοπλισμό στο PYD.  

«Η Τουρκία δεν υποστηρίζει ριζοσπαστικές ομάδες στη Βόρεια Συρία» δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Νταβούτογλου στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα το PYD έχει επιχειρήσει ανοίγματα προς την τουρκική κυβέρνηση και μετά την δημιουργία του Ανώτατου Συμβουλίου των Κούρδων, ο ηγέτης του PYD έχει συναντήσει τούρκους αξιωματούχους στην Κωνσταντινούπολη. Στη βόρεια Συρία αυτός που θα επικρατήσει στη σύγκρουση μεταξύ των Τζιχαντιστών και των Κούρδων θα έχει κερδίσει κάτι περισσότερο από δύο πόλεις, επισημαίνει το Al Jazeera.