Η συνολική αποζημίωση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ θα καταβληθεί «όταν θα μπορούμε να μπούμε στην ΕΡΤ και να πάρουμε τα στοιχεία» υποστήριξε ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Η ΠΟΣΠΕΡΤ από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να εκκενώσουν το κτίριο. Στο μεταξύ, ο Γιάννης Στουρνάρας δεσμεύτηκε ότι ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του ψηφιακού παρόχου θα γίνει με παρούσα τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Ads

 
Απαντώντας αναφορικά με τις τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ,  ο Γιάννης Στουρνάρας, υποστήριξε πως οι δύο κυβερνητικοί εταίροι προσδιόρισαν συγκεκριμένο πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο – τηρώντας και τις σχετικές δικαστικές αποφάσεις – προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις τόσο για τη μεταβατική λειτουργία της ΕΡΤ, όσο και τη δημιουργία του νέου φορέα.
 
Συμπλήρωσε ότι ο αρμόδιος υφυπουργός, Παντελής Καψής, έχει αναλάβει την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας, με τη βοήθεια του υπουργείου Οικονομικών ως νομικά διαδόχου της ΕΡΤ. Στο μεταξύ, ο ίδιος ο υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση δήλωσε σήμερα ότι θα βγει στον αέρα εντός τριών μηνών
 
Η ΠΟΣΠΕΡΤ από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να εκκενώσουν το κτίριο. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν νομιμοποιείται να συνεχίζει την πολιτική του σκοταδισμού στις δημόσιες συχνότητες. Οι ομαδικές απολύσεις των εργαζομένων της ΕΡΤ είναι και ανυπόστατες και άκυρες» τονίζει σε ανακοίνωσή της.
 
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έδωσε εντολή στην Τράπεζα της Ελλάδος για την καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους εργαζόμενους, βάσει του σχεδίου λειτουργίας μεταβατικού φορέα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.
 
Στους εργαζόμενους αορίστου χρόνου θα καταβληθούν δύο μηνιαίοι μισθοί ως πρώτη δόση έναντι της συνολικής αποζημίωσης. Στους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου θα καταβληθεί ένας μισθός μέχρι να υπάρξει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Αγίας Παρασκευής και υπολογισμός τυχόν υπολοίπων. Οι εργαζόμενοι κατηγοριών ΠΕΘ, Ειδικών Συμβούλων και Μετακλητών Υπαλλήλων δεν θα λάβουν αποζημίωση.
 
«Παρούσα η δημόσια ραδιοτηλεόραση» στο διαγωνισμό ψηφιακού παρόχου
 
Στο μεταξύ, ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε στη διαβεβαίωση ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση θα συμμετέχει στον διαγωνισμό για την πλατφόρμα του ψηφιακού παρόχου, που λήγει την Παρασκευή.
 
«Να σταματήσετε τώρα το μέγα σκάνδαλο της δημοπρασίας που πάτε να κάνετε για την ανάδειξη του ψηφιακού παρόχου» σημείωσε  ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι «πάτε να παραδώσετε τις συχνότητες σε αυτούς που ήδη έχουν τα κανάλια» και γίνεται «δημοπρασία για ένα και μόνο παίκτη».
 
«Δεν υπάρχει πρόθεση να γίνει διαγωνισμός χωρίς δημόσιο φορέα τηλεόρασης», απάντησε ο Γ. Στουρνάρας, λέγοντας στον Π. Λαφαζάνη: «δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο, στη φαντασία σας μόνο».
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ του επεσήμανε ότι η προθεσμία για τον διαγωνισμό ολοκληρώνεται την Παρασκευή και ο υπουργός απάντησε: «Θα δούμε πότε θα γίνει. Σας βεβαιώνω ότι θα υπάρχει δημόσια ραδιοτηλεόραση όταν γίνει ο διαγωνισμός».
 
Πάντως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης υποστήριξε ότι πρέπει να προχωρήσει ο διαγωνισμός και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει να διαιωνίζεται το σημερινό καθεστώς.