Η μάστιγα της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχαν σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας. «Θα πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως αφού έξι εκατομμύρια νέοι (ηλικίας 15-24 ετών) είναι άνεργοι στην Ευρώπη και περίπου 14 εκατομμύρια δεν έχουν δουλειά, δεν φοιτούν σε κάποια σχολή, ούτε είναι μαθητευόμενοι πουθενά», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ads

Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσιάστηκε το γαλλογερμανικό σχέδιο με τίτλο «Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη και την απασχόληση». Στόχος του είναι να επιδιώξει να μεγιστοποιήσει τα οφέλη από την χρήση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και θα βασίζεται σε τρεις άξονες: στην πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δάνεια, στην ανάπτυξη της κατάρτισης και τη γεωγραφική κινητικότητα.
 
«Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις μικρομεσαίες βιομηχανίες δημιουργούνται οι περισσότερες θέσεις εργασίας για τους νέους, αυτές θα πρέπει να στηρίξουμε», εκτίμησε ο Γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν.
 
«Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συνιστούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, είναι έτοιμες για παραγωγή αλλά χρειάζονται κεφάλαιο. Όμως τους παρέχονται πιστώσεις με υπερβολικά επιτόκια. Αυτόν το φαύλο κύκλο ελπίζουμε να σπάσουμε, κυρίως χάρη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», ανέφερε η Γερμανίδα ομόλογός του Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν.
 
Σύμφωνα με τον Σαπέν, ο δεύτερος άξονας είναι η κατάρτιση καθώς η Γαλλία υστερεί σημαντικά σε σχέση με τη Γερμανία ενώ ως τρίτο άξονα ανέφερε την κινητικότητα, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τόνισε πως «θα πρέπει να δράσουμε κατεπειγόντως αφού έξι εκατομμύρια νέοι (ηλικίας 15-24 ετών) είναι άνεργοι στην Ευρώπη και περίπου 14 εκατομμύρια δεν έχουν δουλειά, δεν φοιτούν σε κάποια σχολή, ούτε είναι μαθητευόμενοι πουθενά».
 
«Σήμερα ξεκινά η εκστρατεία για την απασχόληση των νέων», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι έχει συμφωνήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ να καταρτιστεί ένα «πραγματικό σχέδιο» για την ανεργία των νέων από φέτος.
 
Η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να επισκεφθεί την Πέμπτη το Παρίσι για συνομιλίες με τον Ολάντ.
 
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την πλευρά του προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να δίνονται υποσχέσεις στους νέους που δεν πρόκειται να τηρηθούν μακροπρόθεσμα, επιμένοντας ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
 
Μάλιστα υποστήριξε ότι μια αποτυχία στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων θα μπορούσε να διαλύσει την Ευρώπη, ενώ η εγκατάλειψη του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας υπέρ ενός μοντέλου όπως αυτό που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ θα πυροδοτούσε «επανάσταση».
 
«Είναι ανάγκη να πετύχουμε στον αγώνα κατά της ανεργίας των νέων, διαφορετικά θα χάσουμε τη μάχη για την ενότητα της Ευρώπης», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Εάν εισαγόταν στην Ευρώπη το μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας που υπάρχει στις ΗΠΑ θα είχαμε επανάσταση, όχι αύριο, αλλά την ίδια ημέρα».
 
«Πρέπει να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων που φοβούνται. Έχουμε την καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά και την βάζουμε στην αναμονή. Αυτό είναι απαράδεκτο», τόνισε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εργασίας Ενρίκο Τζοβανίνι.
 
Το θέμα της ανεργίας των νέων θα βρεθεί στο επίκεντρο της επίσκεψης εργασίας που θα πραγματοποιήσει η Μέρκελ την Πέμπτη στο Παρίσι. Θα είναι επίσης ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 27 και 28 Ιουνίου.