Φωτογραφία του Παναγιώτη Τζάμαρου από το FosPhotos

Ads

Την ψήφιση των μέτρων εισηγήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. Κάλεσε μάλιστα τη ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει τη στάση της. Άγνωστο παραμένει αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αρκετοί από τους οποίους έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταψηφίσουν τα μέτρα. Στο μεταξύ, συνεδριάζει και πάλι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ενώ θα ακολουθήσει και συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πάντως ο Γιάννης Στουρνάρας ξεκαθάρισε και σήμερα σε δηλώσεις του ότι «τα μέτρα θα πάνε όλα μαζί στη Βουλή». Σήμερα το πρώτο τεστ για τη συνοχή της κυβέρνησης καθώς το βράδυ έρχεται σε ψηφοφορία το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις.

 
«Προχωράμε συντεταγμένα»
 
Κατά την ομιλία του στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και με αφορμή τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς για την ψήφιση των μέτρων, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ έχει άλλη ιστορική διαδρομή.
 
«Σεβόμαστε τη δοκιμασία που περνούν οι συνάδελφοί μας στη ΔΗΜΑΡ, αλλά εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις μας» ξεκαθάρισε και κάλεσε τη Δημοκρατική Αριστερά να επανεξετάσει τη στάση της. «Εμείς προχωράμε συντεταγμένα» διεμήνυσε και στόχος, όπως τόνισε, «είναι να ολοκληρωθεί η στρατηγική που έχει ακολουθήσει το κόμμα».
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η ψήφιση των μέτρων θα είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα και προς τους εκπροσώπους των δανειστών.
 
Στην αναφορά του στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων, ο οποίες όπως υποστήριξε, δεν θα είναι εκποίηση περιουσίας, αλλά συγκροτημένη προσπάθεια επένδυσης και ανάπτυξης.
 
Επιπλέον, υπεραμύνθηκε, του κοινοβουλευτικού ελέγχου των αποκρατικοποιήσεων, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά ότι η κύρωση των συμβάσεων που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα αποτελεί στοιχείο διαφάνειας. Ο θεσμικός ρόλος της Βουλής δεν μπορεί να υποκατασταθεί, σημείωσε μεταξύ άλλων.
 
Αναμένοντας τη ΔΗΜΑΡ
 
H Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει εκ νέου το μεσημέρι στη 13:00. Στις 14:30 η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Στο επίκεντρο θα βρεθεί ακόμη μια φορά το πακέτο μέτρων και η στάση του κόμματος. Αγκάθι για τη ΔΗΜΑΡ αποτελούν τα εργασιακά.
 
Πάντως ο υπ. Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έσπευσε σήμερα να απορρίψει πληροφορίες που θέλουν τις ανατροπές στα εργασιακά να εξαιρούνται από το πακέτο μέτρων και να μετατίθενται σε ύστερο χρόνο.
 
«Όλα θα πάνε μαζί (στη Βουλή) την επόμενη εβδομάδα, δεν υπάρχει κι άλλη δυνατότητα νομίζω», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, εξερχόμενος τους Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.
 
Έντονος προβληματισμός στο Μαξίμου
 
Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, που θεωρείται προάγγελος και για την επόμενη φάση που περιλαμβάνει τα δημοσιονομικά μέτρα και τις ανατροπές στα εργασιακά.
 
Πηγές από τη ΝΔ τονίζουν πως οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα υπερψηφίσουν την τροπολογία, χωρίς, ωστόσο, μεγάλη βεβαιότητα. Πάντως η εντολή του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρη ακόμη και για τις αποκρατικοποιήσεις. Όποιος δεν ψηφίσει τα μέτρα θα διαγράφεται. Εξάλλου και στελέχη της ΝΔ έχουν δηλώσει ότι η υπερψήφιση των μέτρων είναι ουσιαστικά ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.