Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η σύλληψη ενός 27χρονου με την κατηγορία της «κακόβουλης βλασφημίας» και της «καθύβρισης θρησκευμάτων» επειδή διατηρούσε σελίδα στο Facebook που σατίριζε τις «προφητείες» του μοναχού Παΐσιου. Ο 27χρονος διατηρούσε σελίδα με τίτλο «Γέροντας Παστίτσιος», στην οποία αναρτούσε αποσπάσματα από τα λεγόμενα του μοναχού και τα σχολίαζε με χιουμοριστική διάθεση. Ο 27χρονος συνελήφθη μετά από σχετική επερώτηση του βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστου Παππά. Ο 27χρονος οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε σε βάρος του ποινική δίωξη, όρισε τακτική δικάσιμο και τον άφησε ελεύθερο. Η σύλληψή του προκάλεσε καταιγίδα επικριτικών σχολίων στο ίντερνετ, καθώς και την αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς.

Ads

H σελίδα «Γέροντας Παστίτσιος» είχε προκαλέσει τη οργή χριστιανικών και ακροδεξιών οργανώσεων που θεωρούσαν τη σελίδα βλάσφημη. Μάλιστα τη περασμένη Τρίτη, τρεις μέρες πριν τη σύλληψη του 27χρονου, η Χρυσή Αυγή κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή για τη σελίδα όπου όπως έλεγε χαρακτηριστικά: «ο χρήστης υβρίζει, ειρωνεύεται και προσπαθεί να εξευτελίσει την ιερή μορφή της Ελληνορθοδοξίας, τον Γέροντα Παΐσιο. Ενδεικτικά αναφέρονται αναρτήσεις όπως «Γέρων Παστίτσιος ο Πατσαφαρίτης», «το νέο θαύμα-τρολιά του Γέροντα στις Σέρρες», καθώς και πολλές προκλητικές και ανάρμοστες φωτογραφίες».
 
Μάλιστα ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής ρωτούσε τους υπουργούς Παιδείας και Δημόσιας Τάξης «εάν θα προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, μέσω της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου προφίλ από το διαδίκτυο; Ή μήπως θα συνεχίσουν να κωφεύουν και να ανέχονται τον επονείδιστο αυτό εμπαιγμό του Γέροντα Παΐσιου».
 
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έδρασε αστραπιαία μετά την ερώτηση της Χρυσής Αυγής και συνέλαβε το νεαρό. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση εξακριβώθηκαν τα αρχεία καταγραφής (logfiles) και τα ηλεκτρονικά ίχνη του διαχειριστή – χρήστη της σελίδας και την Παρασκευή το πρωί, κλιμάκιο εξειδικευμένων Αξιωματικών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πραγματοποίησε νομότυπη έρευνα, παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, στο σπίτι του 27χρονου στα Ψαχνά Ευβοίας όπου και συνελήφθη.
 
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛΑΣ οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισαν στο Facebook την σελίδα η οποία «περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού». Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, «για το υβριστικό και βλάσφημο περιεχόμενο της  συγκεκριμένης σελίδας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χώρων σε όλο τον κόσμο».
 
Σάλος στο διαδίκτυο
 
Η είδηση της σύλληψης προκάλεσε σάλο στο ίντερνετ. Στο twitter το hastag #FreeGeronPastitsios έγινε χθες παγκόσμιο trend. Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά σχόλια:
 
@ZouZuoZ: Σήμερα ο Παστίτσιος αύριο ο Μουσακάς μεθαύριο τα Γεμιστά…να δω μέχρι που θα φτάσετε? #freeGeronPastitsios
 
@yX: Το ότι έγινε άρση απορρήτου για μη κακουργηματική πράξη απλά επειδή το ζήτησε η ΧΑ, το συνειδητοποιήσαμε; #FreeGeronPastitsios
 
@BarbaStroumfos: Σατυρικη σελιδα κλεινει κ ο δημιουργος συλλαμβανετε.Οι σελιδες της ΧΑ με το ρατσιστικο μισος που σπερνουν,ανοιχτες. #FreeGeronPastitsios

@RevoWar: Την Τετάρτη όλοι με ένα παστίτσιο στο χέρι στο Σύνταγμα…όχι άλλες μούντζες και γιαούρτια, μόνο παστίτσια #FreeGeronPastitsios
 
‏@Spapanikos: Ελληνική Θεοκρατική Δικαιοσύνη = ο Εφραίμ κυκλοφορεί ελεύθερος και ο νεαρός που σατιρίζει τον Παστίτσιο στο κρατητήριο. #freegeronpastitsios
 
@Jaquoutopie: Στο #Elladistan αν τρολάρεις στο facebook συλλαμβάνεσαι, αν μαχαιρώνεις μετανάστες γίνεσαι κοινοβουλευτικό κόμμα. #FreeGeronPastitsios
 
@ighallas:
στείλανε τους μπάτσους για τον Παστίτσιο… ξεφτιλίζουνε τα κανελλόνια που φοράνε #FreeGeronPastitsios
 
@Twitanidis: Τρεμω την ωρα που θα πει καποιος στους Χρυσαυγιτες οτι δεν υπαρχει Αγιος Βασιλης #FreeGeronPastitsios
 
@kanekos69: – Μόλις έμαθε ο Σαμαράς για το σκάνδαλο, έδωσε αμέσως εντολή! – Για παραίτηση Μειμαράκη; – Όχι, για σύλληψη παστίτσιου #FreeGeronPastitsios
 
@ArgyroSport: #FreeGeronPastitsios Η Ελλάδα του Αριστοφάνη φυλακίζει τη σάτιρα
 
Αντιδράσεις από τα κόμματα της Αριστεράς
 
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και από κόμματα της Αριστεράς που προκάλεσε η σύλληψη του 27χρονου.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισημαίνει ότι η ελευθερία της έκφρασης μπαίνει στο στόχαστρο της ακροδεξιάς θεοκρατίας.

Ads

«Η σημερινή σύλληψη του εικοσιεπτάχρονου στην Εύβοια με την κατηγορία της βλασφημίας αποτελεί κορυφαία πράξη παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, που κανονικά θα έπρεπε να την προφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού. Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2012 να συλλαμβάνεται πολίτης εξαιτίας σατιρικού σχολιασμού σε προσωπική σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που συμβαίνει μόνο σε θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Ιράν. Η τρόικα εσωτερικού δεν ισοπεδώνει μόνο τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Και είναι πραγματικά λυπηρό ότι αυτό γίνεται επί υπουργίας του Αντώνη Ρουπακιώτη. Θα πρέπει, λοιπόν, να υπενθυμίσουμε τα αυτονόητα:

»Πρώτον, η ελευθερία του λόγου συμπεριλαμβάνει και τη σάτιρα, όσο “ασεβή” και “προσβλητική” κι αν τη θεωρούν κάποιοι. Όπως, ακριβώς, δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει την ταινία για τον Μωάμεθ, έτσι δεν μπορεί να διώξει τη σελίδα γιατον «Όσιο Παστίτσιο».

»Δεύτερον, οι ίδιες ακριβώς δικαστικές και αστυνομικές αρχές που αφήνουν ατιμώρητες τις καθημερινές ρατσιστικές επιθέσεις, έσπευσαν να ικανοποιήσουν το αίτημα της ναζιστικής Χρυσής Αυγής να διωχθεί ο δημιουργός της σελίδας. Στην Ελλάδα του 2012, μπορεί κάποιος να βρεθεί στη φυλακή αν κάνει πλάκα με τη θρησκοληψία, αλλά δεν διώκεται όποιος στην ιστοσελίδα του καλεί στην εξόντωση των μεταναστών και των ψυχικά πασχόντων.

»Τρίτον, δικαιώνεται πλήρως η πρόσφατη τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για άμεση κατάργηση της αναχρονιστικής και αντιδημοκρατικής διάταξης περί βλασφημίας. Εξίσου επίκαιρη, αποδεικνύεται και η θέση μας για το χωρισμό Κράτους-Εκκλησίας».

Ενδεικτικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος τόνισε ότι η υπόθεση του πατέρα Παΐσιου θυμίζει την Αθανασία του Αιγάλεω, αλλά το κράτος δεν αντέδρασε στον τσαρλατανισμό.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε την επιθυμία του να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη του 27χρονου. Όπως σημείωσε στο Τwitter: «Όταν ο νόμος εξισώνει τη βλασφημία με την παιδεραστία, είναι άδικος». Επίσης, ρώτησε: «Τι πιστεύει ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ρουπακιώτης για την ισχύουσα νομοθεσία περί βλασφημίας και τη σύλληψη του 27χρονου; Γιατί σιωπά; Η ΔΗΜΑΡ;»
 
Η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για «κράτος πρόθυμο να ανταποκριθεί τάχιστα στις επιταγές της Χρυσής Αυγής» και χαρακτηρίζει τη σύλληψη «φονταμενταλισικού χαρακτήρα, που δεν προσιδιάζει σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, αλλά σε θεοκρατικά καθεστώτα» και τονίζει ότι «προσβάλει την ελευθερία του λόγους, αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς πρόκειται για μισαλλόδοξες, μεσαιωνικές πρακτικές».
 
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι ο νόμος περί βλασφημίας πρέπει να καταργηθεί, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα φαινόμενα σκοταδισμού, θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας, που πληθαίνουν στις μέρες μας, υπενθυμίζοντας ότι η σάτιρα γεννήθηκε στην αρχαία Αθήνα.

«Το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με την προσβολή των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Ωστόσο είναι απαράδεκτο, αντιδραστικό και σκοταδιστικό φαινόμενο η δίωξη της σάτιρας, πόσο μάλλον όταν στηλιτεύει τη θρησκοληψία, το διαδομένο φαινόμενο εκμετάλλευσης της πίστης και την εξαπάτηση των θρησκευόμενων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι η σύλληψη του 27χρονου χρήστη του Facebook πρέπει να καταδικαστεί από τη νεολαία και το λαό. «Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη γι’ αυτή την τρομοκρατική δίωξη που πρέπει να σταματήσει αμέσως», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η εκπρόσωπος του κόμματος, Φώφη Γενημματά τόνισε: «ο νεαρός που συνελήφθη θα μπορούσε απλά να σκεφτεί ότι η πράξη του προσβάλλει πολλούς συνανθρώπους του. Όμως, από το σημείο αυτό, μέχρι του να οδηγείται ένας 27χρονος στα δικαστήρια και μάλιστα με απίστευτη ταχύτητα, υπάρχει ένα χάσμα. Η προστασία της θρησκευτικής και εθνικής ταυτότητας δεν είναι ζήτημα ποινικό. Αυτά που μας ενοχλούν όταν τα βλέπουμε να γίνονται σε άλλες χώρες, δεν χρειάζεται να συμβαίνουν στην Ελλάδα». 

Τη διαφωνία του με τη δίωξη του 27χρονου εξέφρασε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, μιλώντας στο ρ/σ Alpha. «Δε συμφωνώ με τη δίωξή του, καλύτερα να τον αφήσουν. Δεν μπορεί κανένας να ιδιοποιηθεί την πίστη», ανέφερε χαρακτηριστικά.