Ads

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι η χώρα του κάνει δεκτό το αίτημα για πολιτικό άσυλο του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή του Wikileaks. Η υπόθεση έχει προκαλέσει διπλωματική ένταση ανάμεσα σε Βρετανία και Ισημερινό, με την πρώτη να απειλεί με εισβολή στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, αν δεν παραδώσει άμεσα τον Ασάνζ. «Δεν είμαστε αποικία σας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού, Ρικάρντο Πατίνο.

 
Υπενθυμίζεται ότι ο Ασάνζ είχε ζητήσει άσυλο από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου και έχει καταφύγει, στις 19 Ιουνίου, ώστε να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις.
 
Ο Ασάνζ επισημαίνει ότι οι κατηγορίες αυτές είναι πολιτικά υποκινούμενες και τονίζει ότι η Στοκχόλμη θα τον παραδώσει στις ΗΠΑ, όπου κινδυνεύει με καταδίκη σε θάνατο για κατασκοπεία, μετά τη δημοσιοποίηση από την ιστοσελίδα του 250.000 αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως οι φόβοι του Ασάνζ κρίθηκαν βάσιμοι και σημείωσε ότι ο Ισημερινός έχει παράδοση στο να προστατεύει όσους κινδυνεύουν. «Πιστεύουμε ότι η φιλία μας με τη Βρετανία θα παραμείνει ανέπαφη», πρόσθεσε.
 
Όπως αναφέρεται στη Guardian, ο Ρικάρντο Πατίνο τόνισε ότι ζητήθηκε από τη Σουηδία διαβεβαίωση ότι δεν θα εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα. Ωστόσο η Σουηδία αρνήθηκε να δώσει τέτοια εγγύηση.  

«Ελπίζουμε πως η Βρετανία θα προσφέρει τις απαραίτητες εγγυήσεις ώστε σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Ισημερινού να υπερασπιστούμε μαζί τα διεθνή δικαιώματα και το δικαίωμα του ασύλου», πρόσθεσε

Ads

Το BBC μεταδίδει πως η Βρετανική κυβέρνηση δηλώνει απογοητευμένη και σημειώνει πως δεν αλλάζει τίποτα με την απόφαση του Ισημερινού για χορήγηση πολιτικού ασύλου, καθώς δεν θα χορηγηθεί ασφαλής διέλευση. Αν βγει από την πρεσβεία θα συλληφθεί, σημειώνεται από το BBC.  

«Σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία, καθώς ο κ. Ασάνζ έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές για έφεση, οι βρετανικές αρχές έχουν δεσμευτική υποχρέωση να τον εκδώσουν στη Σουηδία. Θα τηρήσουμε αυτή την υποχρέωση», αναφέρεται από το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισημερινού δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να αναγκάσει τη Βρετανία να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να φύγει από τη χώρα. Αυτή εξάλλου είναι και η πρόθεση του Ισπανού πρώην δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, που συντονίζει την υπερασπιστική γραμμή του Ασάνζ, 

Νωρίτερα, η Βρετανία απείλησε με έφοδο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται ο Ασάνζ σε περίπτωση που η χώρα δεν τον παραδώσει. Η κυβέρνηση του Ισημερινού απάντησε άμεσα τονίζοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα εκληφθεί ως παραβίαση της κυριαρχίας της, ως «μια εχθρική και απαράδεκτη πράξη».
 
Έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υποστηρικτές του Ασάνζ πραγματοποίησαν διαδήλωση, με τους χακτιβιστές του Wikileaks και τους Anonymous να καλούν σε μαζική  συγκέντρωση αλληλεγγύης. Η είδηση της χορήγησης ασύλου σκόρπισε ενθουσιασμό στους υποστηρικτές του Ασάνζ. «Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι μετά την ανακοίνωση. Νωρίτερα υπήρξε μικρή ένταση και η αστυνομία πραγματοποιήσε τρεις προσαγωγές.