Την πώληση έως και του συνόλου των μετοχών των ΕΛΤΑ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο, αλλά και της ΕΛΒΟ αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων. «Αυγουστιάτικο πραξικόπημα» χαρακτηρίζει την απόφαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

Ads

 
Η Επιτροπή εξουσιοδοτεί το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να σχεδιάσει, να αποφασίσει και να υλοποιήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση των μετοχών των ΕΛΤΑ, οι οποίες θα μεταφερθούν στο Ταμείο με νεότερη απόφαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.
 
Για την ΕΛΒΟ ανατέθηκε στην δικηγορική εταιρεία «Ι.Κ. Ρόκας και Συνεργάτες» το έργο του νομικού συμβούλου επί θεμάτων ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου και στις εταιρείες «Αttica Bank Α.Τ.Ε.» και «KPMG Σύμβουλοι Α.Ε.» το έργο του χρηματοοικονομικού συμβούλου.
 
Οι πληρωμές των συμβούλων θα εξετάζονται και θα εγκρίνονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης και Έγκρισης Πληρωμών, η οποία συστάθηκε με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων.

«Η απόφαση εξπρές της κυβέρνησης, η οποία για άλλη μια φορά ελήφθη Παρασκευή το βράδυ “του φονιά”, να ανοίξουν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα των ΕΛΤΑ και ΕΛΒΟ, συνιστά Αυγουστιάτικο πραξικόπημα και δρομολογεί ένα νέο εθνικό έγκλημα», αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
 
«Η ιδιωτικοποίηση – ξεπούλημα, μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης όπως των ΕΛΤΑ, θα δώσει τη χαριστική βολή στις λαϊκές ταχυδρομικές υπηρεσίες και στην ελληνική περιφέρεια, ενώ η πώληση της ΕΛΒΟ θα σημάνει την ουσιαστική διάλυση μιας κρίσιμης επιχειρησιακής μονάδας, που μπορούσε να έχει μια ιδιαίτερη συμβολή στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τονίζει και προσθέτει:
 
«Αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν προπομπό για το απαράδεκτο ξεπούλημα και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και θα αφήσουν χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο, πολλαπλασιάζοντας τις απέραντες στρατιές των ανέργων».
 
«Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις του για να μην προχωρήσουν και να ματαιωθούν οι διαδικασίες πώλησης των ΕΛΤΑ και της ΕΛΒΟ, τις οποίες, ούτως ή άλλως, δεν νομιμοποιεί και δεν θα αναγνωρίσει ως τετελεσμένα», καταλήγει. 

Για «ξεπούλημα» των ΕΛΤΑ και της ΕΒΟ κάνει λόγο το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίησή τους. Για την ΕΛΒΟ αναφέρει, ότι μπορεί να κατασκευάσει σύγχρονα οχήματα, φορτηγά ακόμη και τεθωρακισμένα, ενώ σχετικά με τα ΕΛΤΑ επισημαίνει, ότι με αυτό τον τρόπο οδηγούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι στην ανεργία.

Ads

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι, στην απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων για πώληση έως και του συνόλου των μετοχών των ΕΛΤΑ που κατέχει το ελληνικό δημόσιο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), με ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει την απόφαση «ξεπούλημα» και «παγκόσμια πρωτοτυπία», επισημαίνοντας ότι ακόμη και στις «μητροπόλεις του καπιταλισμού», η ταχυδρομική εξυπηρέτηση προσφέρεται από δημόσιους φορείς.

«Είναι απορίας άξιον πώς στην πρωτοβουλία για την ιδιωτικοποίηση Ταχυδρομείου πρωταγωνιστεί μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει πολίτες που κατοικούν σε ένα τεράστιο ορεινό όγκο και σε εκατοντάδες νησιά. Σ αυτούς τους πολίτες ο ΕΛΤΑ παρέχει, εκτός της Ταχυδρομικής εξυπηρέτησης και Υπηρεσίες Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (Συντάξεις, ταχυδρομικές επιταγές, εμβάσματα, Λιανική Τραπεζική κλπ)».

Η ΠΟΣΤ κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία ενόψει των κερδοσκοπικών πρακτικών που θα εφαρμοστούν και επισημαίνει ότι «η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΤΑ θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το κλείσιμο Ταχυδρομικών Καταστημάτων στην περιφέρεια, στα νησιά και στις απομακρυσμένες περιοχές, τη διάλυση του πανελλαδικού δικτύου και οι πολίτες θα πληρώνουν ακριβές τιμές ως απόρροια της ανεξέλεγκτης αγοράς των ταχυδρομικών υπηρεσιών».