«Η εικόνα που αντιμετωπίσαμε μετά τις εκλογές ξεπερνά κάθε φαντασία». Από τη συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού. Τετάρτη, 13/1/2010

Ads

Ισως η βασικότερη αιτία των αδυναμιών που εμφανίζει η κυβέρνηση 100 μέρες μετά την εκλογή της είναι ότι δεν διέγνωσε σωστά γιατί ο Κ.Καραμανλής αποφάσισε το καλοκαίρι να τα παρατήσει. Αυτή την πρωτοφανή για κάθε πολιτικό χειρονομία, το ΠΑΣΟΚ απέδωσε σε προσωπική παραίτηση του τότε πρωθυπουργού μπροστά σε- υπαρκτές βέβαια- δυσκολίες.

Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Καραμανλής, όπως έχει ήδη αναλυθεί σε αυτές τις στήλες, είχε ζητήσει από τους συνεργάτες του να του παραδώσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου ένα πόρισμα για την κατάσταση της οικονομίας. Μόνο όταν έμαθε ότι η κυβέρνηση του δεν θα έχει την άνοιξη χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις αποφάσισε να παραδώσει την «καυτή πατάτα» στον Γ.Παπανδρέου.

Μιας κακής διάγνωσης, μύριες λαθεμένες θεραπείες έπονται. Παρ’ ότι η κατάσταση της οικονομίας ήταν πολύ άσχημη, το επιτελείο του ΠΑΣΟΚ δεν συνέλαβε προεκλογικά το μέγεθος του προβλήματος. Στην κυβέρνηση μάλιστα που ορκίστηκε μετά τον εκλογικό θρίαμβο της 4ης του Οκτώβρη, ο κ.Παπανδρέου αισθάνθηκε ότι είχε την πολυτέλεια να τοποθετήσει σε καίρια πόστα δύο υπουργούς (Παπακωνσταντίνου, Κατσέλη) που είχαν υιοθετήσει διαφορετική φιλοσοφία και τακτική για την ανάκαμψη της οικονομίας και να αφήσει αδιευκρίνιστη την οικονομική πολιτική που ήθελε να ακολουθήσει. Τα πρώτα αποτελέσματα φάνηκαν λίγο αργότερα, όταν ο Παπακωνσταντίνου πάγωνε τους μισθούς άνω των 2000 ευρώ από το γραφείο του υπουργείου του, για να τους ξεπαγώσει λίγο μετά ο Παπουτσής στην Βουλή.

Ads

Σα να μην έφτανε αυτό, στην πρώτη συνεδριάση του υπουργικού Συμβουλίου υιοθετήθηκε η τακτική της διαβούλευσης για την συμπλήρωση ακόμη και καθαρά πολιτικών θέσεων, όπως αυτές των γενικών γραμματέων των υπουργείων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μέτρο είναι ριζοσπαστικό και έχει μια σειρά από θετικές πλευρές. Μόνο που δεν συνδιάζεται με μια άλλη διάγνωση, ότι δηλαδή η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται στην εντατική, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ.Παπανδρέου λίγες μέρες αργότερα.

Γιατί όταν ένας ασθενής βρίσκεται στην εντατική δεν βάζεις αγγελία στο ίντερνετ για να βρεις χειρουργό ή αναισθησιολόγο. Ψάχνεις 2-3 μέρες, παίρνεις μερικά τηλέφωνα και αποφασίζεις πριν συμβεί το μοιραίο. ‘Οπως για το πρωτόγνωρο μέτρο δεν υπήρχε καθόλου προετοιμασία, η ιντερνετική διαβούλευση μετατράπηκε σε πραγματική τροχοπέδη για την κυβέρνηση. Παρ’ ότι έκλεισαν 100 ημέρες, υπάρχουν ακόμη υπουργεία χωρίς γενικούς γραμματείς και το κενό εξουσίας συνεχίζεται σε όλη την κλίμακα της ήδη παράλυτης ελληνικής κρατικής μηχανής. Στις εφορίες διοικούν ακόμη αυτοί που απέτυχαν να εισπράξουν τους φόρους, στα νοσοκομεία οι διεφθαρμένοι, ανίκανοι ή και τα δύο μαζί που τα φαλήρισαν και πάει λέγοντας. Ακόμη και περίπτερο να αφήσεις ακυβέρνητο για 4 μήνες (γιατί τόσοι και παραπάνω είναι αν μετρήσουμε και την προεκλογική περιόδο) είναι βέβαιο ότι θα φαληρίσει: κάποιος θα πρέπει να παραγγείλει σοκολάτες ή τσίχλες και να κάνει ταμείο. Στην περίπτωση μας δεν κάνει κανείς.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει σειρά από θετικά μέτρα, όπως είναι το νομοσχέδιο για τους μετανάστες, η αλλαγή του εκλογικού νόμου για τον περιορισμό της πολιτικής διαφθοράς τα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών ή για τις καμμένες εκτάσεις. Αντιμετωπίζει συγχρόνως και μια σειρά πρωτόγνωρα προβλήματα που συνιστούν βαρύ φορτίο, όπως η «διάχυτη τρομοκρατία» που κληρονόμησε μεν από την Νέα Δημοκρατία αλλά κάθε άλλο παρά διαχειρίστηκε σωστά: η αποτυχημένη «επιχείρηση Εξάρχεια» και οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές από τις αστυνομικές δυνάμεις τον Δεκέμβριο, πέρα απο το γεγονός ότι συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην πραγματικότητα αποξένωσαν ακόμη περισσότερο ένα κομμάτι νέων που φλερτάρουν με δυναμικές μορφές διαμαρτυρίας μπροστά στην ολόπλευρη κρίση της ελληνικής κοινωνίας και παράλληλα εγκαινίασαν έναν νέο κύκλο βίας που η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει: οι διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις των τελευταίων ημερών δεν φέρνουν απλώς την κυβέρνηση σε άμυνα αλλά θυμίζουν ότι τα κοινωνικά προβλημάτα δεν επιλύονται από την αστυνομία.

Όπως κάθε πολιτικός που δειχνει πυγμή, ο κ. Χρυσοχοίδης βρίσκεται ψηλά στις μετρήσεις δημοτικότητας, αλλά θα πρέπει να αλλάξει πολιτική αν πραγματικά θέλει να αντιμετωπίσει τα υπαρκτά προβλήματα της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας και να διατηρήσει το προφίλ του αποτελεσματικού. Υπάρχουν βεβαίως και μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνηση, όπως οι τιμωρίες αστυνομικών που αυθαιρετούν και το μέτρο που τους υποχρεώνει να φορούν διακριτικά.

Όμως όλα αυτά δεν θα πρέπει να εξαντληθούν σε μεμονωμένες, αντιφατικές κινήσεις ή σε ρητορική αλλά θα πρέπει να γίνουν πολιτική και η παρατήρηση ισχύει για όλη την κυβέρνηση. Γιατί σήμερα η πιο επικίνδυνη λάθος διάγνωση θα ήταν να πιστέψει κανείς ότι η χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με επικοινωνιακές κινήσεις, όσο πετυχημένες κι αν φάνταζαν τις πρώτες από τις 100 μέρες. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση για τις 100 ημέρες, ο πρωθυπουργός δήλωσε αφοπλιστικά ότι «η εικόνα που αντιμετωπίσαμε μετά τις εκλογές ξεπερνά κάθε φαντασία». Καιρός είναι από την διαπίστωση αυτή να βγουν και τα αναγκαία συμπεράσματα…

το σκίτσο από τις logoplokies