Όπως ήδη είχε γράψει το Tvxs ο κ. Καραμανλής είχε ζητήσει από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας να του υποβάλει μέχρι την 20ή Αυγούστου έκθεση για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Το βασικό ερώτημα, συνέχιζε το άρθρο είναι αν τα οικονομικά της χώρας θα επιτρέπουν την κατάθεση στην Βουλή κάποιου εφικτού προυπολογισμού. Αν η εισήγηση του κ. Παπαθανασίου είναι αρνητική… τότε ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο».

Ads

Ο κ. Παπαθανασίου απάντησε στον πρωθυπουργό ότι η οικονομία πάει από τα κακό στο χειρότερο αλλά καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι καταστροφικές πυρκαγιές ενταφιάζοντας οριστικά τις όποιες ελπίδες ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακάμψει τους επόμενους μήνες. Έτσι ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να παραδώσει την καυτή πατάτα της οικονομίας και της διακυβέρνησης στον αντίπαλο του, με την ελπίδα ότι η προσεχής εκλογική του ήττα δεν θα ισοδυναμεί με καταστροφή.

Οι εκλογικοί υπολογισμοί του κυβερνητικού επιτελείου έγιναν σαφείς στην διάρκεια του τηλεοπτικού διαγγέλματος, της μοναδικής δραστηριότητας στην οποία ο κ. Καραμανλής διακρίθηκε τα τελευταία 5,5 χρόνια. Ο αρχηγός της ΝΔ πιστεύει ότι έχει εξασφαλισμένη τη σκληρή εκλογική βάση της ΝΔ, ένα ποσοστό δηλαδή γύρω στο 32%.

Μιλώντας συνεχώς για ευθύνη και κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα, ελπίζει ότι θα συσπειρώσει και ένα μέρος των «κεντρώων», μετριοπαθών ψηφοφόρων, περιορίζοντας την τελική διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα σε ποσοστο μικρότερο του 5%. Σε αυτή την περίπτωση, ελπίζει ότι η ΝΔ θα παρεμείνει στο πολιτικό παιχνίδι αν το ΠΑΣΟΚ δεν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ακόμη όμως και στην περίπτωση που ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να εκλέξει πάνω από 150 βουλευτές.

Ads

Με δεδομένο ότι στην πραγματικότητα ο κ. Καραμανλής παραδίδει καμμένη γή σε όλα τα επίπεδα, στη ΝΔ υπολογίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα φθαρεί πολύ γρήγορα και ότι τον επόμενο Μάρτιο οι προεδρικές εκλογές μπορούν «να ανοίξουν το πολιτικό παιχνίδι».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι –ενάντια στην επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας υπουργών και βουλευτών της ΝΔ- βασικός αρχιτέκτονας της προσφυγής στις κάλπες είναι ο εκλεκτός των «νταβατζήδων» Γ. Σουφλιάς. Το οικονομικό κατεστήμενο έχει καταλήξει πλέον στο συμπέρασμα ότι ο Καραμανλής «δεν τραβάει» και ότι το χειμώνα θα υπήρχαν κινητοποιήσεις και απεργίες των εργαζόμενων που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική.

Αν η ακυβερνησία συνεχιζόταν μέχρι το Μάρτιο, το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να κερδίσει με μεγάλη διαφορά, εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Οπως έγινε την περίοδο ’89-’90, ισχυροί οικονομικοί παράγοντες προτιμούν περιόδους ακυβερνησίας ή ασταθείς κυβερνήσεις για να επιβάλουν τις συμφωνίες που τους συμφέρουν. Γυρνώντας οριστικά την Κυριακή την πλάτη στον Καραμανλή, οι εφημερίδες των «νταβατζήδων» τού έστειλαν το μήνυμα ότι έπρεπε να ακολουθήσει την πρόταση Σουφλιά.

Το στοίχημα, πάντως, τόσο για την υστεροφημία του κ. Καραμανλή όσο και για το μέλλον της ΝΔ είναι πολύ μεγάλο. Γιατί είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς με ποιο πρόγραμμα η ΝΔ θα ζητήσει από τους ψηφοφόρους να την ξαναψηφίσουν, τη στιγμή που έχει αποτύχει παταγωδώς στην εφαρμογή του ίδιου, σε γενικές γραμμές, προγράμματος. Ο χειρότερος πρωθυπουργός στην πρόσφατη ιστορία της χώρας ίσως αφήσει στο κόμμα του κληρονομιά το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της συντηρητικής παράταξης τις τελευταίες δεκαετίες.