Ο πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας των ΗΠΑ, Zbigniew Brzezinski, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Spiegel, εκφράζει με βεβαιότητα τη θέση ότι η αμερικανική διπλωματία θα προχωρήσει ακάθεκτη, παρά τη διαρροή των διπλωματικών συνομιλιών από το Wikileaks, ενώ εκθέτει τις προσωπικές του απόψεις πάνω στις διεθνείς σχέσεις.

Ads

«Μπορεί κάποια πράγματα να μας έχουν φέρει σε δύσκολη θέση, αλλά βασικά, η δουλειά θα συνεχιστεί ως συνήθως» τονίζει, ενώ σημειώνει ότι οι συνομιλίες αυτές ουσιαστικά «αποκάλυψαν τη συνέπεια όσων οι ΗΠΑ δήλωναν δημόσια».

Ο Brzezinski εκφράζει την απορία του για την «περίεργη» έμφαση που έχει δοθεί σε κάποια θέματα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται «στο αρχικό κύμα αποκαλύψεων που δυσφήμησε αρκετές φιλο-αμερικάνικες αραβικές κυβερνήσεις τονίζοντας τις απαιτήσεις τους για στρατιωτική εισβολή στο Ιράν. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πολλά προβλήματα μεταξύ των αραβικών κρατών. Είναι επίσης ενδιαφέρον πόσο πολλή έμφαση δόθηκε στις διαρροές που θα μπορούσαν να λογαριαστούν ως σκόπιμες για να καταστρέψει τις «αμερικανο-τουρκικές σχέσεις».

«Η Αμερική βασίζεται σε ασταθείς συνεταίρους σε ολόκληρη την ιστορία της» δηλώνει ο πρώην Σύμβουλος Ασφαλείας στη συνέντευξή του. Σημειώνει επίσης ότι η Κίνα ήταν ανέκαθεν ένα έθνος με πίστη στις ικανότητές της, ενώ «νιώθουμε ότι οι δυνάμεις της είναι εναντίον μας».

Ads

Όσον αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, ο Brzezinski δεν θεωρεί ότι θα επηρεαστούν από τις διαρροές των συνομιλιών μέσω του Wikileaks. Μιλώντας για τον πρόεδρο Μεντβέντεφ, τον παρουσιάζει ως άνθρωπο με αυτοπεποίθηση που είναι σε θέση να ακολουθήσει πολιτική ανεξάρτητη της γραμμής Πούτιν. Παράλληλα, αφήνει να εννοηθεί πως τα πλούτη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ενός «υπηρέτη του δημόσιου», ενδέχεται να οφείλονται σε διαφθορά που έχει σχέση με τη ρώσικη μαφία.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες χώρες αισθάνθηκαν ιδιαίτερα προσβεβλημένες από τις αποκαλύψεις, ο ίδιος πιστεύει ότι δε χρειάζεται να είναι επιφυλακτικές με τους ανάλογους πρεσβευτές.

Όταν ωστόσο ρωτήθηκε για τους χαρακτηρισμούς «υπερόπτης» και «τυχοδιώκτης» που απέδωσε ο Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο, Phillip Murphy, στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Guido Westerwelle, εξήγησε ότι ο πρώτος έχει μεγαλύτερες «συναλλαγές» με τη Γερμανίδα καγκελάριο από ότι με τον υπουργό.

«Οι περισσότεροι Αμερικάνοι έχουν σχεδόν παντελή άγνοια για τον κόσμο»

«Είναι αδαείς. Αυτή είναι μια μη υγιής κατάσταση σε μια χώρα στην οποία η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει την έγκριση του κόσμου για να ακολουθηθεί». Με αυτό το σκεπτικό, ο Brzezinski αναφέρει για τους εκπροσώπους της αμερικάνικης δεξιάς ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι «παντελώς αδαείς», διότι παρά την παρούσα κατάσταση εμμένουν στην αμερικανική ιδέα.

Η προτροπή του πρώην συμβούλου ασφαλείας στον πρόεδρο Ομπάμα είναι να «χαλαρώσει και να συνεχίσει». Εξάλλου θεωρεί ότι «τα βασικά του ένστικτα» πάνω σε θέματα εξωτερικής πολιτικής τον έχουν δικαιώσει και συγχρονίζονται με τις καταστάσεις. Ωστόσο θα τον ήθελε πιο ενεργητικό και αποφασιστικό ώστε να μη δημιουργείται, όπως υποστηρίζει, κενό στρατηγικού σχεδιασμού που καθυστερεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, δισταγμός στο ζήτημα του Ιράν, καθώς και έλλειψη στρατηγικής προοπτικής με τους Ευρωπαίους στη Ρωσία.