«Η Ελλάδα χάνει τις ελπίδες της για παράταση της αποπληρωμής του δανείου», αναφέρει το ρεπορτάζ των Costas Paris και Alkman Granitsas στη Wall Street Journal, που επικαλείται δύο ανώνυμες κυβερνητικές πηγές.

Ads

Παράλληλα, ένας από τους δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους αναφέρει ότι παρά την επιθυμία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, ορισμένα μέλη της Ε.Ε. είναι αντίθετα. Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ η έλλειψη αξιοπιστίας που συνεχίζει να έχει η Ελλάδα, η αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Eurostat αλλά και οι ανησυχίες για εξάπλωση της κρίσης στην Ευρώπη, οδηγούν την Ε.Ε. να κρατήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην Ελλάδα.

«Εάν δεν εκπληρώσουμε τους στόχους για το 2011 δεν πρόκειται να μας δοθεί καμία χάρη. Το ΔΝΤ και η κυβέρνηση πιστεύουν ότι η παράταση θα μας προσφέρει μία ανάπαυλα, αλλά χώρες όπως η Γερμανία το απορρίπτουν. Δεν πιστεύω λοιπόν ότι θα γίνει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον», δήλωσε η κυβερνητική πηγή.

Παράλληλα, στην ίδια εφημερίδα, φιλοξενείται σχόλιο του Nick Skrekas, στο οποίο αναφέρεται ότι αν και η πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έγινε από το ΔΝΤ και χαροποίησε την ελληνική κυβέρνηση, μία ομάδα από μέλη της ευρωζώνης και η κεντρική τράπεζα στην Φρανκφούρτη εμφανίστηκαν εντελώς αντίθετες.

Ads

«Αυτό που αυτοί οι μύωπες δεν αντιλαμβάνονται είναι ότι η όλη η ιδέα του bailout για την Ελλάδα είχε σκοπό να δώσει στη χώρα αρκετό χρόνο για να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά της και την αξιοπιστία στις αγορές. Αποδεικνύεται όμως ότι οι όροι αυτού του bailout είναι τόσο αυστηροί που δεν μπορούν να εκπληρωθούν και χρειάζεται περισσότερος χρόνος», αναφέρει στο σχόλιο του ο Skrekas, ενώ προσθέτει ότι «η Ελλάδα ούτε και τις καλές μέρες δεν θα μπορούσε να συγκεντρώσει πάνω από 50 δισ. ευρώ το χρόνο από τις αγορές που τότε την εμπιστεύονταν».

«Επιπλέον, οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι προσδοκίες που έχει η τρόικα από την Ελλάδα είναι μη ρεαλιστικές. Και αυτό αποτελεί έναν ακόμα σοβαρό λόγο γιατί οι αγορές δεν έχουν ακόμα πεισθεί ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να αποτρέψει μία χρεοκοπία», σημειώνει και καταλήγει τονίζοντας ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση και ότι αυτοί που εμποδίζουν τώρα την παράταση της αποπληρωμής, εάν δεν θέλουν να χρεοκοπήσει ένα κράτος της ευρωζώνης και να διακινδυνεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ένωσης, τότε θα πρέπει να είναι πιο γενναιόδωροι και να αφήσουν κατά μέρος την πολιτικολογία».