Η κάνναβη μπορεί να βοηθήσει ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες. Μια κρατική υπηρεσία κάνναβης στη Γερμανία, θα μπορεί σύντομα να δίνει την κάνναβη με ιατρική συνταγή – και τα ταμεία ασφάλισης θα καλύπτουν το κόστος.

Ads

Η κάνναβη με ιατρική συνταγή; Η ιδέα του Ομοσπονδιακού Υπουργού Υγείας Hermann Grohe μπορεί σε πολλούς να ακούγεται παράξενη. Ωστόσο η απάντηση πίσω από αυτό το σχέδιο βρίσκεται στην επιστήμη. Άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες θα μπορούν σύντομα να αποκτούν κάνναβη με ιατρική συνταγή – και τα ασφαλιστικά ταμεία να πληρώνουν για την χρήση κάνναβης επίσης.

Ποιόν βοηθά η ιατρική κάνναβη;

H ιατρική κάνναβη βοηθά όποιον πάσχει από χρόνιο πόνο. Ανακουφίζει τον πόνο. Η κάνναβη χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί να ανακουφίσει τη σπαστική παράλυση και τους σπασμούς. Όμως τα παρασκευάσματα κάνναβης από το φαρμακείο είναι ακριβά. Ως εκ τούτου, ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Υγείας Hermann Grohe σχεδιάζει εδώ και καιρό τη χορήγηση κάνναβης με συνταγή. Αυτή η ιδέα προϋποθέτει πλέον μια κρατική υπηρεσία κάνναβης.

Ads

Μια εθνική υπηρεσία κάνναβης για τη ρύθμιση των εξόδων

Ένα νομοσχέδιο, το οποίο εστάλη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις αρμόδιες αρχές της ΕΕ, προβλέπει την δημιουργία μιας κρατικής υπηρεσίας κάνναβης.

Όπως επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, η υπηρεσία θα είναι σε θέση να παράσχει ευκολότερα σε ασθενείς με ιδιαίτερα σοβαρές και χρόνιες παθήσεις κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς. Ο ρυθμιστικός φορέας θα είναι υπεύθυνος τόσο για την καλλιέργεια στη Γερμανία όσο και για τις εισαγωγές. Τα σχέδια του υπουργού Υγείας Hermann Grohe (CDU) έχουν ήδη γίνει γνωστά τον Νοέμβριο.

Η διαδικασία κοινοποίησης στην ΕΕ έχει ξεκινήσει. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν τώρα την ευκαιρία να προτείνουν τροποποιήσεις. Ο σχεδιασμός θα πρέπει να εξεταστεί σε περίπου τρεις μήνες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο νόμος θα ρυθμίζει αφενός, ότι το ταμείο θα επιστρέφει τα χρήματα για την ιατρική κάνναβη. Δεύτερον, θα εμποδίζει την ανεξέλεγκτη καλλιέργεια στο σπίτι από ασθενείς.

 Η κλωστική και ιατρική κάνναβη ως παράγοντες για την ανάπτυξη και την απασχόληση είναι το θέμα της ημερίδας που διοργανώνει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της GUE/NGL, Στέλιος Κούλογλου,  στις 23 Φεβρουαρίου 2016, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Δείτε εδώ το πρόγραμμα της ημερίδας