Ανασφαλείς και ανασφάλιστοι είναι οι Έλληνες της εποχής των μνημονίων, με τον αριθμό των πολιτών που δεν διαθέτουν βιβλιάριο υγείας να υπολογίζεται στα 2,5 εκατομμύρια. Οι ανασφάλιστοι πρόκειται να αποκτήσουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αλλά μετά γραφειοκρατικών εμποδίων.

Ads

Με βάση τη νομοθεσία, οι ανασφάλιστοι έχουν πλέον ανεμπόδιστη δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη. Πολλά προβλήματα όμως δημιουργούνται καθώς πέφτουν όμηροι της γραφειοκρατίας, της άγνοιας, ακόμη και της αδιαφορίας διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΣΥ, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προκειμένου να μην εκτεθούν λόγω της οικονομικής τους κατάστασης, δεν διεκδικούν το δικαίωμα τους λόγω ντροπής.

Όπως περιγράφεται σε σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το 2013 μόνο στον Ευαγγελισμό εξυπηρετήθηκαν περισσότεροι από 1.000 ασθενείς, οι οποίοι δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη. Από αυτούς μόνο οι 57 παραδέχτηκαν την οικονομική αδυναμία τους. «Ενδεικτικό της απόγνωσης που βιώνουν ολοένα και περισσότεροι πολίτες είναι ότι οι υπόλοιποι από τους πλέον των 1.000 ανασφάλιστους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το 2013 στον Ευαγγελισμό κυριολεκτικά δραπέτευσαν από το νοσοκομείο προτού λάβουν το εξιτήριο. Μάλιστα, κάποιοι δήλωσαν πλαστά στοιχεία ώστε να μη σταλεί ο απλήρωτος λογαριασμός στην Εφορία», αναφέρει η εφημερίδα.