Το υλικό γραφένιο, που ανακαλύφθηκε το 2004 στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ από τους καθηγητές Αντρέ Γκάιμ και Κόστια Νοβοσέλοφ, φιλοδοξεί να φέρει διαδικτυακή επανάσταση, καθιστώντας τις συνδέσεις του διαδικτύου δεκάδες φορές ταχύτερες από ό,τι είναι σήμερα.

Ads

Ερευνητές των βρετανικών πανεπιστημίων Μάντσεστερ και Κέμπριτζ, μεταξύ των οποίων και οι καθηγητές που ανακάλυψαν τις ιδιότητες του υλικού και βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Φυσικής γι’ αυτό, παρουσίασαν τις νέες ανακαλύψεις τους στο περιοδικό για θέματα επικοινωνιών «Nature Communications».

Ουσιαστικά ανακάλυψαν έναν τρόπο να βελτιώνουν τις συσκευές από γραφένιο, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται ως φωτο-ανιχνευτές σε μελλοντικές οπτικές τηλεπικοινωνίες πολύ υψηλής ταχύτητας. Συνδυάζοντας το γραφένιο με μεταλλικές νανοδομές, οι επιστήμονες πέτυχαν να αυξήσουν μέχρι 20 φορές την ανίχνευση του φωτός από το γραφένιο, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για νέα μεγάλα άλματα στις ταχύτητες του διαδικτύου και άλλων μορφών επικοινωνιών.

Οι συσκευές γραφένιου θα μπορούσαν να καταστήσουν εφικτές συνδέσεις ίντερνετ εκατοντάδες φορές ταχύτερες σε σχέση ακόμα και με τα πιο γρήγορα σημερινά οπτικά καλώδια, χάρη στις μοναδικές ιδιότητες των ηλεκτρονίων του γραφένιου που έχουν υψηλή κινητικότητα και ταχύτητα.

Ads