Η «κυρία Τέλεια», όπως αποκαλούν σύμφωνα με το Spiegel οι συνάδελφοί της στην Ουάσινγκτον την Κριστίν Λαγκάρντ, έχει τονίσει πως «τίποτα άλλο δεν πρόκειται να λειτουργήσει». Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει πως το νέο κούρεμα θα σημαίνει για πρώτη φορά πως οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα πληρώσουν την κρίση, καθώς θα πρέπει να διαγραφούν δισεκατομμύρια. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θέλουν να αποφύγουν η Μέρκελ και ο Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

1111111

Ads

Όπως αναφέρει το Spiegel, σε μία ιδιωτική οικονομία θεωρείται έγκλημα να καθυστερείς μια αναπόφευκτη χρεοκοπία, αλλά η Μέρκελ και ο Σόιμπλε είναι αποφασισμένοι να κάνουν ακριβώς αυτό, επειδή προτεραιότητά τους είναι οι επικείμενες εκλογές. Ως αποτέλεσμα, με το χρέος να παραμένει απαγορευτικά υψηλό, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάζεται να εντείνει την πολιτική λιτότητας ενώ οι επενδυτές παραμένουν άφαντοι.
 
«Αν θέλετε να κρατήσετε την Ελλάδα στην ευρωζώνη θα πρέπει να είστε έτοιμοι να πληρώσετε το τίμημα», έχει τονίζει η Λαγκάρντ στη Γερμανία, που αντίθετα επιθυμεί να αντιμετωπίσει την ελληνική κρίση  με λογιστικά τρικ και μειωμένα επιτόκια. Όμως μ’ αυτά τα ημίμετρα δεν θα μηδενιστεί το έλλειμμα ούτε η Ελλάδα θα πλησιάσει τον στόχο της μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

222222


Η Λαγκάρντ δήλωσε πρόθυμη να δοθεί στην Αθήνα παράταση  για να πιάσει αυτόν τον στόχο και, ως αντάλλαγμα, απαίτησε δραστική μείωση των επιτοκίων που χρεώνουν οι χώρες της ευρωζώνης στα διμερή δάνεια προς την Ελλάδα. Αρχικά, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, ο Σόιμπλε συμφώνησε, ωστόσο στη συνέχεια η στάση του άλλαξε.
 
«Εν τω μεταξύ, είχε μιλήσει με τη Μέρκελ που ανησυχούσε για τους εταίρους της στην κυβέρνηση συνασπισμού που είναι αρνητικοί προς τη διάσωση της Ελλάδας», γράφει το «Spiegel».
 
Τα παζάρια που ακολούθησαν ήταν αρκετά δυσάρεστα και εξέπληξαν ακόμα και αξιωματούχους των Βρυξελών που έχουν μεγάλη εμπειρία. Κάθε φορά που έπεφτε στο τραπέζι μια πρόταση κάποιος διαφωνούσε. Ο Ολλανδός υπουργός απέρριψε πρόταση για την αγορά των ελληνικών ομολόγων και οι Σλοβένοι δυσφόρησαν με την παράταση και την μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι πρότεινε την αγορά περισσότερων βραχυχρόνιων ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.

Ads

333333


Αργά το βράδυ η Λαγκάρντ, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, πάτησε πόδι. «Έχω κανόνες που πρέπει να τηρούνται» είπε και απείλησε ότι το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το την τρόικα αν αυτό κριθεί απαραίτητο. «Αν θέλετε το ΔΝΤ να παραμείνει πρέπει να κάνουμε κάτι», σημείωσε.
 
Στη συνέχεια η συνεδρίαση διακόπηκε προσωρινά και η πίεση προς τον Σόιμπλε εντάθηκε με τους Όλι Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Τόμας Βιζερ να προσπαθούν να αλλάξουν το μυαλό του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

 
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη. Στην αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα θα καταδικαστεί σε περισσότερη λιτότητα ενώ ήδη έχει περικόψει τον προϋπολογισμό της σε βαθμό ανήκουστο για ανεπτυγμένη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος χωρίς έξοδο από την ύφεση. «Ο Σόιμπλε το γνωρίζει αυτό», γράφει το Spiegel, ωστόσο ο ίδιος συνεχίζει να αντιτίθεται.

 

Τελικά το χτεσινό Eurogroup έκλεισε με μια συμφωνία αμφιλεγόμενη με τους περισσότερους αναλυτές να σημειώνουν πως οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν δίνουν λύσεις στο ελληνικό ζήτημα. Το κούρεμα κατά 50% θα ανακούφιζε την Ελλάδα από τα βάρη της και θα της έδινε την δυνατότητα να ξαναβγεί στις αγορές, αναφέρει το Spiegel, όπως, όπως σημειώνεται στο άθρο, ο ρεαλισμός συχνά λείπει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό, παρά την απόφαση του Eurogroup, όπως είπε και ανώτατος γερμανός αξιωματούχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, «την άνοιξη, θα αναγκαστούμε να ασχοληθούμε ξανά μ’ αυτά τα σκουπίδια».

44444444