Στους 22 έφτασαν οι νεκροί μετανάστες, σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα τους και τέσσερα παιδιά, από το τραγικό ναυάγιο που σημειώθηκε το πρωί 4,5 ναυτικά μίλια βόρεια της Σάμου στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Ωστόσο πολλοί εκφράζουν φόβους πως ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί καθώς στο σκάφος σύμφωνα με τις πληροφορίες επέβαιναν συνολικά 65 μετανάστες. Από πρωί έχουν διασωθεί 39 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα βρέφος το οποίο νοσηλεύεται σε μονάδα εντατική θεραπείας. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές της Σάμου που μίλησαν στο Tvxs.gr πρόκειται για ένα αγοράκι 2 ετών το οποίο νοσηλεύτηκε αρχικά στο νοσοκομείο του νησιού και στη συνέχεια διακομίστηκε στην Αθήνα στο Αγία Σοφία.

Ads

Οι περισσότερες από τις σορούς εντοπίστηκαν στο εσωτερικό του σκάφους, μεταξύ αυτών και μιας μητέρας που είχε στην αγκαλιά της το μωρό της. Νεκροί ανασύρθηκαν 12 γυναίκες, έξι άνδρες και τέσσερα παιδιά (τρία αγόρια και ένα κορίτσι).

Οι 39 διασωθέντες, οι περισσότεροι από τη Σομαλία και από την Ερυθραία, μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο της Σάμου. Σημειώνεται πως το βρέφος που διακομίστηκε στο Αγία Σοφία, όπως ανέφεραν οι ιατρικές πηγές στο Tvxs.gr, δεν έχει αναζητήσει κανείς από τους διασωθέντες μετανάστες και ενδέχεται οι γονείς του να είναι μεταξύ των θυμάτων.

Στο νοσοκομείο της Σάμου νοσηλεύονται τρεις άνδρες με υποθερμία.
 
Το σκάφος, τοπικά μέσα κάνουν λόγο για σκάφος 12 μέτρων, στο οποίο επέβαιναν οι μετανάστες αναποδογύρισε περίπου 4,5 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Αγίου Κωνσταντίνου στη Σάμο. Το σκάφος είχε τέσσερις κυβερνητες, ενώ ακολουθούσε δεμένη και μία μικρή λέμβος, στην οποία επίσης επέβαιναν μετανάστες. 

Ads

Το σκάφος ρυμουλκήθηκε και έφτασε στη μία το μεσημέρι στο λιμάνι Μαλαγαρίου της Σάμου, ανελκύθηκε από ειδικό γερανό στη στεριά και στη συνέχεια άνδρες του λιμεναρχείου και του συλλόγου αυτοδυτών Σάμου ανέσυραν 18 πτώματα από το αμπάρι του σκάφους.

Στην περιοχή βρίσκονται δυο πλωτά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, σκάφος της Frontex -το πλήρωμα του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν γύρω στις 4 το πρωί-  ένα φορτηγό πλοίο, τρία αλιευτικά σκάφη, ενώ επιχειρεί και ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού. 
 
Νωρίτερα στην περιοχή είχε φτάσει και το κρουαζιερόπλοιο «ΑΔΑΜΟΡΑ», το οποίο αποδεσμεύτηκε, ενώ το ελικόπτερο Σούπερ Πούμα αντικαταστάθηκε με ένα ελικόπτερο τύπου Σικόρσκι.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές
 
«Μετά την Πάλαιρο και το Φαρμακονήσι, το σημερινό ναυάγιο στη Σάμο, προστίθεται στη μακάβρια λίστα των “μεμονωμένων περιστατικών” που έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε πλωτό νεκροταφείο και την Ευρώπη σε φονικό φρούριο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:
 
Η περίφραξη των συνόρων κοστίζει ζωές σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και μαζί κοστίζει εξωφρενικά ποσά, που θα μπορούσαν να έχουν διατεθεί για την υποδοχή των προσφύγων. Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για την επόμενη εξαετία ‘Ορίζοντας 2020’ προβλέπει 4.648 δις για την περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού συστήματος “περίφραξης” των συνόρων. Την ίδια στιγμή, από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΕ έχει δεχτεί περί τις 76.373 αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων – μόλις το 4% όσων υπολογίζεται ότι έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο. Από τις αιτήσεις αυτές, η Ελλάδα έχει δεχτεί μόλις 1.019».
 
Αντί η Ελλάδα «να συμβάλει ώστε να εισακουστούν οι εκκλήσεις του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες του πολέμου, κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: παραδέχεται ανοιχτά την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί, αρνείται να συνεργαστεί με οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία για την κατάργηση των παράνομων επαναπροωθήσεων και αναθέτει το προσφυγικό εξ ολοκλήρου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ
 
ΔΗΜΑΡ: Έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ
 
Για «έλλειμμα μεταναστευτικής πολιτικής» της ΕΕ κάνει λόγο η Δημοκρατική Αριστερά, το οποίο όπως αναφέρει «υπογραμμίζεται με τον πιο δραματικό τρόπο». «Η Ελληνική Προεδρία, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί, όφειλε να θέσει το ζήτημα στο τραπέζι του διαλόγου με το επιχείρημα ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να αφορά μόνο ένα κράτος – μέλος ούτε να αντιμετωπίζεται με λογικές στρατιωτικού χαρακτήρα. Οι μετανάστες δεν είναι εγκληματίες. Είναι τα θύματα διωγμών και πολέμων που αναζητούν ένα ανθρώπινο αύριο». 

ΑΝΕΛ: Εγκληματική αδιαφορεία

Για «εγκληματική αδιαφορία στο τεράστιο εθνικό ζήτημα της λαθρομετανάστευσης» κατηγορούν την κυβέρνηση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, σε δήλωσή του επανέφερε την πρόταση του κόμματός του να αλλάξει δραστικά η συνθήκη «Δουβλίνο 2» διότι όπως είπε «το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με φράχτες στον Έβρο, ούτε με στρατόπεδα στο Φυλάκιο Έβρου, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στο Παρανέστι Δράμας, στη Λέσβο και στη Σάμο, ούτε αποδεχόμενοι τα χρήματα που μας δίνουν οι ευρωπαίοι Κομισάριοι, για να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών».

Οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της συνθήκης «Δουβλίνο 2» και η επιβολή της Ευρώπης στην Άγκυρα, της αρχής της επαναπροώθησης στο έδαφος της Τουρκίας, όσων παράνομων μεταναστών μας στέλνει από την πλευρά της θα δώσει οριστική λύση.
 
 
ΚΚΕ: Αναδεικνύεται ξανά η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος

«Είκοσι δύο ακόμα νεκροί μετανάστες, μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, προστέθηκαν στον τραγικό μακρύ κατάλογο των μεταναστών που έχουν χάσει τη ζωή τους, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Αναδεικνύεται ξανά με τραγικό τρόπο, ότι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, για ένταση της καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων, που οδηγούνται στον ξεριζωμό, εξαιτίας της φτώχειας, των αντιδραστικών καθεστώτων και των πολέμων, στα οποία πρωτοστατεί η ΕΕ, οδηγούν σε νέες τραγωδίες, εγκυμονούν κινδύνους για περισσότερα θύματα» συνεχίζει το ΚΚΕ.

«Κανένας λαός να μη δεχτεί η Μεσόγειος να γίνει θάλασσα νεκρών μεταναστών και προσφύγων. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα, παρά τις απαγορεύσεις που θέτει το Δουβλίνο ΙΙ και η Συνθήκη Σένγκεν, σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες, θύματα πολέμων και των αντιδραστικών καθεστώτων» καταλήγει η ανακοίνωση του Περισσού.

Βαρβιτσιώτης: Τιτάνιο έργο από το Λιμενικό Σώμα

Τη «βαθιά θλίψη και την οδύνη του» για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στη σημερινή τραγωδία βόρεια της Σάμου, εξέφρασε με δήλωσή του υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. «Παρά τις συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος», αναφέρει ο υπουργός, «για την προστασία των ανθρώπων σε κίνδυνο στη θάλασσα και συνάμα, των θαλασσίων συνόρων στη Νοτιανατολική Ευρώπη, χάνονται ανθρώπινες ζωές και αυτό αποτελεί ένα πραγματικά τραγικό γεγονός».

«Το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή», συνεχίζει ο υπουργός, «τους τελευταίους μήνες καταβάλλει ένα τιτάνιο έργο υπηρετώντας πιστά το βασικό του δόγμα “καμία ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο στη θάλασσα” αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο, αλλά και συγχρόνως ευρωπαϊκό πρόβλημα, όπως είναι αυτό της παράνομης μετανάστευσης από τη θάλασσα. Παρά τις προσπάθειες, οι σύγχρονοι “δουλέμποροι” συνεχίζουν να “θησαυρίζουν” βάζοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές επιβιβάζοντας τους σε μικρές και ακατάλληλες βάρκες μέσα στη νύχτα στη θάλασσα του Αιγαίου», σημειώνει μεταξύ άλλων.

Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου: Δεν αρκούν πια δηλώσεις κατανόησης από την Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Νάσος Γιακαλής τόνισε πως το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να αποτελεί τον «υγρό τάφο» εκατοντάδων συνανθρώπων μας και ζήτησε από την Ελληνική Προεδρία να καταδείξει το μέγεθος του ζητήματος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

«Το Βόρειο Αιγαίο, εμείς οι κάτοικοι των νησιών του, γινόμαστε μάρτυρες ξανά μίας πολύνεκρης τραγωδίας μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή αυτή τη φορά του Αγίου Κωνσταντίνου της Σάμου. Δεν υπάρχει πλέον όμως χώρος για θλίψη. Η θλίψη μας, μετατρέπεται σε οργή. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλα λόγια συμπαράστασης. Έχουν ειπωθεί πολλά και έχουμε ακούσει άλλα τόσα. Το μεταναστευτικό ζήτημα είναι υπόθεση όλης της Ευρώπης και δεν αρκούν πια δηλώσεις “κατανόησης”. Είναι υποχρέωσή της να το αντιληφθεί στην ουσία του και επιτέλους να δραστηριοποιηθεί», αναφέρει στη δήλωσή του ο περιφερειάρχης.

«Στη σημερινή συγκυρία, η Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναλάβει τον ουσιαστικό της ρόλο και να καταδείξει το μέγεθος του ζητήματος στην ευρωπαϊκή κοινότητα. Το Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να αποτελεί τον «υγρό τάφο» εκατοντάδων συνανθρώπων μας», προσθέτει.