Eδώ και χρόνια ασχολούμαι κριτικά με την πολιτική λιτότητας που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην  ελληνική κοινωνία κατ΄ εντολή των γερμανικών κυρίαρχων ελίτ. Συντάχθηκα με εκείνους που θεωρητικά και πρακτικά οργάνωσαν την αντίσταση ενάντια στην καταστρεπτική αυτή πολιτική. 

Ads

Όπως αναφέρεται και στο Μανιφέστο για μια Ευρώπη της ισότητας το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο Να εμποδίσουμε την καταστροφή που συνυπογράψαμε με τον Ομότιμο Καθηγητή Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ, Ζήση Δ. Παπαδημητρίου, η μαζική ανεργία, οι επισφαλείς συνθήκες εργασίας, η κοινωνική απαλλοτρίωση και η προϊούσα αποδόμηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων απειλούν στις μέρες μας όλη την Ευρώπη.

Με την εμφάνιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι τάσεις αυτές εντάθηκαν και ειδικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων λιτότητας, οι ήδη υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης της Κεντρικής Ευρώπης και των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας διευρύνθηκαν ακόμη πιο πολύ. Πλέον, η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλούνται με διάλυση…

Προς μεγάλη μου χαρά λοιπόν διαπίστωσα πως στην Ελλάδα έχει συγκροτηθεί ένα αριστερό πολιτικό κίνημα, το οποίο και ακολουθεί αντιπολιτευτική γραμμή, πολιτική που έχει κερδίσει ήδη τη συμπάθεια και την ενίσχυση της πλειονότητας του ελληνικού λαού.

Ads

Οπότε, θέλω να ελπίζω και το εύχομαι, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α να αναδειχθεί στις επικείμενες Ευρωεκλογές κυρίαρχη πολιτική δύναμη, διότι η εντεινόμενη κρίση που βιώνει η Ελλάδα, λόγω αυτής της πολιτικής λιτότητας που της επέβαλαν τα Ευρωπαϊκά Διοικητικά Όργανα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η γερμανική κυβέρνηση, μόνο σε πανευρωπαϊκό πλαίσιο είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν και να ξεπεραστούν, όπως έχει αντιληφθεί σήμερα και το εν λόγω αντιπολιτευτικό κόμμα. 

Η εκλογική νίκη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που αποτελεί ένα νέο φαινόμενο αύξησης της δύναμης της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη, θα συνέβαλε αποφασιστικά στην επίλυσή αυτών των προβλημάτων και θα λειτουργούσε -εκτός των άλλων- ενισχυτικά για το σύνολο τής ευρωπαϊκής Αριστεράς για την οποία παρατηρούμε, πως αντίθετα από αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, είτε μένει στα ίδια ποσοστά είτε αποδυναμώνεται, ενώ αυξάνεται η δύναμη της Δεξιάς και παράλληλα ο εθνικισμός και η ακρα Δεξιά.

Η παρουσία μιας ισχυρής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξη Τσίπρα, θα συνέβαλε αποφασιστικά στην ανακοπή της συντεταγμένης πορείας όχι μόνο των δεξιών, αλλά και των εθνικιστικών και νεοφασιστικών δυνάμεων και συνακόλουθα στον εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στον τερματισμό της πολιτικής της λιτότητας των κυρίαρχων εξουσιαστικών ελίτ, ανοίγοντας έτσι  το δρόμο στην κοινωνική πρόοδο και την κοινωνική απελευθέρωση…-

Καρλ Χάιντς Ροτ
Δρ. Ιατρικής και Ιστορίας, Διευθυντής του Ιδρύματος για τη Μελέτη της Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου Αιώνα.
Βρέμη, 12 Μαϊου 2014

***

Το μήνυμα του Καρλ Χάιντς Ροτ ενόψη των επικείμενων ευρωεκλογών δημοσιεύεται στα πλαίσια της συμμετοχής του στην έρευνα για τις αιτίες και τις λύσεις της κρίσης, όπως και το Μανιφέστο για μια Ευρώπη της ισότητας που συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο Να εμποδίσουμε την καταστροφή (εκδ. Νησίδες – 2013) και συνυπογράφει με τον Ομότιμο Καθηγητή Γενικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΑΠΘ, Ζήση Δ. Παπαδημητρίου, το οποίο κυκλοφορεί σε όλες σχεδόν τις γλώσσες της Ευρώπης, συζητιέται έντονα στα ΜΜΕ, ενώ παράλληλα το υπογράφουν πλήθος επιφανείς επιστήμονες από όλες τις χώρες της Ε.Ε.. Επίσης, από το 2012 έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του Η Ελλάδα και η κρίση (εκδόσεις Νησίδες).