Η καλλιτεχνική ομάδα «Τρελή Ροδιά» παρουσιάζει από τις 19 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Δαναό την «Κυόκο στο Κέντρο της Γης» μια απροσδόκητη μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά μικρά και μεγάλα.

Ads

Οι παραστάσεις θα ανεβαίνουν κάθε Κυριακή για το κοινό και τις καθημερινές για οργανωμένες παραστάσεις και θα διαρκέσουν έως τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή παράσταση για το ελληνικό παιδικό θέατρο, τόσο ψυχαγωγική όσο και εκπαιδευτική, βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Νάντιας Δρακούλα και πλαισιωμένη από τις μουσικές του Ιάκωβου Παυλόπουλου. Με επιρροές από το σύγχρονο αμερικάνικο θέατρο και τη subculture των δρόμων της Νέας Υόρκης οι ήρωες της Κυόκο γίνονται αγαπημένοι ήρωες των παιδιών.

Αν και η παράσταση ενδείκνυται για παιδιά από 3 και άνω, και κυρίως για παιδιά του δημοτικού, η επίσημη παρουσίαση στον πολυχώρο Bios συγκίνησε και τους ενήλικες θεατές. Η «Κυόκο στο Κέντρο της Γης» είναι μια ξεχωριστή παράσταση που κάθε παιδί θα θυμάται, θα συμμετέχει και θα έχει στη συνέχεια θέμα αναφοράς και συζήτησης με τους γονείς και τους δασκάλους του.

image

Ads

Η Υπόθεση

Η Κυόκο, η βατραχίνα, ζει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της μέσα στο λαβύρινθο μιας πολυκατοικίας στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο της εξαφάνισης του αγαπημένου της Κιόκο, θα συνειδητοποιήσει ότι ανακαλύπτει τον ίδιο της τον εαυτό. Το μυστηριώδες παζλ πρέπει να λυθεί και σε  αυτό το ταξίδι σύμμαχοι της θα είναι δύο ακαταμάχητοι φίλοι, η Μπέλα το ποντίκι και το Κουνούπι 1. Οι ανατροπές και οι προκλήσεις, οι φίλοι και εχθροί θα θολώσουν τα νερά της γυάλας λίγο πριν το μεγάλο άλμα.

image

«Σκοπός είναι το μαθαίνω απολαμβάνοντας την τέχνη»

Όπως λέει στο Tvxs.gr η σκηνοθέτης και δημιουργός του έργου Νάντια Δρακούλα «η Τρελή Ροδιά δημιουργήθηκε το 2013 στη Νέα Υόρκη ενώ φοιτούσα στο Atlantic Theater τη σχολή που ίδρυσε ο David Mamet». «Καιρό πριν συζητούσαμε με τον Ιάκωβο (Παυλόπουλο) την ιδέα του να δημιουργήσουμε μια καλλιτεχνική ομάδα που θα απαρτίζεται από διαφορετικής προέλευσης συντελεστές και θα δημιουργεί ad hoc πρωτότυπα έργα, συγγραφής, μουσικής και εικαστικών αποπνέοντας  σύγχρονη αισθητική , νεανικό ύφος με έναν έμμεσο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Το «μαθαίνω απολαμβάνοντας  την τέχνη» είναι για μένα το μότο. Η ευκαιρία μας δόθηκε όταν μου ζητήθηκε να δημιουργήσουμε μια παράσταση με ήρωες ζώα».

Το Tvxs.gr προσφέρει πέντε διπλές προσκλήσεις στους αναγνώστες του για την παράσταση της Κυριακής 26/10: Στείλτε τα στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο και τρόπο επικοινωνίας) στο [email protected] για να λάβετε μέρος στην κλήρωση.

«Μέχρι τότε εγώ είχα κάποια θεατρικά έργα  μου στο συρτάρι και ο Ιάκωβος πειραματιζόταν με τη μουσική σύνθεση και τα μουσικά εργαστήρια για παιδιά. Τα τελευταία χρόνια παρακολουθούσα συχνά παιδικές παραστάσεις και μολονότι είμαι fun πολλές φορές ένιωθα ότι αναμασάμε τις ίδιες ιστορίες και ότι θα μπορούσε στο παιδικό θέατρο να χωρέσει πιο σύγχρονος λόγος και πιο επίκαιρη θεματολογία δεδομένου ότι τα παιδιά σήμερα από μικρά είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία και είναι το δίχως άλλο ισότιμοι συνομιλητές. Χωρίς να ξεφεύγουμε από τη σύμβαση του παραμυθιού και του φαντασιακού αλλά προσπαθώντας να δημιουργήσουμε τις δικές μας σύγχρονες ιστορίες και ήρωες, ακροβατούμε ανάμεσα στη σουρεαλιστική εμπειρία και στη νατουραλιστική, σχεδόν κινηματογραφική αφήγηση. Στη σχολή δουλεύαμε κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές του Μάμετ πάνω στα θεατρικά κείμενα και αυτές έχω προσπαθήσει να εφαρμόσω και σε ένα πιο ειδικό θέατρο όπως είναι το παιδικό».

image

Πως όμως γεννήθηκε η «Κυόκο»; «Την “Κυόκο στο Κέντρο της Γης” την έγραψα παρατηρώντας  καθημερινά και επισταμένα τους ανθρώπους  στη Νέα Υόρκη, την multinational εκδοχή τους αλλά και τη σχέση τους με το αστικό και φυσικό περιβάλλον. Τα ζώα πρωταγωνιστές του έργου υπήρξαν όλοι κατά καιρούς «συγκάτοικοι» μου και το ζευγάρι βατραχάκια Κυόκο-Κιόκο ζούσε πραγματικά μέσα σε εκείνη τη γυάλα».

image

«Κατά τη διάρκεια του έργου τα παιδιά λαμβάνουν χιουμοριστικά εκπαιδευτικές πληροφορίες για τη ζωή των ζώων ενώ οι ήρωες καταπιάνονται με ευαίσθητα θέματα όπως η φιλία, η αφοσίωση, η γενναιοδωρία, η πραγματική αγάπη και η προσωπική μας επανάσταση», αναφέρει η Νάντια Δρακούλα και προσθέτει: «Ακούγονται θέματα μεγάλων αλλά τις καλύτερες απαντήσεις επ’ αυτών τις έχω πάρει από πεντάχρονα. Η παράσταση έχει χιούμορ και γρήγορη πλοκή και  μπορεί να την παρακολουθήσει και να ταυτιστεί και ο ενήλικας θεατής».

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της παράστασης είναι η μουσική που έχει γραφτεί από τον Ιάκωβο Παυλόπουλο και παίζεται live στη σκηνή. Ένα μουσικό μπουκέτο με επιρροές από το Μεγάλο Μήλο,  από rock μπαλάντες μέχρι hip hop και gospel. Το δε εικαστικό μέρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένο. Οι χαρακτήρες του έργου έχουν εικονογραφηθεί με την πρόθεση της  έκδοσης  βιβλίου από τον εικαστικό Γιώργο Μαραζιώτη- και μπορείτε να απολαύσετε τα πορτραίτα των ηρώων στο φουαγιέ του κινηματογράφου ΔΑΝΑΟΣ. Σκηνογραφικά ξεχωρίζει μια εντυπωσιακή ξύλινη κατασκευή που αναπαριστά το Μανχάταν σχεδιασμένη από την αρχιτέκτονα Αγγέλα Δρακούλα και μαζί με τα βίντεο της παράστασης μας δίνει την αίσθηση της Νέας Υόρκης.

image

Καταλήγοντας η σκηνοθέτης μιλάει και για τα επόμενα σχέδιά της. «Η “Τρελή Ροδιά” σχεδιάζει να ανεβάσει μια παράσταση για εφήβους βασισμένη σε ένα έργο που έχω γράψει και αφορά την ενδοσχολική βία ειπωμένο μέσα από ένα σκοτεινό παραμύθι που όλοι γνωρίζουμε, τη Σταχτοπούτα».