Μια παράσταση για μικρά και μεγάλα «παιδιά». Θεατρική  σπουδή πάνω στην «επανάσταση»  αλλά και στο «μετά» από αυτήν. Η Φάρμα των Ζώων είναι το προτελευταίο μυθιστόρημα του Τζορτζ Όργουελ (προηγείται 4 χρόνια του 1984 και κυκλοφόρησε το 1945). Αναφέρεται με αλληγορικό τρόπο σε μία δυστοπική ιστορία κατά την οποία τα ζώα μιας φάρμας μη ανεχόμενα την σκληρή αντιμετώπιση του ανθρώπου-αφέντη επαναστατούν.

Ads

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρεται στα τεκταινόμενα μετά την Επανάσταση και τη διαμόρφωση της κοινωνίας των ζώων της φάρμας κατά την ανεξαρτησία τους από τους ανθρώπους. Ο πρωτότυπος τίτλος ήταν «Animal Farm: A Fairy Story», όμως ο υπότιτλος απορρίφθηκε από τους Αμερικανούς εκδότες για την έκδοση του 1946 και έκτοτε οι περισσότερες μεταφράσεις του έργου, όσο ζούσε ο Όργουελ, τον παρέλειπαν. Άλλες παραλλαγές του τίτλου έχουν… ως εξής: Μία σάτιρα και Μία μοντέρνα σάτιρα. Αρχικά απορρίφθηκε τόσο από Βρετανούς όσο και Αμερικανούς εκδότες, συμπεριλαμβανομένου και του Βίκτωρ Γκόλλανζ (Victor Gollancz), του εκδότη του Όργουελ.
Έτσι, η δημοσίευση καθυστέρησε αν και προέκυψε τεράστια εμπορική επιτυχία όταν τελικά εμφανίστηκε στο κοινό, καθώς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διαδέχθηκε ο Ψυχρός Πόλεμος.

Το περιοδικό Time επέλεξε το βιβλίο ως μία από τις κορυφαίες 100 Αγγλικές νουβέλες ( 1923 – 2005).[8] Το 1996 κέρδισε το Αναδρομικό Βραβείο Hugo, ενώ συμπεριλαμβάνεται στη συλλογή των Σπουδαίων Βιβλίων του Δυτικού Κόσμου (Great Books of the Western World) στον 60ο τόμο.

Η μεταφορά στη σκηνή του διάσημου μυθιστορήματος του οραματιστή Τζωρτζ  Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων», αποτελεί για όλους μας μικρούς και μεγάλους θεατές μιαν ευκαιρία να γνωρίσουμε ένα εξαιρετικό λογοτεχνικό κείμενο που δεν στοχεύει μόνον στην ψυχαγωγία αλλά με τα μηνύματά του που αποδεικνύονται διαχρονικά, σχεδόν προφητικά μας βοηθάει να κατανοήσουμε καλύτερα τη σκοτεινή εποχή που ζούμε. Γιατί το ευφυές αυτό παραμύθι που επηρέασε ουσιαστικά τη σκέψη του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.

Ads

Πρόκειται για μία σπουδή πάνω στην εξουσία και την απληστία, μία πολιτική αλληγορία που μέσα από τη σκωπτική διάθεση και την κριτική ματιά του συγγραφέα στηλιτεύει τον ολοκληρωτισμό, την παράλογη εξουσία που επιβάλλεται μέσα από τον καταναγκασμό και την καταστολή.

Υπόθεση του έργου
Σε μία φάρμα τα ζώα με πρωτοστάτες τα γουρούνια εξεγείρονται ενάντια στην καταπιεστική εξουσία του ανθρώπου – αφέντη τους, τον ανατρέπουν, αναλαμβάνουν αυτά την αρχηγία, ως τα εξυπνότερα ζώα της φάρμας και υπό την καθοδήγηση του πιο γενναίου από αυτά η επανάστασή τους ξεκινάει μέσα σε ένα κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας για τη νέα τάξη πραγμάτων που προοιωνίζει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους αδικημένους… Σύντομα όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται κι οι ελπίδες τους αποδεικνύονται φρούδες καθώς η νέα ηγεσία έχει τα ίδια χαρακτηριστικά αν όχι χειρότερα από την προηγούμενη. Πώς μέσα από τους κόλπους των καταπιεσμένων αναδύονται νέοι ακόμη πιο αυταρχικοί δυνάστες; Πώς το όνειρο μετατρέπεται σε εφιάλτη;

«Η Φάρμα των Ζώων» του   Τζώρτζ  Οργουελ,
σε  θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία, Αντώνη Διαμαντή
ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ  Ηρακλείου Κάθε Κυριακή  στις 11:30

Συντελεστές:
Θεατρική Διασκευή – Σκηνοθεσία: Αντώνης Διαμαντής
Χορογραφίες : Ειρήνη Κουτσάκη
Σκηνικά/ Κουστούμια: Ομμα Στούντιο
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Στρατακη
Τεχνικός Σκηνής: Ηλίας Σταρράς
Παραγωγή: Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ

Παίζουν:
Μπόξερ(το άλογο): Ειρήνη Κουτσάκη
Ναπολέων( το γουρούνι) :  Μανώλης Ζερβάκης
Χιονόμπαλλας (το γουρούνι): Αντώνης Διαμαντής
Σκουίλερ (το γουρούνι) :  Βαγγέλης Μπουμπάκης
Βενιαμίν(ο γάιδαρος) : Ελένη Στρατάκη
Πρόβατο :  Δέσποινα Σολακάκη/Λευτέρης Πασπαράκης

ΘΕΑΤΡΟ ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ
ΤΗΛ.: 6945898204- 2810-263659