Μετά από την επιτυχημένη παράσταση του “Ήλιος με δόντια“, το χειμώνα που μας πέρασε, η οποία ήταν βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη, το οποίο ήταν υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, ανεβαίνει στο σανίδι του θεάτρου Μεταξουργείο, σύντομα, και η Κωσταντία του…

Ads

«Εμείς οι χριστιανοί, δεν βάζουμε γαμπρούς Οθωμανούς ή νύφες Τούρκισσες στα σπίτια μας, πεντακόσια χρόνια το βαστούσαμε αυτό, από παππούδες μας το βρήκαμε να μην παίρνουμε από αυτούνους»:

Αξέχαστη, η ολονύχτια ανάγνωση της Άλωσης της Κωσταντίας, των εκδόσεων της Εστίας. Γέλιο και συγκίνηση σε ανατρεπτικές, συνεχείς, δόσεις.

Το έξυπνο άδειασμα της ηρωίδας που το ίδιο το βιβλίο τής επιφυλάσσει, μόλις λίγο πριν να έρθει το τέλος του, σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό, δίνοντας συγχρόνως ένα γερό χαστούκι σε βεβαιότητες, πως η πραγματικότητα μετριέται με κλειστά σύνορα, κλειστές πόρτες, κλειστά μάτια και αυτιά, σε ότι μπορεί να είναι ο… Άλλος.

Ads

Προτείνω, μην το χάσετε, και οπωσδήποτε διαβάστε αυτό το μυθιστόρημα… χωρίς σύνορα, το ευφυέστερο όλων, από όσα μέχρι στιγμής μάς έχει χαρίσει, ένας εκ των κορυφαίων -αν όχι, ο κορυφαίος- της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. 

Μακάρι πάντα τέτοια, και από ανάλογους άξιους καλλιτέχνες, όπως ο σκηνοθέτης Χρήστος Βαλαβανίδης (και οι εξαιρετικές επιλογές των ηθοποιών), που όπως όλα δείχνουν, αφουγκράζονται τη μεταμόρφωση, τη νέα ζωή στην ποιητική λογοτεχνία, που κομίζουν τα έξι μέχρι στιγμής πεζογραφήματα (τρία μυθιστορήματα και τρεις νουβέλες) του Χιώτη ακτιβιστή, ερευνητή και πολιτικογράφου, αλλά και ιστορικού συγγραφέα, ο οποίος από το τέλος Σεπτέμβρη, ξεκινά να ανταποκρίνεται σε προσκλήσεις για ομιλίες και συζήτηση με το κοινό, εξ αφορμής, κυρίως, της τελευταίας του νουβέλας “Το ζουμί του πετεινού“, με κυρίαρχο ένα επίκαιρο όσο και φλέγον θέμα, που δείχνει να προσεγγίζει όλο και περισσότερο τον τελευταίο χρόνο, με τίτλο: Άλλο είναι η ζωή κι άλλο αυτό που ζούμε

Κρυσταλία Πατούλη

Υγ. Το “ανείπωτες καταστάσεις!”, που θα διαβάσετε στις παρακάτω ολοκληρωμένες πληροφορίες για την παράσταση, νομίζω, λέει και λίγα…


Info

Θέατρο Μεταξουργείο 2012 – 2013

Για τη χειμερινή περίοδο 2012 – 2013 το Θέατρο ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ παρουσιάζει ένα πλούσιο και δυναμικό θεατρικό πρόγραμμα, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στο κλίμα ηττοπάθειας και μιζέριας, που προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Άλλωστε το θέατρο πρωτοστατούσε πάντα στις δύσκολες συγκυρίες…

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Η ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΩΣΤΑΝΤΙΑΣ»
Από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη
σε διασκευή Χρήστου Βαλαβανίδη

Πρεμιέρα : 7 Δεκεμβρίου 2012

Μια ανατρεπτική κωμωδία γεμάτη από γεύσεις, αρώματα και καημούς του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.
Δύο γυναίκες φίλες, σύγχρονες Ελληνίδες της Πόλης, η Άννα Βαγενά και η Ελένη Γερασιμίδου, ζουν και βιώνουν μέσα από τη διήγηση ενός γράμματος ανείπωτες καταστάσεις!
Μια ιστορία που έχει ρίζες στον Ελληνισμό της Πόλης και φτάνει μέχρι την Ελλάδα του σήμερα ξεδιπλώνεται, και η συγκινισιακή φόρτιση εναλλάσσεται με το χιούμορ και την ελπίδα.
«Η Άλωση της Κωσταντίας» βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη των Εκδόσεων της Εστίας και παρουσιάζεται σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία του Χρήστου Βαλαβανίδη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια : Χρήστος Βαλαβανίδης
Σκηνικά – κοστούμια : Κώστας Βελινόπουλος
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου

ΠΑΙΖΟΥΝ :
Άννα Βαγενά, Ελένη Γερασιμίδου και Βασίλης Παλαιολόγος.