Από τις ωραιότερες πόλεις της αργολικής γης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, η πόλη του Ναυπλίου – πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους από το 1823 έως το 1834 – χτίστηκε σύμφωνα με τη μυθολογία από το Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Δαναΐδας Ανυμώνης.

Ads

Η πολιτιστική του αλυσίδα ξεκινά από την προϊστορική εποχή, ενώ Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι άφησαν τα σημάδια τους στην πόλη. Αρχαία τείχη, μεσαιωνικά κάστρα, μνημεία, αγάλματα, οθωμανικές κρήνες, βενετσιάνικα και νεοκλασικά κτήρια – όλα γοητευτικά ιστορικά αλλά και αρχιτεκτονικά κοσμήματα – επιφυλάσσουν μεγαλοπρεπή υποδοχή στον επισκέπτη.

Σημείο εκκίνησης της περιήγησής μας στ’ Ανάπλι, η Παλιά Πόλη με τη σαγηνευτική γοητεία των πλακόστρωτων στενών, τις ολάνθιστες βουκαμβίλιες να ξεχειλίζουν από τα μπαλκόνια, τις αυλές των κομψών νεοκλασικών και των καλοδιατηρημένων αρχοντικών και τις τούρκικες κρήνες.

image

Ads

Στην καρδιά του Ναυπλίου μας υποδέχεται η ιταλικής αισθητικής Πλατεία Συντάγματος γεμάτη από μνημεία και ιστορικά κτήρια. Ξεχωρίζουν τα δύο τούρκικα τζαμιά –στο ένα, που σήμερα λειτουργεί ως κινηματοθέατρο, στεγάστηκε το πρώτο Αλληλοδιδακτικό Σχολείο ενώ στο άλλο συνεδρίαζε η Πρώτη Βουλή των Ελλήνων–, το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα σπάνιας αξίας της Προϊστορικής και Μυκηναϊκής περιόδου, η Δημοτική Πινακοθήκη. Πολύ κοντά, με κατεύθυνση προς τη σύγχρονη πόλη, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, γνωστό σημείο από τη δολοφονία του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, καθώς και ο ναός του Αγίου Γεωργίου με σημαντικές εικόνες και τοιχογραφίες, όπως το αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

image

image

Συνεχίζοντας την περιήγησή μας σε χώρους ιστορικής μνήμης, 999 σκαλοπάτια μάς οδηγούν στο Κάστρο του Παλαμηδιού που ορθώνει τον επιβλητικό του όγκο 216 μέτρα πάνω από την πόλη. Βαθιά σημαδεμένο ιστορικά, τόπος καταδίκης σε θάνατο του οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη σε ένα από τα σκοτεινά κελιά του, μοιάζει σαν να προστατεύει ακόμη και σήμερα την πόλη με τους προμαχώνες του βαπτισμένους με ονόματα αρχαίων πολεμάρχων (Θεμιστοκλής, Αχιλλέας, Φωκίων, Λεωνίδας, Επαμεινώνδας, Μιλτιάδης). Την καλύτερη θέα σε όλη τη θάλασσα του Αργολικού και τη μυκηναϊκή πεδιάδα χαρίζει το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα χτισμένο στην κορυφή του φρουρίου από τους Ενετούς κατακτητές.

image

Στις παρυφές του Παλαμηδιού, στεφανώνοντας την Παλιά Πόλη, απλώνεται η βραχώδης χερσόνησος της Ακροναυπλίας γνωστή και με την τούρκικη ονομασία της Ιτς Καλέ (=εσωτερικό κάστρο). Κατοικημένη από τα προϊστορικά χρόνια, αποτελείται εδαφολογικά από τρία επίπεδα στα οποία αναπτύσσεται ένα σύστημα τριών ανεξάρτητων κάστρων με αρχαιότερο το δυτικό, όπου κατά την αρχαιότητα βρισκόταν η ακρόπολις οχυρωμένη με ένα πολυγωνικό κυκλώπειο τείχος.

image

image

Σημείο αναφοράς όμως του Ναυπλίου αποτελεί το πολυφωτογραφημένο φρούριο Μπούρτζι χτισμένο πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων. Παλαιότερα, επί Ενετών, ενωνόταν με την Ακροναυπλία με μια τεράστια αλυσίδα που έφραζε την είσοδο του λιμανιού προσφέροντας προστασία στην πόλη από τα εχθρικά πλοία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1860, το Μπούρτζι ήταν τόπος διαμονής των δημίων που εκτελούσαν τους θανατοποινίτες του Παλαμηδιού. Επισκεφθείτε το με καραβάκια που φεύγουν –κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού– μπροστά από το λιμάνι και απολαύστε, αν είστε τυχεροί, κάποια από τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται εδώ.

Σας παρουσιάζουμε δέκα λόγους για ναεπισκευτείτε την όμορφη πόλη του Ναυπλίου:

  • Απέχει μόλις δύο ώρες από την Αθήνα
  • Είναι ένα εκπληκτικό μέρος για να μάθετε για την ελληνική ιστορία
  • Η εξερεύνηση της γύρω περιοχής είναι εύκολη
  • Είναι ο παράδεισος ενός περιπατητή
  • Σε κοντινή απόσταση υπάρχουν οργανωμένες παραλίες και απομονωμένα κολπάκια
  • Τα καταλύματα ταιριάζουν σε όλα τα γούστα και τους προϋπολογισμούς
  • Έχει καλό φαγητό σε μεγάλες ποσότητες
  • Είναι η τέλεια απόδραση για όλες της εποχές του χρόνου
  • Το Μουσείο Κομπολογιού
  • Είναι γεμάτη κάστρα και φρούρια